26 / 12 / 2024

Gelibolu 57. Alay Şehitliği yenileniyor!

Gelibolu 57. Alay Şehitliği yenileniyor!

Gelibolu'daki 57. Alay Şehitliği'nin yenilenmesinde büyük rol oynayan "Yarımadanın Meleği" lakaplı Nurten Öztürk, "Şehitliği tarihimize yakışır bir görünüme kavuşturacağız" dedi



Çanakkale Gelibolu'da, yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğü 'Tarihe Saygı Projesi'ne sürekli yeni halkalar ekleyen Opet, şimdi de 57. Alay Şehitliği'ni yeniliyor. Çanakkale halkı, yaptığı çalışmalar nedeniyle Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk'ü, "Şehitlerin Annesi" ve "Yarımadanın Meleği" diye çağırıyor. Teşekkür mektuplarını gözleri buğulanarak okuduğunu anlatan Öztürk, "Bölgede ciddi bir değişimi gerçekleştirdik ama hâlâ eksiklikler var. En büyük eksiklik ise şehitlerimizi layıkıyla anacağımız bir tören alanıydı. 57. Alay Şehitliği'ni yenileyerek bu eksiği gidermeye çalışıyoruz" diyor. 'Tarihe Saygı Projesi' kapsamında, Gelibolu yarımadasındaki Eceabat ve 8 köyü rehabilite edip yeşillendiren, mevcut müzeleri yenileyip yeni müzeler açan, bölge halkına halk eğitim merkezleriyle birlikte çalışarak eğitimler veren Opet, şimdi de kahraman 57. Alay'ın şehitliğini yeniliyor. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Müdürlüğü ile Opet Petrolcülük'ün ortaklaşa hazırladığı, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje ile yenilenecek olan 57. Alay Şehitliği, uluslararası anma törenlerinde de kullanıma uygun olarak yeniden yapılacak ve 24 Nisan 2011'deki anma törenlerinde ziyarete açılacak.

YADIRGANIYORDU, ŞİMDİ GÖZDE
Yaklaşık 5 yıldır Çanakkale köylerini karış karış gezip ihtiyaçları belirleyen Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, 57. Alay Şehitliği'nin yenilenmesi projesinin şimdiye dek bölgede yürüttükleri çalışmaları tamamlayacak en önemli projelerden biri olduğunu anlatıyor. Gelen teşekkür mektuplarını gözleri yaşararak okuduğunu anlatan Öztürk, "Başta yadırgayanlar, temkinli yaklaşanlar oldu. Hatta bana bu işin altından bir şey çıkacağını ima edenler bile çıktı. Ancak bugün bölgenin nasıl değiştiğini heyecanla görüyoruz. Bunu en iyi hisseden bölge halkı. Şimdi projeyi en çok onlar sahipleniyor" diyor.

BAKIMINDAN DA SORUMLU
"Gelibolu Yarımadası'nda milli park sınırları içinde yer alan tüm köylerde toplumsal kalkınma ve bilinçlenmeye destek olacak eğitim programları ve mimari planlar uyguladık. Kültür merkezleri, anıtlar, müzeler, köy meydanları yaptık" diyen Öztürk, çalışmalar sonucu bölgede ekonomik seviyenin ve sosyal yaşam kalitesinin yükseldiğine dikkat çekiyor. 18 Mart Üniversitesi'nin proje ile ilgili kurumsal ve toplumsal bir araştırmaya imza attığını belirten Öztürk "Bu araştırmanın sonuçları bizim doğru bir iş yaptığımızı kanıtlıyor" diye konuşuyor. Öztürk, "Çanakkale Savaşları'nda tamamı şehit olana kadar savaşarak, topraklarımızı savunan kahraman 57. Alay'ın şehitliğini tarihimize yakışan bir görünüme kavuşturacak olmanın büyük heyecanını yaşıyoruz. 2016'ya kadar şehitliğin bakımından da sorumlu olacağız" diye ekliyor.
sabah/Nurdeniz ERKEN


Geri Dön