Emlak Terimleri

Gelibolu tarihi alan yapılaşma şartları!

Gelibolu tarihi alan yönetmeliğine göre; Tarihi Alanda Başkanlığın yetkili olduğu kısımlarda, her türlü yapılaşmanın ve yapıların kullanımının denetimi Başkanlıkça yapılır. Peki, Gelibolu tarihi alan yapılaşma şartları nelerdir?

Gelibolu tarihi alan yapılaşma şartları!

Gelibolu tarihi alan yönetmeliğine göre; Tarihi Alanda Başkanlığın yetkili olduğu kısımlarda, her türlü yapılaşmanın ve yapıların kullanımının denetimi Başkanlıkça yapılır.


Eceabat ile köy yerleşik alanlarında yapılaşmanın ve yapıların denetimi 6546 sayılı Kanun ile ilgili mevzuatın, bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri çerçevesinde ilgili idaresince yapılır.


Tarihi alanda yer alan 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamına giren ve korunması gerekli taşınmazlarda gerçekleştirilecek her türlü uygulama için hazırlanacak projeler Gelibolu Koruma Komisyonunun onayına sunulur. Tarihi Alanda, bu kapsamdaki uygulamalar Gelibolu Koruma Komisyonundan izin alınmadan yapılamaz.


Başkanlık, Tarihi Alana ilişkin yürüttüğü çalışmalar kapsamında ihtiyaç duyduğu takdirde, Tarihi Alandaki kendisine tahsisli olmayan köy yerleşim alanları ile belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan 2863 sayılı Kanun kapsamındaki kamuya ait taşınmazların bakım ve onarımını ilgili kamu kurum ve kuruluşu ile protokol yaparak gerçekleştirmeye yetkilidir.


Tarihi Alanda, Eceabat ile köy yerleşik alanları sınırları dışında ferdi ve kooperatifleşme yoluyla yapı yapılamaz.


Tarihi Alanda, tarihi alan planlarında öngörülenler dışında, yeni yapı ve tesis yapılamaz.


Tarihi Alandaki tarım alanlarında yapı ve tesis kurma esasları, Tarihi Alan planları ile belirlenir. Bu esaslara uymayan hiçbir yapıya izin verilemez.


Tarihi Alan planları yürürlüğe konulana kadar Tarihi Alanda yapılacak her türlü uygulama Bakanlığın, Bakanlığın yetki vermesi halinde Başkanlığın belirlediği geçiş dönemi yapılaşma koşullarına göre gerçekleştirilir.


Planların hazırlanması

MADDE 5 – (1) Tarihi Alana ilişkin her tür ve ölçekte planlar Başkanlıkça hazırlanır ya da hazırlatılır, bu planlar Bakanlıkça onaylanarak yürürlüğe girer. Bu planların değiştirilmesi, revizyonu ve yenilenmesi işlemleri Başkanlıkça yürütülür ve Bakanlığın onayı ile yürürlüğe girer. Tarihi Alan planları etaplar halinde yapılabilir.


(2) İdarelerce yapılan planların Başkanlıkça yapılacak ve Bakanlıkça onaylanacak olan üst ölçekli Tarihi Alan planlarına uygun olması zorunludur.


(3) İdarelerce yapılacak planlarda Başkanlığın uygun görüşünün alınması zorunludur.


Projelerin hazırlanması, onayı ve yapı ruhsatı


MADDE 6 – (1) Tarihi Alanda Başkanlığın yetkili olduğu kısımlarda, her türlü yapının, esaslı onarımı ile yeni yapıların inşası ve taşınmazlara ilişkin proje uygulamaları Tarihi Alan planlarına uygun olarak ve Başkanlığın aldığı kararlar doğrultusunda 6546 sayılı Kanun hükümlerine göre yürütülür.


(2) Tarihi Alanda Başkanlığın yetkili olduğu kısımlarda, projelerin hazırlanması, onayı ve yapı ruhsatı hakkında aşağıdaki usul ve esaslar uygulanır:


a) Başkanlıkça inşa edilecek yapılara ilişkin projeleri yapı yaklaşık maliyetleri, teknik şartnameleri ve diğer belgeleri, Başkanlık kendi bünyesinde hazırlayabileceği gibi, kamu kurum ve kuruluşlarına, akademik birimlere hazırlattırabilir veya hizmet satın almak suretiyle temin edebilir. Projeler, yapıma ilişkin yaklaşık maliyetler ve diğer belgeler Başkanlıkça onaylanır. Bu ihtiyacı herhangi bir öncelik sırası gözetmeden birinden, birkaçından veya hepsinden aynı anda temin edilebilir.


b) (a) bendinde belirtilenler dışındaki taşınmazlarda ruhsata tabi uygulamalara ilişkin projeler ilgili mevzuatına göre hazırlanarak ilgilisince Başkanlığa sunulur ve sonuçlandırılır.


c) Bu fıkrada belirtilen iş ve işlemler 6546 sayılı Kanun hükümlerine göre Başkanlıkça yürütülür.


Gelibolu Tarihi Alanında yapılaşmanın ve yapıların kullanımının denetimi yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com