Ekonomi

Gelir dağılımı iyice bozuldu! Asgari ücrete, emekliye temmuz zammı da vatandaşın derdine derman olmayacak!

Çalışanlar temmuz zammını sabırsızlıkla bekliyor ancak kağıt üzerinde göreceli düşen enflasyon  nedeniyle alım gücünde yine herhangi bir değişiklik olmayacak. Üstelik temmuz zammı yapılırken kurlardaki değişimin henüz enflasyona sınırlı yansıması zam oranını da olumsuz etkileyecek.Giderek artan hayat pahalılığı karşısında zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta sıkıntı çeken dargelirli vatandaşların bir umudu temmuz zamlarında

Asgari ücretli çalışanlar, memurlar ve emeklilerin gözü temmuz ayında yapılacak ara zamda. Giderek artan hayat pahalılığı karşısında zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta sıkıntı çeken dargelirli vatandaşların bir umudu temmuz zamlarında. Ancak maaşlara yapılacak zammın yanı sıra döviz kurlarındaki artış nedeniyle çarşı pazardaki fiyatlara yetişmek de pek mümkün görünmüyor.

 

Paramedya internet sitesinde yer alan habere göre, Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve kur geçişkenliği nedeniyle enflasyondaki artışın kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.

Emeğiyle geçinen insanların, temmuz zammını beklediğini ancak diğer yandan satın alma güçlerinin de düştüğüne işaret eden Kozanoğlu, vatandaşın bunun etkisini daha az et, peynir, taze meyve-sebze tüketerek yakından hissetmek zorunda kalacağını dile getirdi.

GELİR DAĞILIMI İYİCE BOZULDU

Türkiye’de gelir dağılımı bozukluğunun giderek derinleştiğine değinen Kozanoğlu, bunun hane halkı harcamalarına da belirgin biçimde yansıdığını ifade etti. TUİK’e göre yılın ilk 5 ayında fiyatların yüzde 15,26 oranında arttığını kaydeden Kozanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) hesaplamalarına göre doğalgaz fiyatlarının sıfır kabul edilmesi yüzünden enflasyonun yüzde 2,4 gerilediğine dikkat çekti. Ücretlere temmuz zamları yapılırken döviz kurlarındaki değişimin henüz çarşı pazar fiyatlarına sınırlı yansımış olacağını ileri süren Prof. Dr. Kozanoğlu, kur geçişkenliğinin yüzde 15 ile 20 arasında tahmin edildiğini, dolar TL kurunun 30 lira olması halinde enflasyonun yüzde 7,5 ile 10 arasında artacağını savundu.

EĞİTİM VE EĞLENCEYE PARA YOK!

Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, enflasyonda ÜFE ve TÜFE makasının yüzde 1,2’ye kadar gerilediğini, makasın açılmasıyla sözkonusu maliyet artışlarının tüketici fiyatlarına da yansıyacağını ileri sürdü. Bundan sade vatandaşın olumsuz bir şekilde etkileneceğini kaydeden Kozanoğlu, halkın yüksek enflasyon nedeniyle üç temel harcama kaleminde sıkıştığını söyledi.

Vatandaşların tüketim harcamalarında; gıda, konut-kira ve ulaştırmanın önemli bir yer oluşturduğuna değinen Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, eğitim, sağlık, eğlence ve kültüre ayrılan payın ise çok az olduğuna işaret etti.

Kozanoğlu, her 100 liralık eğitim harcamasının 59,6 lirasını zenginler yaparken, 1,5 lirasını yoksulların yaptığını belirterek zengin ve fakir arasındaki 40 kat kadar harcama farkı oluştuğuna dikkat çekti.