Ekonomi

Gelir dağılımında adalet terazisi iyice şaştı! Zengin ‘daha zengin’, fakir ‘daha fakir’ oldu!

Hayat pahalılığı, dargelirli vatandaşları vurdukça vuruyor. Vatandaşlar, her geçen gün zorlaşan hayat şartları nedeniyle en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanırken, gelir dağılımındaki adaletsizlik de iyice bozuldu.Çarşı, pazarda her geçen artan fiyatlar nedeniyle işçisinden memuruna, emeklisinden asgari ücretlisine kadar belli bir sabit gelire mahkum olan vatandaşlar, zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta sıkıntı yaşıyor

Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon dargelirli vatandaşların yaşam standartlarının her geçen gün daha da gerilemesine neden oluyor. Çarşı, pazarda her geçen artan fiyatlar nedeniyle işçisinden memuruna, emeklisinden asgari ücretlisine kadar belli bir sabit gelire mahkum olan vatandaşlar, zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta sıkıntı yaşıyor.

 

Dargelirli vatandaşların giderek zorlaşan hayat şartları karşısında geldiği son durum ise istatistiklere de yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir Dağılımı ve Yaşam Koşulları Araştırmasında, nüfusun yüzde 20’lik kesimini oluşturan 17 milyon kişi, toplam gelirin yarısına sahip olurken, nüfusun geri kalanı 68 milyon kişinin aldığı payın ise yüzde 6’yı geçemediği belirtiliyor.

Sözcü Gazetesi’nden Cem Yıldırım’ın haberinde, TÜİK’in istatistiklerine göre, en üstte yer alan yüzde 20’lik kesim, iki yıl öncesine kadar toplam gelirden aldığı pay yüzde 1,3 artarak yüzde 48’e ulaştı. Nüfusun yüzde 80’ini oluşturan 68 milyonluk kesimin toplam gelirden aldığı pay ise aynı dönemde yüzde 0,1 oranında azalma kaydetti.

DARGELİRLİ SADAKAYA MUHTAÇ 

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Sözcü Gazetesi’ne verdiği demeçte, nüfusun yüzde 80’lik bölümünü oluşturan kesimin; sosyal yardımlarla hayatını sürdürmeye çalışan, açlık ve yoksulluk sınırının da altında yaşadığını vurgulayarak, bu kesimin, iktidarın adeta sadakaya muhtaç hale getirdiği ailelerden oluştuğuna dikkat çekti.

Toprak, TÜİK'in bu verilerinin AKP iktidarının işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmediği iddiasını yalanladığını açıkça ortaya koyduğunu savundu. Yıllık ortalama gelirlerde en düşük artışın yüzde 21,5 ile ücretlilerde olduğuna değinen Toprak, iktidarın, sosyal devleti ve sosyal adaleti yok ettiği gibi gelir dağılımı adaletsizliğini de kat be kat artırdığını ifade etti.

YOKSULLUK SINIRI 33 BİN LİRA OLDU

Erdoğan Toprak, nisan ayında 4 kişilik bir ailenin yeterli beslenebilmesi için gerekli aylık gıda harcaması olan açlık sınırının 10 bin 135 TL olduğunu söyledi. Toprak, ayrıca gıda harcamalarının yanı sıra, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve kira gibi en temel ihtiyaçlar için harcanması gereken aylık zorunlu giderleri ifade eden yoksulluk sınırının ise 33 bin 14 TL olduğuna işaret etti. Nisan ayında bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyetinin ise 13 bin 167 TL olarak ölçüldüğü belirtildi.