Gelir dağılımındaki adaletsizlik iyice arttı! Çalışan ve emekliler giderek fakirleşiyor!
Türkiye ekonomisi yüksek enflasyon ve döviz kurları ile boğuşurken, çalışan ve emekliler de giderek fakirleşiyor. Toplumun en zengin kesiminin milli gelirden aldığı pay sürekli yükselirken, en yoksul kesimin ise payı giderek azalıyor.
Yükselen enflasyon karşısında çalışan ve emeklilerin alım gücü hızla gerilerken, gelir dağılımındaki uçurum da her geçen gün açılıyor. 2018 yılında yaşanan kur krizinin ardından gelir dağılımında başlayan bozulmanın, pandemi ve 2021 yılındaki kur krizi ile iyice arttığı belirtiliyor.
Sözcü’nün haberine göre, Türkiye’deki gelir dağılımındaki uçurumu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ve UBS’in istatistiklerinden de gözlemlemek mümkün. Emeğin büyümeden aldığı payın son 5 yılda olduğu gibi geçen yıl da azalmaya devam ettiği kaydedildi.
EMEĞİN PAYI AZALIYOR
2018 yılında işgücüne yapılan ödemelerin payı yüzde 33,5 iken bu oran geçen yıl sonunda yüzde 26,3 seviyelerine geriledi. Bu arada aynı dönemde sermayenin milli gelirden aldığı pay olan ‘net işletme artığı/karma gelirin payı' nın ise hızla yükseldiği gözlendi. Sermayenin payı 2021 yılında yüzde 52,3 iken geçen yıl sonunda yüzde 53,7'e yükseldi. Bu oran 2018 yılında yüzde 19,5, 2019'da yüzde 47,4, 2020'de yüzde 49,3, 2021'de yüzde 50,3 seviyelerinde gerçekleşmişti.
ADALET TERAZİSİ ŞAŞTI
TÜİK’in mayıs ayında yayımladığı 2022'ye ilişkin Gelir Dağılımı istatistikleri de gelir dağılımındaki adaletsizliği ve bozulmayı açıkça gözler önüne seriyor. Buna göre, en yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20'lik grubu toplam gelirden aldığı yüzde 48 pay alıyor. Bu da bir önceki yıla göre 1,3 puanlık artışı gösteriyor. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay ise 0,1 puan azalarak yüzde 6 seviyesine düştü. Bir başka ifadeyle toplumun en zengin kesimini oluşturan yüzde 20’lik bölümün toplam milli gelirden aldığı pay her geçen yıl artarken, en yoksul kesimin aldığı pay ise sürekli azalıyor.
EN ZENGİN YÜZDE 39,5 PAY ALDI
UBS tarafından satın alınan Credit Suisse’in geçen ay açıkladığı Küresel Servet Raporu’nda da gelir adaletsizliğine ilişkin çarpıcı veriler yer alıyor. Rapora göre, Türkiye'de nüfusun en zengin yüzde 1'lik bölümü, toplam servetten 39,5 oranında pay aldı. Bu oran, nüfusun yüzde 90'lık kesimi için sadece yüzde 30,2 olarak gerçekleşti.
Raporda, nüfusun en zengin yüzde 5'lik kesimin toplam servetten aldığı pay yüzde 59,2’yi bulurken, nüfusun yüzde 95'lik kesiminin ise sadece yüzde 40,8 pay aldığı belirtildi. Nüfusun en zengin yüzde 10'luk kesimi ise toplam servetin yüzde 69,8'ine sahip bulunuyor.