Gelir Vergisi Ocak'ta görüşülecek!
'Gelir Vergisi' ocakta görüşülecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Alt Komisyonu, Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nı görüşürken, ilgili sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret odalarını dinleyecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Alt Komisyonu, Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'nı görüşürken, ilgili sivil toplum kuruluşları, sanayi ve ticaret odalarını dinleyecek.
Alt Komisyon Başkanı Vedat Demiröz, yaptığı açıklamada, tasarıyı bütçenin ardından alt komisyonda görüşmeye başlayacaklarını bildirdi.
Geçen hafta tasarıyla ilgili alt komisyon olarak Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü yetkililerinden brifing aldıklarını belirten Demiröz, tasarının amacının, vergi kanunlarının sadeleştirilmesi ve verginin tabana yayılmasının sağlanması, kayıt dışılığı önlenmesi olduğunu vurguladı. Demiröz, "Az kazanandan az, çok kazanandan çok almayı amaçlıyoruz" dedi.
300 bin civarında yeni mükellef bekleniyor
Tasarının, Maliye Bakanlığı'nın geçen yıl 210 maddelik Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddelik Kurumlar Vergisi Kanunu'nu birleştirerek hazırladığını ve 92 maddeden oluştuğunu anımsatan Demiröz, tasarının yasalaşması halinde gelir vergisi beyannamesi verecek 300 bin civarında yeni mükellef beklendiğini kaydetti.
Tasarıda zirai kazancın kapsamının genişletildiğine dikkati çeken Demiröz, alt komisyonun tasarıyla ilgili yapacağı çalışmalara ilişkin şunları söyledi:
"Bütçe bittikten sonra Ocak ayı içerisinde maddeleri görüşmeye başlamayı planlıyoruz. Görüşmeler sırasında geniş bir çevrenin görüş ve katkılarını alacağız. İlgili STK'leri, TOBB'u, TÜRMOB'u, sanayi ve ticaret odalarını komisyona çağırıp dinleyeceğiz. Gerekirse tasarıyı bu haliyle onlara göndereceğiz. Beklentilerini öğreneceğiz. İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası çalışma yaptı, TÜRMOB'un bir çalışması var. Bütün bunları dinlememiz lazım. 96 bin mali müşavir var ve Maliye Bakanlığı'nın fahri elemanı gibi çalışıyorlar. Ticaret erbabı ile Maliye Bakanlığı arasında köprü. Bütün bunların bilgilerini, görüşlerini almamız gerekiyor."
"Biraz daha reformist bir şeyler koyulması gerekiyor"
Bunun üzerinde çalışılması gereken bir tasarı olduğunu ifade eden Demiröz, "Tasarının gerçekten çalışılmış yerleri var ama değişiklik yapılması gereken yerleri de var. Eğer gelir ve kurumlar vergisi yeni baştan yazılacaksa biraz daha reformist bir şeyler koyulması gerekiyor diye düşünüyorum" dedi.
Dünya