Emlak Terimleri

Geliri olmayan kira vergisi öder mi?

1 Mart itibarıyla kire gelir vergisi beyanname ve 1. taksit dönemi başladı. Kira gelirinden başka geliri olmayan kimseler vergi mükellefi olup olmadıklarını merak ediyor. Peki, geliri olmayan kira vergisi öder mi? Bir sene içinde belirlenen istisna tutarından yüksek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor

Kira gelir vergisi, mesken ya da işyeri gibi gayrimenkul üzerinden elde edilen kira gelirinin belli bir sınırı aşması halinde ödeniyor. Bir sene içinde belirlenen istisna tutarından yüksek gelir elde edenler vergi mükellefi oluyor. Mükellefin öncelikle beyanname vermesi ve ardından ilk taksit ödemesini gerçekleştirmesi gerekiyor.

Bu senenin mükellefleri 1 Ocak- 31 Aralık 2021 tarihlerinde kira geliri elde edenler oluyor. 2022 yılı kira gelir vergisi istisnası Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde belli oldu.

Belirlenen istisna tutarından yüksek kira geliri olan ancak başka geliri olmayan kimseler vergiden muaf olup olamayacaklarını araştırıyor. Peki, geliri olmayan kira vergisi öder mi? Kira gelir vergisinde muafiyet uygulaması var mı?

MESKEN KİRA GELİRİ İSTİSNA SINIRI NEDİR?

Konut kira geliri için 2021 yılında sahibi olunan bir veya birden fazla konuttan elde edilen konut kiralarının toplam tutarı eğer 7 bin TL’yi (2022’de 9 bin 500 TL) aşmıyorsa bu gelirler beyana tabi tutulmuyor. Bu rakamdan az gelir elde edenler vergi mükellefi olmuyor. 

KİRA GELİR VERGİSİ 1. TAKSİT DÖNEMİ BAŞLADI MI?

Kira gelir vergisi senede iki taksit halinde ödeniyor. İlk olarak ay sonuna kadar beyannamelerin verilmesi gerekiyor. Kira gelir vergisi 1. taksit ödemesi ise 1 Mart - 31 Mart tarihleri arasnda yapılabiliyor. 

Kira gelir vergisi 2. taksitleri ise 1-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında ödenebilecek.

GELİRİ OLMAYAN KİRA GELİR VERGİSİ ÖDER Mİ?

Kira gelir vergisinde, başka geliri olmayan kimseler için muafiyet uygulaması bulunmuyor. Vergi, elde edilen kira geliri adına ödendiği için, bu gelirin istisna sınırını aşması halinde bir kısmının vergi olarak ödenmesi gerekiyor. Ancak bazı giderler vergiden indirilebiliyor.

Ancak işsiz ve ev hanımlarının elde ettiği gelirin de istisna bedeli altında kalması halinde vergi beyannamesinden ve ödemelerinden muaf olabiliyor.
 

KİRA GELİR VERGİSİNDEN HANGİ GİDERLER İNDİRİLİR?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şeçenek ile tespit edilebiliyor. Kira gelir vergisinden indirilecek giderler şu şekilde sıralanıyor:

1- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) 
2- Gerçek Gider Yöntemi Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. 

Ancak söz konusu gider yöntemlerinden bir tanesinin seçilmesi gerekiyor. Kira gelirinin bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yönteminin seçilmesi mümkün olmuyor. Ayrıca götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.

Kira gelir vergisinden indirilecek giderler 2022!

TC ile emlak vergisi ödeme nasıl yapılır?

Gayrimenkul değer artış kazancı pişmanlık dilekçesi!