Kent Haberleri

Gelişen Bölgeler Zirvesi'nin 11'ncisi düzenlendi!

Hürriyet'in gayrimenkul sektörünü en iyiyi teşvik etmek ve sektörün sorunlarının çözümüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği Gelişen Bölgeler Zirvesi'nin 11'incisi İstanbul Kağıthane için gerçekleştirildi.

Hürriyet'in gayrimenkul sektörünü en iyiyi teşvik etmek ve sektörün sorunlarının çözümüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği Gelişen Bölgeler Zirvesi'nin 11'incisi İstanbul Kağıthane için yapıldı. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve gayrimenkul sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda bölge her yönüyle masaya yatırıldı. Son yıllarda önemli gelişim gösteren ilçe markalı konut üreten firmaların da uğrak yeri oldu. Geçmiş yıllarda mesire alanı olan, 1950'den sonra da sanayi tesisleri ve imalathanelerde dolan bölgede bugün lüks konut, ofis ve alışveriş merkezleri hayata geçiyor. 


KONUMU İLE ÖNDE 

Kağıthaneyi öne çıkaran en önemli faktör konumu. İlçe Maslak-Büyükdere-Levent hattına yakın mesafede olması ve ulaşım açısından Eminönü, Karaköy, Beşiktaş, Şişli ve Mecidiyeköy hattına hakim bir noktada yer alması ile öne çıkıyor. Bölgede çok sayıda nitelikli konut, ofis ve alışveriş merkezi hayata geçtiğini belirten sektör temsilcileri, yeni metro hattı yatırımlarıyla da bölgenin değerine değer katacağını belirtiyor. Kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarının devam ettiği Kağıthane'de bir yandan eski ve sağlıksız yapı stoku yenileniyor, bir yandan da otopark, yeşil alan ve kamusal alan ihtiyaçlarına çözüm bulunuyor. 


SEKTÖRE VE BÖLGELERE DESTEK 

DKY İnşaat, Ege Yapı, Ferko ve Sur Yapı'nın sponsorluğunda gerçekleşen zirvesinin açılış konuşmasını yapan Hürriyet Reklam Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoğan, bu toplantılar ile bölgelerin gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Şehirlerin ve ilçelerin her yönüyle değerlendirildiğini belirten Tandoğan, "70 yıllık bir marka olan Hürriyet'in gayrimenkul şirketleri ile tek ilişkisi reklam değil. Değer yaratmak, gündem yaratmak da bizim sorumluluğumuz. Gayrimenkul sektörü için 4 yıl önce Sign of the City Awards markasını inşa ettik. Her yıl kasım ayında yapılan gayrimenkul yarışması ile sektörü en iyiye teşvik etmeyi hedefliyoruz. Gelişen Bölgeler Zirvesi de bu markayı besleyen alt damarlardan biri. 1 Dincisini yaptığımız bu zirvelerde şehirlerin, bölgelerin gelişim süreçlerini değerlendiriyor, sorunları gündeme getiriyor ve takipçisi oluyoruz" dedi. 


HIZLI VE PLANLI DÖNÜŞÜM

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmem Fikret Bilâ, son yıllarda önemli gelişim gösteren Kağıthane'nin yatırımcılar için de önemli bir adres haline geldiğini söyledi. 1950'den sonra sanayi alanı haline gelen bölgede bugün kentsel dönüşüm kapsamında projeler yapıldığını belirten  Fikret Bila, bölgenin hem ofis pazarıda hem de nitelikli konut alanında önemli yol kat ettiğine dikkat çekti. Kağıthane'nin şehrin en işlek caddeleri ve merkezi ilçelerine yakın konumda yer aldığını dile getiren Fikret Bilâ, yapılan ve yapılması planlanan ulaşım yatırımlarıyla da bölgenin değer kazandığım söyledi. İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlı ve planlı yapıldığı ilçelerin başında Kağıthane'nin geldiğini ifade eden Fikret Bilâ. "Yapı ruhsatı verilen inşaat fiımaların otopark, çocuk parkı ve yeşil alan oluşturma zorunluluğu getiren Kağıthane Belediyesi, böylelikle hem yeni yaşam alanları oluşturmayı hem de cadde ve sokaklarda trafik sorununun önüne geçmeyi hedefliyor. Türkiye'nin önde gelen inşaat firmalarının Kağıthane'ye yatırım yapmaya teşvik eden nedenler arasında Cendere Vadisi projesi ile bölgeye yapılması planlanan yeni ve geliştirilmiş ulaşım projeleri, Cendere Vadisindeki fabrikaların yıkılmasıyla yeni konut, ofis ve alışveriş merkezi projelerinin hayata geçmesi, giderek ekonomik ve kültürel anlamda zenginleşen demografik yapısı, iş yerlerine yakın yaşamak isteyenlerin konut talebini arttırması, Şişli Etfal Hastanesi'nin Seyrantepe'ye taşınması, Türk Telekom Arena Stadyumunun bölgeye getirdiği hareketlilik, Maslak-Büyükdere-Levent hattına yakın oluşu gibi birçok avantaj bulunuyor" dedi. 


SİYASİ ÇALKANTIYA RAĞMEN BÜYÜME 

Türkiye'de ve uluslararası arenada yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeleri değerlendiren Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, "Tüm ülkelerde yaşanan siyasi sorunların ekonomi kaynaklı olduğunu görüyoruz. Dünya ekonomik savaşın yaşandığı global bir arenaya döndü.  Türkiye de politik tartışmaların odağında. Ancak ekonomik verilere bakınca tezat bir ilişki var. Büyüme rakamları, enflasyon yaşanan siyasi çalkantılara rağmen olumlu. Ancak şu da bir gerçek ki içinde olduğumuz 10 yıl, geçmiş 10 yıla göre çok daha zor olacak. Yatırım kararları verilirken ince elenip sık dokunacak, her kesim temkinli olacak. Sağlam ve hızlı kararlar alınması gereken bir dönemdeyiz" dedi. 


3 AŞAMALI DÖNÜŞÜM

KAĞITHANE Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, ilçenin tüm planlarının hazırlandığını ve bölgede 3 aşamalı dönüşüm yapıldığını söyledi. 


PARSEL BAZLI DÖNÜŞÜM: 1999 yılında yaşanan Marmara depremi sonrası acı tecrübeler kazanıldığını belirten Başkan Kılıç, "Göreve geldiğimiz 2004 yılıyla birlikte ilk olarak ilçemizde bulunan depreme dayanıksız, riskli yapıların yenilenmesine odaklandık. Bunların süratle dönüşümünü sağladık ancak ilçede yeteri kadar donatı, sosyal alan ve otopark yoktu. Çünkü dönüştürülen yapılar genelde küçük yapılardı ve herhangi bir yeşil alan, otopark ve çocuk parkı yapımına elverişli değildi" dedi. 


ADA BAZLI DÖNÜŞÜM: Parsel bazlı dönüşümlerin ilçenin yeşil  alan, çocuk parkı, otopark ve yol genişletme ihtiyaçlarına cevap verememesi üzerine ada bazlı dönüşümlere yoğunlaştırdıklarını belirten Başkan Kılıç " Yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesinden hemen sonra ada bazlı dönüşümlerin teşviki için vatandaşlara çeşitli kolaylıklar sunduk. Komşularımız, tek baslarına bir dönüşüm yaparlarsa herhangi bir imar artısı vermiyoruz. Eğer bir araya gelir ve ada bazlı dönüşüm yaparlarsa bizler Kağıthane Belediyesi olarak yüzde 30 imar bonusu veriyoruz. Burada da söyle bir şart koşulmakta: Arsanın yüzde 40T inşaat olacak. Geri kalan yüzde 60'lık bölümdeyse yeşil alan ve çocuk parkı olacak. Aynca her bir dairenin bir otoparkının olması zorunluluğunu getirdik. Su an ilçemizde 50 adet ada bazlı 

şantiyemiz devam ediyor" dedi. 


SANAYİ ALANLARININ DÖNÜŞÜMÜ: Kağıthane'nin İstanbul'un tam ortasında yer almasına rağmen yakın geçmişe kadar ilçe merkezinde çok sayıda fabrika olduğunu hatırlatan Kılıç. "Buralardan çevreye yayılan katı ve gaz atıklar önemli ölçüde çevre kirliliğine neden olmaktaydı. Bu alanları kamu otoritesiyle şehrin dışına taşımak zor olduğu için öncelikle bu bölgelerin dönüşüm planları hazırlandı. Yapılan bu planlar fabrika alanlarının eğitim, bilişim ve ticaret alanlarına dönüşmesine imkân sağladı. Planların hazırlanmasıyla ülke yatırımcısının bu bölgelere olan talepleri arttı. Fabrika sahipleri de kendi rızalarıyla buraları boşalttı ve buraların dönüşümünü sağlamış olduk" dedi. 


Hürriyet