Gelişmişlik düzeyi yüksek Avrupa Birliği ülkelerinde ev sahipliği oranı geriliyor!
Avrupa İstatistik Ofisi verilerinden derlenen bilgilere göre Refah ve gelişmişlik düzeyi yüksek Avrupa Birliği ülkelerinde ev sahipliği oranı düşüyor.
Anadolu Ajansı muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi verilerinden derlemiş olduğu verilere göre, Avrupa Birliği'nde yaşayan nüfusun yüzde 69,9'luk kısmı kendi konutunda yaşıyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, ev sahipliği oranı Avusturya'da yüzde 54,2, Almanya'da yüzde 49,1, Danimarka'da ise yüzde 59,2 seviyelerinde.
Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre, söz konusu bu oranın Macaristan'da yüzde 91,7, Hırvatistan'da yüzde 90,5, Romanya'da 95,3, Slovakya'da yüzde 92,9 seviyelerinde olduğu belirtiliyor.
Tek tek açıklanan resmi verilere göre, Avrupa Birliği'nde nüfusun yüzde 43,8'lik bölümü ipotek ya da konut kredisi olmadan borçsuz şekilde sahibi tarafından kullanılan bir evde yaşıyor. Ayrıca aktarılan bilgilere göre, söz konusu bu oran Avrupa Birliği üyesi olan toplamda 10 ülkede yüzde 60'ın üzerinde seyrediyor. Yine verilen bilgilere göre, borçsuz ev sahipliği oranı en yüksek yüzde 93,9 ile Romanya'da görülürken Romanya'yı Hırvatistan yüzde 82,8, Bulgaristan yüzde 82,6 ile izliyor.
Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, buna karşılık, Avrupa Birliği nüfusunun yüzde 30,1'lik bölümü de kiralık konutlarda yaşıyor. Almanya yüzde 50,9 ile kiracı oranı en yüksek ülke şeklinde ön plana çıkarken ,Almanya'yı yüzde 45,8 ile Avusturya, yüzde 40,8 ile Danimarka, yüzde 35,3 ile Fransa takip ediyor.
KONUT KRİZİ DERİNLEŞİYOR MU?
Konu ile ilgili olarak paylaşılan son dakika detaylarına göre, Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, Anadolu Ajansı muhabire yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ülkelerindeki büyükşehirlerde, genellikle merkezi konumlardaki konut maliyetlerinin oldukça yüksek olduğuna değindi.
Ayrıca yaptığı açıklamada yüksek gelirli ülkelerin büyükşehirlerinde nüfus yoğunluğunun seneden seneye arttığına da değinen Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, sınırlı konut ve arsa arzı ile kentsel bölgelerde daha fazla insanın yaşamak istemesinin son dönemlerde gündemden düşmeyen konut fiyatlarının da artışına sebep olduğunu söyledi.
Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden açıklamasında sonuç olarak söz konusu bu durumun konut sahipliği oranlarına da yansıdığını ve insanların konut satın almak yerine kiralık konutlara yönelmelerine sebep olduğunu söyleyerek, ayrıca söz konusu bu talep artışının hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarının yükselmesine sebep olarak bu kısır döngünün sürmesine neden olduğunu söyledi.
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Gelişmiş Avrupa ülkelerinde konut krizinin derinleştiğine değinen Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, Almanya'da konut krizinin derinleştiğini ve göçmenlerin Almanya'ya gelmesinin söz konusu bu durumu daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi.
Açıklamasında özellikle büyük kentler arasında yer alan Berlin gibi Almanya'nın büyük metropollerinde bu sorunun daha fazla hissedildiğine değinen Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, artan inşaat maliyetleri, yükselmeye devam eden faiz oranları ve mülteci akını sebebiyle ülkede konut açığının son 20 senenin en yüksek seviyesine ulaştığını kaydetti.
Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında Ukrayna-Rusya savaşından sonra Almanya'ya gelen Ukraynalıların talebinin ilave 200 bin konut ihtiyacına neden olduğunu kaydederek, son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira fiyatlarındaki artışların kamuoyunda büyük tepkilere neden olduğunu ve hükümetin söz konusu bu soruna karşı çözüm bulmak amacıyla bir referandum düzenlediğini ve referandum sonucunda, kamulaştırma yoluna gidilerek 240 binden fazla konutun kamulaştırılmasına yüzde 56,4 oranında evet oyu çıktığını kaydetti.
Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden ayrıca açıklamasında Fransa'da da benzer konut krizi sorunları yaşandığına değinen Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, Fransız hane halklarının aylık harcamalarının büyük bir bölümünü kira giderlerinin oluşturduğunu kaydetti.
Açıklamasında başkent Paris gibi merkezi bölgelerde konut fiyatlarının yükselmesinin, konut arayanları kent merkezlerinden uzaklaştırdığını ve aynı zamanda kiralık konut bulma sürecini uzattığını kaydeden Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, Abbe Pierre Vakfı'nın raporuna göre, 2022 yılı itibarıyla Fransa'da 4,15 milyon kişinin barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığını ya da insanlık dışı koşullarda yaşadığını söyledi.
Cushman - Wakefield I TR International Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden açıklamasında ayrıca söz konusu bu konut arzı sorunlarından sonra Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, konut sıkıntısı yaşanan bölgelerde vatandaşların konutlara daha kolay ulaşmaları için bankalarla iş birlikleri gerçekleştirerek kredilere daha kolay erişim sağlamayı ve 0 faizle kredi imkanları sunmayı planladığını da kaydetti.
DİĞER HARCAMALAR ERTELENİYOR
Avrupa İstatistik Ofisi'ndeki bir diğer bilgiye göre, son dönemlerde gündemden düşmeyen barınma maliyetleri çoğu zaman birçok hane için harcamaların en büyük bileşenini meydana getiriyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, kira veya konut taksitlerindeki artışlar potansiyel olarak diğer harcamaların (temel ihtiyaçlar gibi) ertelenmesine ya da iptal edilmesine neden oluyor.
Yine konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre, barınma maliyeti yüzde 5'in altında bildirilen ülkeler arasında, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta, Litvanya, İrlanda ve Macaristan yer alıyor.
Ayrıca aktarılan bilgilere göre, buna karşılık Yunanistan yüzde 28,8 ile en yüksek orana sahip olarak belirtilirken, Yunanistan'ı da yüzde 15,5 ile Danimarka, yüzde 12,5 ile Hollanda, yüzde 11,6 ile Bulgaristan, yüzde 11 ile Almanya izledi.
Yine konu ile ilgili olarak aktarılan bilgilere göre, ülkeler arasında görülen bu tür değişkenlikler, farklı bölgesel konut fiyat düzeyleri, sosyal konut için ulusal politikalar ya da kamu sübvansiyonları ve hükümetlerin konut için sağladığı yardımlardan kaynaklanıyor.
Avrupa'da satılan her 5 arabadan 1'i elektrikli!
Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye 400 milyon avroluk afet yardımına onay!