Kent Haberleri

Gemlik'te 50 bin vatandaşımızı deprem riskinden kurtaracağız!

Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Gemlik'te riskli bölgelerdekilerin nakline ilişkin düzenleme hakkında açıklama yaptı, Yılmaz, "Yaklaşık 50 bin vatandaşımızı deprem riskinden kurtarmış olacağız." dedi.


Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Gemlik'te deprem riski altında bulunan yerleşim alanlarında yaşayanların daha güvenli bölgeye nakledilmesiyle ilgili düzenlemeye ilişkin açıklamalar yaptı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Yılmaz, "Yaklaşık 10 bin konutun yenilenmesi gerekiyor. İşte bu 10 bin konutu konuşlandıracağımız 380 hektarlık bir alanı dün itibarıyla KHK ile çözdük. Yaklaşık 50 bin vatandaşımızı deprem riskinden kurtarmış olacağız." diye konuştu.

 

Yılmaz, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bursa'nın Gemlik ilçesi için tarihi bir adım atıldığını dile getirdi.

Aktif fay hattı bulunan Gemlik'te zeminin büyük kısmının balçık ve yaklaşık 50 bin vatandaşın ciddi risk altında olduğunu belirten Yılmaz, şu açıklamaları yaptı:

"Göreve geldiğimizden bu yana depremsellikle ilgili çalışmalarımızı yürütüyorduk. 'Ne yapabiliriz?' diye düşündüğümüzde özellikle denize nazır mevkide kayalık bir bölgeyi seçtik ve projemizi Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına sunduk. İncelemelerin ardından projenin kamu yararına olduğu ortaya konuldu ve bu konuda KHK ile adım atıldı. Elbetteki bu, bir süreçtir. Yaklaşık 4 yıldır çalışıyorduk. Taşınması planlanan bölgeye yakın bir alanda bin 400 konut üretiyoruz. Bu konutlara 17 binden fazla talep oldu. Vatandaşlar da bu gelişmeden çok memnun çünkü çok güzel bir bölge."

"Türkiye'ye örnek olacak bir proje"

Yılmaz, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan depremden önce yapılan binalarda inceleme yaptıklarını ve 10 bin bağımsız binada risk gördüklerini de belirtti.

"Yaklaşık 10 bin konutun yenilenmesi gerekiyor." diye konuşan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"İşte bu 10 bin konutu konuşlandıracağımız 380 hektarlık bir alanı dün itibarıyla KHK ile çözdük. Yaklaşık 50 bin vatandaşımızı deprem riskinden kurtarmış olacağız. Tabii ki Anayasa gereği ormanlık alanlar daraltılamayacağı için bilimsel yönden orman olarak muhafazasında fayda görülmeyen, tarım alanına dönüştürülemeyen konut olacak alanlara karşı Hazine, orman yapılmak üzere bir başka bölgede alan vererek takas edecek. Bu, tarihi bir fırsat ve Türkiye'ye örnek olacak bir proje ayrıca zeytini de korumak gerekiyordu. Zeytin ağaçlarına dokunmadan böyle bir çözüm bulduğumuz için mutluyuz."


Yılmaz, proje için Cumhuriyet Mahallesi'nin üst kısmındaki bölgeyi belirlediklerini açıklayarak, şöyle konuştu:

"Özellikle 1999 depreminden önce yapılan ve çürük olduğu tespit edilen binaları yeni evle takas etmek suretiyle bu dönüşümü gerçekleştireceğiz. Gönüllük esasına göre gerçekleşecek. Yeni bölge tüm vatandaşların tercih edebileceği deniz manzaralı. Bölge, Orman ve Su İşleri Bakanlığından devredildikten sonra çalışmalara başlayacağız. 2018 yılı içinde burada konutlar yükselmeye başlayacak."

Gemlik'te riskli bölgelerdekilerin nakledilmesine ilişkin düzenleme


OHAL kapsamında hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye göre Gemlik'le ilgili düzenleme şu şekilde;

Gemlik'in deprem tehlikesi altında bulunması ve ilçe sakinlerinin mevcut yerleşim yerlerinden nakledilmesi zorunluluğu sebebiyle, orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına da dönüştürülmesi mümkün olmayan yerlerden, Orman ve Su İşleri Bakanlığının teklifi üzerine sınırları Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar, Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırlarının dışına çıkarılacak. Ayrıca tapuda da Hazine adına resen tescil edilecek bu bölgeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tasarrufuna geçecek.

Söz konusu alanlara ilişkin, 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulamayacağına ilişkin hükmü de uygulanmayacak.

Orman Genel Müdürlüğünce bu alanların tespiti için yeterli sayıda orman kadastro komisyonu görevlendirilecek. Bu tespit sırasında ise ilan süresi bir hafta, itiraz süresi ise bir ay olacak. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar da Bakanlar Kurulu tarafında belirlenecek.

Bu kapsamda orman sınırları dışına çıkarılan bölge kadar Hazine taşınmazı da orman olarak tesis edilmek üzere Maliye Bakanlığınca Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde deprem tehlikesi altında bulunanlardan nakline ve yerleştirilmesine karar verilenlerin iskanına ilişkin iş ve işlemler ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında yürütülecek.

 

Bursa Gemlik taşınıyor!