Ekonomi

Gençler bu sektöre dikkat! 5 bin yeni eleman aranıyor!

Asgari ücretin 8 bin 506 lira olarak belirlenmesinin ardından şimdi gözler istihdam piyasasına çevrildi. Milyarlarca liralık ticaret hacmine sahip sektörde 2023 yılında 5 bin kişiye daha istihdam olanağının çıkması bekleniyor.Kösereisoğlu, sektörün bu yıl da büyüme ivmesine devam edeceğini vurgularken, istihdam olanaklarının da artacağını müjdeledi

Özel güvenlik sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat Kösereisoğlu, 2023 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı. Kösereisoğlu, sektörün bu yıl da büyüme ivmesine devam edeceğini vurgularken, istihdam olanaklarının da artacağını müjdeledi.

Özel güvenlik sektörünün 72 milyar TL ticaret hacmine sahip olduğunun altını çizen Kösereisoğlu, sektörün bin 627 özel güvenlik şirketi, 499 özel güvenlik eğitim kurumu, 79 alarm izleme merkezi, özel güvenlik izni almış 98 bin yerdeki 355 binin üzerinde özel güvenlik çalışanıyla ciddi bir kapasiteye sahip olduğunu ifade etti. Kösereisoğlu, 2021 yılında 340 binin üzerinde özel güvenlik görevlisinin istihdam edildiğini belirterek şu an ise özel güvenlik sektöründe 355 bin personele istihdam sağlandığını ve bununun 43 bininin kadın çalışanlardan oluştuğunu aktardı.Çalışanların yaş ortalaması ise 30-40 arasında bulunuyor.

2023 yılında uygulanacak olan asgari ücretin, 8 bin 506 TL olarak belirlenmesinin ardından yılın sonlarına 5 bin özel güvenlik görevlisine daha istihdam olanağı çıkacağını düşündüğünü belirten Kösereisoğlu, sektörün sorunlarına da değindi.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR

En büyük sorunların başında özel güvenlik görevlilerinin özlük haklarının iyileştirilmesi ve çalışma şartlarının düzenlenmesinin geldiğini kaydeden Kösereisoğlu, “Özel güvenlik görevlileri, riskli ortamlarda ve zor şartlarda hizmet veriyor. Dolayısıyla deneyimli ve nitelikli iş gücüne ihtiyacı var. Bu alanda çalışmak isteyenler, sektörü geçici olarak tercih ediyor. Çalışanlarımız daha sonra iş bulduklarında daha az riskli, çalışma koşullarının ise daha iyi olduğu sektörlere geçiyor. 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri kanunu ve ilgili Yönetmeliği kapsamında, özlük haklarının yeniden düzenlenmesi, fazla mesai ücretlerinin artırılması, genel tatil ücretlerinin ve yıllık izin haklarının artırılmasının yanısıra özel güvenlik görevlilerine vazife malullüğü hakkının tanınmasının da gerekli olduğunu düşünüyoruz. Özel güvenlik görevlilerinin vefat etmesi ve yaralanması halinde tazminat ödenmesi, SGK iş tanımları listesine özel güvenlik sektörü başlığı eklenmesinin, sektöre çok olumlu katkıları olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

SEKTÖR YÜZDE 2 BÜYÜYECEK

Düşük ücret politikaları, meslek standartlarında ve eğitimde istenilen seviyelere ulaşılamaması da sektörü olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Yüksek teknolojik alt yapının kullanılmasıyla birlikte istihdam sayısında azaltılmaya gidilmesinden yakınan Kösereisoğlu, “Bu da sektörümüzde giriş çıkışların artmasına neden oluyor. Dolayısıyla uzmanlaşmış, deneyimli özel güvenlik görevlisi sayısında istenilen rakamlara ulaşamıyoruz” dedi.

Sektörün 2023 yılında yüzde 2 oranında büyüyeceğini tahmin eden Kösereisoğlu, “Alan eğitimleriyle ilgili programların ve sınav sisteminin de önümüzdeki yıl hayata geçirilmesini umut ediyoruz. Özel güvenlik görevlilerinin ilgili yasa kapsamında, özlük haklarının düzenlendiği bir yıl olmasını umut ediyoruz. Tüm bu beklentilerimiz eğer karşılığını bulursa deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybının da önüne geçilecektir” dedi.