Ekonomi

Gençlerin hali perişan! Aylık bin 500 liralık harçlıkla geçinmeye çalışıyorlar! Gelecek hayalleri ise yurt dışında!

Türkiye’deki ekonomik şartlar gençleri zorluyor. Halen üniversitede okuyan veya yeni mezun gençlerin ekonomik durumları çok parlak değil. Harçlıkları veya aylık gelirleri sağlıklı ve dengeli beslenmeye yetmiyor. Gençlerin büyük bir kısmı ise yurt dışına gitmeyi hayal ediyor. Araştırma, Türkiye’deki 170’in üzerinde üniversitede okuyan veya yeni mezun 18-34 yaş aralığındaki gençleri kapsıyor

Gençlerin kariyer platformu Youthall, mart ayında gerçekleştirdiği “Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri” araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.  Araştırma, Türkiye’deki 170’in üzerinde üniversitede okuyan veya yeni mezun 18-34 yaş aralığındaki gençleri kapsıyor.

 

Araştırma; gençlerin hayat koşullarını, alışkanlıklarını, kariyer planlarını, ülkenin ekonomik ve sosyal koşullara bakışını, gelecek beklentilerini ve hedeflerini ortaya koyuyor. Araştırma; 18-34 yaş aralığındaki, 171 farklı üniversitenin 128 farklı bölümünde okuyan 1219 öğrenci ve 342 mezun gencin katılımıyla gerçekleştirildi.

 AİLE EVİNDE KALANLAR ARTIYOR

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, ekonomik koşullardaki kötü gidişat nedeniyle aile evinde kalan gençlerin oranı artarken, yurt veya öğrenci evinde kalanların oranı ise azaldı. Gençlerin aylık gelir veya harçlık miktarlarına bakılınca çok sınırlı kaynaklar ile geçindikleri dikkat çekerken, iş arayan üniversite mezunlarının yüzde 69’u, ayda en fazla bin 500 lira harçlık alıyor. Diğer yandan; gençlerin yüzed 38’i bin 250 lira, yüzde 33’ü ise bin 251 lira ile 2 bin 500 lira arasındaki bir harçlıkla geçimini sağlamaya çalışıyor.

Geçen yılki araştırma ile karşılaştırıldığında yıllık yüzde 137’ye ulaşan enflasyona rağmen harçlıkların sadece yüzde 25 oranında arttığı belirtilirken, yetişkin bir insanın sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık maliyeti ise erkeklerde 2 bin 385 lira, kadınlarda ise 2 bin 276 lira olduğu kaydedildi. Buna göre, gençlerin aylık ellerine geçen para sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için oldukça yetersiz kalıyor.

YENİ MEZUN ASGARİ ÜCRET İLE İŞE BAŞLIYOR

Halen üniversitede eğitim görenlerin yanı sıra mezun olanların da gelir durumu parlak değil. Yeni mezunların yüzde 24’ü asgari ücretten az veya asgari ücret seviyesinde bir maaş ile ancak iş bulabiliyor. Ülkemizdeki gençlerin geleceğe ilişkin beklentilerini de ortaya koyan araştırmaya göre, gençlerin beşte biri mutsuz, dörtte biri ise geleceğe ilişkin olumsuz beklentilere sahip. Gençlerin dörtte üçü ise oldukça stresli.

Halen iş bulup da çalışan gençlerin yüzde 83’lük bölümü geçmiş yıllara kıyasla iş bulmanın giderek zorlaştığını düşünüyor. İş bulma koşullarının zorlaşması nedeniyle dikkati çeken bir başka gelişme ise gençlerin büyük bir bölümü geçici de olsa düşük ücretle çalışmaya razı oluyor ve sesini çıkarmıyor.

HEDEFLERİ YURT DIŞINA GİTMEK

Türkiye’de ekonomik koşulların ve iş bulma şartlarının sıkıntılı olmasından dolayı gençlerin aklı yurt dışına gitmekte. Araştırmaya katılan gençlerin üçte birinden fazlası ülke fark etmeksizin yurt dışına gitmek istediğini belirtiyor. Kesinlikle gitmeyeceğini ifade eden gençlerin oranı ise sadece yüzde 7 ile sınırlı kalıyor.