Gençoğlu Grubu'nun karma konseptli konut projeleri yolda!
AVM yatırımları ile adından söz ettiren Gençoğlu Grubu konut projeleri içinde çalışmalara başladı.Gençoğlu Grubu'nun karma konseptli konut projeleri yolda.
Gençoğlu Grubu, geçen yıl Star City AVM’yi 75 milyon Euro’ya satın almıştı. Grubun yeni yatırım arayışları da sürüyor. Gençoğlu Grubu Eş Başkanı Naim Gençoğlu, “Anadolu’dan gelen teklifler var. Nakit paranın kral olduğu dönemdeyiz, iyi fırsat olursa değerlendiririz” diyor. Gençoğlu, Fındıklı’da 100 milyon dolarlık apart ve Beykoz’da konut projesi üzerinde çabştıklarım da söylüyor.
Mardinli İlyas ve Naim Gençoğlu, bundan 43 yıl önce dayı mesleği olarak Kapalıçarşı’da küçük bir kuyumcu dükkanıyla iş hayatına atıldı. Gençoğlu Grubu, bugün kuyumculuk sektöründe imalat tarafında Mioro ve perakende tarafında Jival markasıyla yoluna devam ediyor. Son yıllarda gayrimenkul tarafında da alışveriş merkezi yatırımları ve gayrimenkul projeleriyle büyüyor. Grup, Yenibosna’daki Star City AVM’yi geçen yıl 75 milyon Euro’ya Yıldız Holding ve Boyner Holdingden satın almıştı. Gençoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Naim Gençoğlu, 212’yi almak üzere oldukları yönündeki söylentiler için ise “Yakıştırma, biz oraya hiç bakmadık” diyor. Ancak Anadolu’da bazı AVM’lere baktıklarım aktarıyor. Naim Gençoğlu ile grubun yeni yatırım planlarını konuştuk.
1-) Kuyumculuk sektöründe neredesiniz?
1983 yılında adım attığımız imalat tarafında bugün Mioro markamızla altın zincir konusunda Avrupa’nın ilk beş büyük şirketinden biriyiz. 2000’li yıllarda markalaşma süreci başlayınca Jival markasıyla bugün ulusal pazarda 800 noktaya ulaştık. Önce kendi mağazalarımızı açmayı düşündük ama bundan vazgeçerek satış noktalarına döndük. 2015’te kuyum tarafında 350 milyon TL ciromuz varken, bugün gelinen noktada 2017 sonunda 600 milyon TL ciromuz olacak.
2-) Gayrimenkul tarafına nasıl adım attınız?
Kuyumculuk sektöründe belli bir sermaye birikimi sağlamıştık. 1990’ların sonunda gayrimenkule yatırım kararı aldık. Biz gayrimenkulü varlık yönetimi olarak görüyoruz. Önce Tahincioğlu Ailesi ile birlikte Ataşehir Palladium AVM’nin arsasını aldık. 2008’de Ataşehir Palladium’u, dört yıl önce de Antakya Palladium’u hayata geçirdik. Her iki AVM’de de yüzde 20 ortaklığımız var. Yine geçen yıl Star City AVM’yi Boyner ve Yıldız Holdingden 75 milyon Euro bedelle satın aldık. Aldığımızda 10-15 milyon TL yenileme yatırımı yaparız diyorduk. Ancak içine girdiğimizde ihtiyaçların daha fazla olduğunu gördük. Bugüne kadar 35 milyon TL yenileme yatırımı yaptık.
3-) 212 AVM’yi satın almak üzere olduğunuz söyleniyor. Bu söylentiler doğru mu?
Hiç alakamız yok, görüşmedik bile. Aynı bölgede Star City’yi aldığımız için yakıştırma yapılıyor. Bize birtakım öneriler geliyor ama 212 gelmedi. İstanbul dışından gelen başka öneriler var. İkisine baktık, bize uygun gelmediği için sonlandırmadık. Bugün sıfırdan AVM yatırımı yerine satın almayı daha makul görüyorum. Doğru lokasyondaki, kira getirisi iyi olan, cazip AVM’lerle ilgileniyoruz. Öneriler geliyor, bakıyoruz. Nakit paranın kral olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Cazip olduğu takdirde yeni AVM’lere bakabiliriz.
4-) Otel yatırımı konusunda da çalışmalarınız vardı. Bugün otel yatırımında hangi noktadasınız?
2010 yılına gelindiğinde grup olarak farklı sektörlere yönelik arayışlarımız oldu. Burada otelcilik konusunda faaliyet gösterme karan aldık. Taksim ve Maçka’da iki bina satın aldık. Taksim'deki yerde otel için yatırıma başladık. Bu arada Maçka’ya bir talip gelince onu yatınma başlamadan sattık. Onun parasıyla Fındıklı’da 200 odalı bir otel yapmak üzere bir yer satın aldık. Sektörü de bu arada daha fazla incelemeye başladık ve arz talep konusunda dengesizlikler olabileceği sonucuna vardık. Bu arada Taksim’deki oteli de 2014 yılında bitirdik ve faaliyete soktuk. Sonrasında bir dostumuz “Otel işletmeciliği sizin işiniz değil, bana kiralayın” deyince orayı kiraladık. Bugün, gelinen noktada otel yatırımlarından vazgeçmemizin doğru karar olduğunu görüyoruz.
5-) Fındıklı’daki gayrimenkulle ilgili planınız nedir?
Fındıklı’da 2 bin 500 metrekare arsa üzerindeki 18 bin metrekare kapalı alana sahip mülkümüzü apart konut olarak projelendiriyoruz. Binayı yıkıp yeniden yapıyoruz. 80 veya 100 bağımsız birimden oluşacak ve 100 milyon dolarlık bir proje büyüklüğü söz konusu olacak. 2018 ilk çeyrek gibi izinleri çıkardıktan sonra yatırıma başlarız diye düşünüyorum.
6-) Yenibosna’daki tesislerinizi taşımak gibi bir düşünceniz var mı?
Yenibosna tesislerimizde 400 çalışan var. Burada önemli yatırımlarımız bulunuyor. Şimdilik burada devam ediyoruz. Ama beş yıl sonra koşullar ne gösterir bilemem. Biz ölçülü ve yöne-tilebilir riskler alıyoruz. Bir anda birçok proje yapmak gibi bir düşüncemiz yok. Önümüzü görmediğimiz bir yerde ileri hamle yapmayı doğru bulmuyoruz.
7-) Beykoz’da 2B kapsamında araziniz var. Burada ne yapacaksınız?
Beykoz’daki 8,5 dönümlük araziyi 2014 yılında aldık. Bu bölgede imar çalışmaları var. Altı ay ile bir yıl içinde bu çalışmalar biter. Arsamız üzerine konut projesi yapmayı düşünüyoruz. Başkaları ile görüşüp ortak da yapabiliriz. Sonuçta biz yatırımcıyız, müteahhit firma değiliz.
8-) İş hacminizin sektörlere göre dağılımı nasıl?
Ciromuzun yarısı kuyumculuk sektöründen diğer yarısı gayrimenkul tarafından geliyor. Kuyum kendi işimiz, gayrimenkulu ise varlık yönetimi olarak görüyoruz.
9-) Melek yatırımcılık çalışmalarınız da vardı. Bunlar devam ediyor mu?
Melek yatırım anlamında işlerimiz oldu. Ancak buralarda istediğimiz sonuçları alamayınca fonlar üzerinden yatırıma yöneldik. İyi ki de öyle yapmışız. Çünkü fonlar çok iyi yönetiliyor. Biz teknoloji alanında yatırım yapan 212 Capital ve Revo Capital Girişim Sermayesi şirketlerinin fonlarına yatırım yapıyoruz. Bu işi bilenlere yatırım yapıyoruz. Teknoloji alanına ilgi duymamızın nedeni, artık eğitimini tamamlayarak iş hayatına giren çocuklarımızın bakış açısıyla, yönlendirmesiyle gelişti. Açıkçası, benim de bu alanlara karşı bir iştahım var. Dünyada en hızlı büyüyen alanlar teknoloji ve yazılım şirketleri.
GENÇ KUŞAK KENDİ YOLUNU ÇİZİYOR
"Ağabeyim İlyas Naimoğlu'nun da benim de birer oğlumuz ve birer kızımız var. Dördü de ABD'de okudular. Abimin kızı evli, yurtdışında yaşıyor. Oğullarımız önce yatırım bankacılığı alanında çalıştılar, sonra gelip bizimle çalışmaya başladılar. Sonrasında ise kendi yollarında ilerlemek için ayrıldılar. Yeğenim farklı bir alanda yatırım yapmak üzere yola çıktı. Oğlum da okuldan arkadaşlarıyla start up yatırımına soyundu. Aynı zamanda Star City AVM'nin icra kurulu başkanlığını da yapıyor, Kızım endüstriyel tasarım eğitimi aldı. Yurtdışında ve yurtiçinde önemli yerlerde staj yaptı ve çalıştı. Son olarak da gümüş tasarımı konusunda kendi markasını oluşturmaya başladı. Kioto markasıyla Beymen'lerde ürünleri satılıyor."