İnşaat sektörünün merakla beklediği ve yabancıların mülk edinmesinin önünü açan Mütekabiliyet Yasası geçen günlerde Meclis'ten geçti. Özellikle Arap yatırımcıların merakla beklediği düzenlemeden sonra Türkiye'de merkezi lokasyonlarda konut fiyatlarının yüzde 50'nin üzerinde artması bekleniyor.
Yabancılara konut satışında mütekabiliyet (karşılıklılık) şartım kaldıran düzenlemenin TBMM’de kabul edilmesi, yabancıların yoğun olarak ilgi gösterdiği bölgelere fiyat artışı olarak yansıyacak.
İstanbul başta olmak üzere merkezi lokasyonlarda konut ve işyeri fiyatlarının yüzde 50’nin üzerinde artması bekleniyor. Bu durum gelecek dönemde ev ya da işyeri almak isteyen yerli yatırımcıyı vuracak. Şu andaki konut kredilerini yüksek bulan yerli yatırımcıların konut almak için de önünde çok kısa bir süre bulunuyor. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra yerli yatırımcının ev sahibi olması da neredeyse olanaksız hale gelecek.
Mütekabiliyet Yasası, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından yürürlüğe girecek ve yabancıya konut satışı başlayacak. Bu sürecin bu ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Sektör temsilcileri, “Ev almak isteyen elini çabuk tutsun. Yabancılar akın ettiği zaman fiyatlar yükselir. Yerli yatırımcıyı uyarıyoruz; bugün almayı düşündüğünüz ev 100 bin liraysa, yasa yürürlüğe girdiği zaman en az 150 bin liraya yükselecek” dedi.
Fiyatlar yüzde 50 artacak
Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Haşan Rahvalı: Türkiye’de gayrimenkul fiyatları Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok düşük. İstanbul’daki konut fiyatları Londra’nın yan fiyatına. Bu yabancı yatırımcılar için büyük fırsat. Yabancılar Türkiye’den ağırlıklı olarak konut ve işyeri satın alacaklar. Kurumsal olarak toplu konut alımları da yapacaklar. Sonra bunları ülkelerinde bireysel yatırımcılara satacaklar. Biz yurtdışında daha fazla satış yapmak için yurtdışı satış müdürlüğü açtık. Şu anda kontratı yapılmış 240 milyon dolarlık projelerimiz var. Mütekabiliyet Yasası’nın yürürlüğe girmesinden sonra yabancılardan büyük bir talep bekliyoruz. Bu da Türkiye’de konut fiyatlarını kademeli olarak arttıracak. Yabancının talebi fiyata yansıyacak. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının yüzde 50’nin üzerinde artması sürpriz olmayacak. Bu anlamda yerli yatırımcıların elini çabuk tutması gerekiyor. Stoklarda da sorun olacak. Yeni konutlar üretmek gerekecek.
Büyük arsalar satılmasın
Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: Güvenlik, milli strateji bakımından satmamamız gereken büyük arsalar varsa bunlar satılmasın. Ama kat irtifakı kurul muş, ada bazında, küçük parsel bazında veya yatırım yapılacak alanları, onların burada ikamet etmelerini sağlayacak konutları alabilsinler. Türkiye’deki konut fiyatları bir süre sonra dünyadaki metropollerde bulunan konut fiyatlarıyla eşitlenecek. Körfez ve Arap ülkeleri ile Türk cumhuriyetlerinin beklediği mütekabiliyetle en çok İstanbul piyasasınm hareketleneceğini tahmin ediyorum.
Mütekabiliyet engeline takılan Azeriler, Kazaklar, Körfez ve Arap ülkelerinin vatandaşları, İstanbul’un merkezi lokasyonlannda, deniz gören ve manzaralı lüks projelere ilgi gösteriyor. Satışlarda yüzde 10-15 arasında artış yaşanacağını öngörüyoruz. Yarısı İstanbul’da olmak üzere yabancıya 10 bin civarında konut satılabilir. Türkiye orta vadede yabancıya konut satışından 10-20 milyar dolar para kazanır.
Ciddi nakit girişi var
Ukra İnşaat Yönetim Kuoılu Başkanı Atila Yavuz: Mütekabiliyet Yasası ile ülkeye girmesi beklenen yabancı sermaye tutarı 5 ile 10 milyar dolar arasında tahmin ediliyor. Halihazırda özellikle Ortadoğu, Irak ve İran’daki olumsuz koşullar nedeniyle paranın güvenli bir liman araması neticesinde gayrimenkul sektörüne ciddi bir nakit girişi var. Bu hareket devam edecek ve büyüyecek, zira gelişmiş ülke ekonomileri sallantıda ve büyüme oranları düşük, yani gayrimenkul değerleri yükselmiyor. Halbuki Türkiye çok ucuz bir piyasa ve yüksek büyümeye paralel olarak gayrimenkul değerleri yükseliyor. Bugüne kadar 180 civarında yabancıya konut sattık, farklı ülkelerdeki irtibat ofisleri aracılığıyla satışlara devam ediyoruz. Yabancıya özel bir 1 proje söz konusu olamaz ama tüm gelecek çalışmalarımızda etkili bir satış ağı olarak yabancılarla çalışmaya devam edeceğiz.
Yasa ne getiriyor?
Bugüne kadar 42 ülke vatandaşının Türkiye’den mülk edinmesini engelleyen yasa, Mütekabiliyet Yasası ile birlikte ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkam’nın onayından sonra Libya, Suriye, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri,Türki cumhuriyetler gibi ülkeler yasa ile birlikte Türkiye’den mülk sahibi olabilecek.Yabancıların edinebilecekleri taşınmazlar ve sınırlı ayni hakların toplam alanı,özel mülkiyete konu alanlar için ilçe yüzölçümünün yüzde 10’unu, ülke genelinde ise kişi başına 30 hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, 30 hektarı 2 katına çıkarabilecek. Daha önce, yabancıların ülke genelinde alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2.5 nektarı geçemiyordu.
Cumhuriyet