28 / 04 / 2024

Gerçek kişi, şirket ihtiyacı nedeniyle tahliye talep edebilir mi?

Gerçek kişi, şirket ihtiyacı nedeniyle tahliye talep edebilir mi?

Ev sahibi ve kiracı kavgaları sık sık gündeme gelirken, tahliye konusu da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki gerçek kişi, şirket ihtiyacı nedeniyle tahliye talep edebilir mi? İşte Avukat Tarık Çakmak'ın konu ile ilgili paylaşımı...



Ev sahibi kiracı kavgaları son dönemde gündemden düşmezken pek çok mülk sahibi de kiracılarını nasıl çıkartacağını araştırıyor.

Tahliye ile ilgili detaylar hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından merak edilirken, Avukat Tarık Çakmak, resmi X hesabı https://twitter.com/avtarikcakmak  üzerinden yaptığı paylaşımda gerçek kişinin şirket ihtiyacı nedeniyle tahliye talep edip edemeyeceğini yazdı. Peki gerçek kişi, şirket ihtiyacı nedeniyle tahliye talep edebilir mi? 


Avukat Tarık Çakmak'ın paylaşımı şu şekilde:

ŞİRKETİN İHTİYACI - TAHLİYE

Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre gerçek kişi, şirketin ihtiyacı nedeniyle tahliye isteminde bulunamaz. 

Yargıtay 6. HD
2015/12370 E
2016/6678 K

"...Davacı vekili, müvekkilinin kurucu ortağı olduğu Şti'nin işletmekte olduğu artan iş hacmi ve personel sayısı nedeniyle kiracının bulunduğu taşınmaza ihtıyacı olduğunu, davalı tarafın kullanmakta olduğu gayrimenkulün müvekkilin iş yerine yakın olduğunu ve alanı itibariyle de müvekkilin iş yerinin devamı niteliğinde olacağını, işyeri ihtiyacı nedeniyle tahliyeye karar verilmesini istemiştir.
---
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
---
Dosya arasında mevcut ticaret sicil kayıtlarından davacının 'nin ortağı olduğu ve taşınmazın ortağı olduğu şirketin ihtiyacı nedeniyle tahliyesini istediği anlaşılmaktadır. TBK. 350/1.maddesi kiralananı, kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu veya Kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle tahliye isteyebileceği hükmünü içermektedir. Dairemizin yerleşik içtihatlarına göre şirket ihtiyacı nedeniyle gerçek kişi ihtiyaç nedeniyle tahliye isteminde bulunamaz. Davacı gerçek kişi, kurucu ortağı olduğu Şti'nin ihtiyacına dayanarak tahliye istediğine göre mahkemece davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle tahliye kararı verilmesi doğru değildir..."

 

Tebernüş Kireçci sordu vatandaş yanıtladı! Başka ülkelerde ev sahibi ve kiracı kanunları nasıl?

Dacia'da şimdi araba alanlar ödemelerini Eylül'de yapıyor! Son dakika Şubat fırsatı açıklandı!

Adalar halkı imar planlarının yenilenmesini istiyor!


Geri Dön