Ekonomi

Geri sayım başladı.. Plastik şişe ve kapları makineye atanların hesabına para yatacak! İşte detaylar..

Erteleme durumu yaşanmazsa 1 Ocak 2024 itibarıyla başta içeceklerde kullanılan ambalajlar depozitolu olacak. Plastik, şişe veya metal kaplar iade makinelerine atılınca hesaba para geçecek. İşte detaylar..jpg'/> Dünyamızın kaynakları, doğanın bize sunduğu imkanlar tükeniyor

 
Dünyamızın kaynakları, doğanın bize sunduğu imkanlar tükeniyor.Gıda krizleri, kuraklık, iklim değişikliği, küresel ısınma derken bir çok uluslararası kuruluşlar, şirketler ve sivil toplum kuruluşları yaşanabilir dünya için önlem almaya başladı.

5 YILDA 62 MİLYARLIK KAZANÇ 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2017’de başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ yaşanabilir bir dünya için çok önemli. Kağıt, plastik, metal, cam, elektronik cihazlar, kıyafetler, farklı tipte poşetler derken kimi geri dönüşümle tekrar kullanılabiliyor. Söz konusu proje, 5 yıllık süreçte atık yönetimi alanında ekonomik manada 62.2 milyar liralık tasarruf elde etti. Çevre korundu, daha az enerji ve su harcanmış oldu. Özetle kaynaklar korunmaya çalışıldı. Ancak bunlar yetmez..

1 OCAK’TA BAŞLIYOR 

Posta'nın haberine göre Kaynakların kıt olduğu bir ortamda geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ hedefi için ‘depozito yönetimi’ çok kritik bir konu. Bu nedenle tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için hazırlanan ‘Depozito Yönetim Sistemi’, bu yıl içerisinde tamamlanıp, 1 Ocak 2024 itibarıyla da zorunlu hale getirilerek çevre kirliliğide önlenmiş olacak. 

BARKODLAR HAZIRLANDI

Sektör yetkililerinden edinilen bilgiye göre, depozito sisteminin işleyişini sağlayacak olan barkodlar hazırlandı. Bu proje ile tüketilen tek kullanımlık içeceklerin fiyatına bir depozito bedeli yansıtılacak. Örneğin; pet şişede olan bir içeceğin depozito bedeli 1 lira değerinde olup hesaba yatırılacak.

Peki depozito yönetim sistemi ile hesaplara ne kadar yatacak? 
 

HESABA KAÇ LİRA GEÇECEK? 

Depozito takip sisteminin yaygınlaşması için bu yıl 7 bin adet geri dönüşüm makinesinin kurulması beklenyor. Gelecek yıl buna ilave olarak 13 bin makine daha kurulacak. Toplamda 30 bin iade makinesine ulaşılacağı tahmin ediliyor. 6-7 yerli firma bu makinelerin üretimini üstleniyor.

Geri dönüşümlü olan pet şişe ve ya kap depozito iade makinesine atılınca 1 lira geri alınacak ve mobil uygulama yoluyla hesabınıza para geçecek. Aslında sistem zorunluluk içeriyor ambalaj çöpe değil geri dönüşüme gidiyor. Bunun içinde karşılık olarak kazanç elde ediliyor.
Sistemin benzeri Almanya ve Danimarka’da uygulanıyor.