Emlak Terimleri

Geriye dönük emlak vergisi iadesi!

Emlak vergisinde sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor. Bu vergi avantajı yalnız tek mesken sahiplerine uygulanıyor. Peki geriye dönük emlak vergisi iadesi mümkün müdür? Geriye dönük emlak vergisi iadesi nasıl olur?

Geriye dönük emlak vergisi iadesi nasıl olur?

Emlak vergisinde sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor. Bu vergi avantajı yalnız tek mesken sahiplerine uygulanıyor. Örneğin iki meskeni bulunanlar, meskeni olmayıp yalnız tek arsası olanlar vergi ödemelerinden muaf olmuyor.


Ancak tek meskeninin yanı sıra, arsası da olanlar; meskeni için vergi ödemezken, arsası için vergi ödüyor. Emlak vergisi muafiyet şartları 1319 sayılı Kanun kapsamında belirtiliyor.


Brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan; kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,


Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,


Şehitlerin dul ve yetimleri, 


Gaziler emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Ancak vergi muafiyetinden faydalanılabilmesi için kişinin belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor.


Geriye dönük emlak vergisi iadesi..

Emlak vergisi muafiyetinden haberi olmadan, vergi ödeyen kimseler geçmişe dönük olarak ödedikleri verginin iadesini isteyebiliyor. 


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesine göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen rakam iade edecek.


Buna göre 2014 yılında bilmeden ödenen 2009 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisinin geriye dönük iadeleri alınabiliyor.


Emlak vergisi iadesi dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com