Ekonomi

GES için flaş açıklama! İşte biteceği tarih

Gelire Endeksli Senet (GES) ihracatına ilişkin süre yarın bitiyor. Yatırımcılar en az 100 lira tutarında senet alabilirler. İşte GES'le ilgili merak edilenler. GES almak isteyenler taleplerini Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası şubeleri ile iletebilir

Gelire Endeksli Senet (GES) ihracatında talep toplama sürecinde artık sona geliniyor. GES almak isteyenler taleplerini Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası şubeleri ile iletebilir. Yarın sona eren GES talep toplama işleminde yatırımcıalr en az 1000 lira tutarında talepte bulunabiliyor.

GES'in getirileri Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin gelirine endeksli bir halde olacak. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden bütçeye aktarılan hasılat payları üzerinden gerçekleşecek.

24 Haziran tarihinde senetler yatırımcıların hesaplarına yatırılacak. Dönemsel olarak bakıldığında yatırımcıya % 5,32 oranında getiri sağlayacak. GES'in yıllık bileşik getiri oranı ise % 23,04 olacak. Yatırımcılara şu an için 6 ay vade ile sunulan senetelrde 3 ayda 1 kupon ödemesi gerkeleştirilecek. GES'in senetlerinin ilk kupon ödemesi ise 23 Eylül'de gerçekleşecek.

Gelir Endeksli Senet (GES), Devlet İç Borçlanma senetlerinin çeşitlendirimesi ve yatrıcımların geliştirilmesi amacıyla aslında Hazine tarafından 28 Ocak 2009 yılında gerçekleştirilmişti.

GES ihracatlarında getiriler, Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsündeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KIYEM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenmişti.

GES ve getirisi devlet gelirleriyle ilişkilendirilerek bir yatırım aracı yaratılmış oluyor. Senetler ile de uygulanaca asgari kupon ödeme garantisiyle birlikte yatırımcıalrın gelir payı değişmeden olumsuz etkilenmenin önüne geçilmiş olunuyor.

İlgili endeks değerinde asgari 95 ve azami 100 seviyesinde. Bu kapsamda yatırımcıya verilen kupon oranının asgari düzeyde % 95'ine denk gelen bir getiri garantisi olacak.

Senetlerin vaadesi 6 ay olarak belirleniyor. Sonraki aşamalarda ise 1 yıl ya da diğer vadelerde ihraç yapılması öngörülüyor.

Devlet İçi Borçlanma Senedi ile alakalı Borsa İstanbul'da şu bilgiler bulunuyor:

"Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) Hazine Müsteşarlığınca yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetleri demek. DIBS sahipleri kupon ödeme tarihlerinin vade sonunda borçlu oldukları tutarı ödüyorlar. DIBS'ler vadeleri sürecinde ikincil piyasalarda kişi ile kurumlar tarafından alnıp satılacaktır"

Hazine ve Maliye Bakanlığı ise konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"Senedin kupon ödemesinde esas olacak getiri oranı ile vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcısına sağladığı nihai gelir getiri oranı başkanlığımız tarafından belirlenecektir."