Gevher Nesibe Medresesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak hizmete açıldı!
Tarihin ilk tıp medresesi olarak kabul edilen Gevher Nesibe Medresesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki müze açılışında konuşma yaptı...
Mimar Sinan Parkı'ndaki Müze'nin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, geçmişe dair söz alan herkesin Osmanlı'dan bahsettiğini, onun temel altyapısını oluşturan Selçuklu'nun hakkının pek verilmediğini söyledi.
Selçuklu Devleti'nin tarihin tozlu sayfalarında yerini aldığını ifade eden Özhaseki, "Bugün bir borcu ödemenin, bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim genlerimizde Selçuklu'nun kanı var. Ahlakımızda, örfümüzde, adetimizde her şeyimizde onların izleri var" dedi.
Kentteki Kültür Yolu Projesine de değinen Özhaseki, şunları kaydetti:
"Kayseri'ye bir misafiriniz geldiğinde tarih turuna ilk olarak buradan başlayacaksınız. Burada Selçuklu'yu tanıyacaklar, müzede Selçuklu'ya dair pek çok eser var. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'na gelecekler. Tarihi Hunat Medresesi'ni, Kapalıçarşıyı, Bizans dönemine ait kaleyi görecekler. Kiçikapı Meydanı'nı yeniden düzenleniyoruz. Kayseri Lisesi ile ilgili projeler devam ediyor. Bu güzergah üzerindeki tüm tarihi eserlerin önünde o eseri tanıtacak levhalar yer alacak. Kentteki altyapı çalışmalarını neredeyse bitirdik. Artık kültür projelerine yöneldik."
- Dünyada bir ilk
Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcüman ise Çifte Medrese olarak da anılan dünyanın ilk tıp fakültesi Gevher Nesibe Medresesi'ndeki hasarların onarılması için 2013 yılında restorasyon çalışması başlattıklarını, yapının restorasyonu için 1 milyon 700 bin lira harcandığını söyledi.
Müzenin Selçuklu medeniyetinin izlerini yaşattığını ifade eden Elcüman, şöyle devam etti:
"Müze kurgusu, eserin dönemine ya da malzemesine göre sergilendirilmesi için farklı biçimde ele alınarak tematik bir düzenleme yapıldı. Böylece Selçuklu medeniyetinin tamamı anlatılmaya çalışılmıştır. Bu medeniyeti oluşturan din, ticaret, simgeler, tıp, eczane, günlük yaşam gibi konuların tamamına müzede yer verilmiştir. Çeşitli koleksiyonerlerden bilim heyetimiz başkanlığında 650 adet eser satın alınmıştır. Kayseri Arkeoloji Müzesi'nden de 150 eser müzemize kazandırılmış durumda. Müzede sergi alanlarının yanı sarı açık ve kapalı kafeler, müzikle tedavi konser alanı, çocuk atölyeleri bulunuyor. Müze pek çok anlamda dünyada ilklere sahip. Dünyada Selçuklu medeniyetini anlatan ve adı Selçuklu Müzesi alan tek müzedir. Müzemiz engelli dostudur. Görme engellilerin eşyaya dokunabilmeleri ve bilgi edinmeleri için çeşitli uygulamalar var."
Anadolu Selçuklu hükümdarlarından Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kardeşi Gevher Nesibe Sultan'ın vasiyeti üzerine 1206 yılında yapımına başlanan ve Selçuklu Müzesi olarak hizmet verecek olan medresede, Selçuklu'ya ait eserlerin yanı sıra teknolojik görsellik içeren alanlar yer alıyor.
Müzede ayrıca Selçuklu dönemindeki tedavi yöntemleri ve aletleri, bilginler, ecza, su ve sağlık, müzik ile tedavi, renk ile tedavi gibi bölümler de bulunuyor.
AA