29 / 04 / 2024

Gezi Parkı mahkeme kararıyla yeniden İBB’nin!

Gezi Parkı mahkeme kararıyla yeniden İBB’nin!

Tartışmaların odağındaki Gezi Parkı, mahkeme kararıyla yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin oldu. İşte konu ile ilgili detaylar...



Tartışmaların odağındaki Gezi Parkı, mahkeme kararıyla yeniden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin oldu. İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 12 Mart 2021'de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün İstanbul Taksim'de bulunan Gezi Parkı'nın, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devrini yasaya aykırı buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) açmış olduğu tapu iptal davasını 19 Mart 2024'te karara bağlayan ve dava konusu taşınmazların vakıf yoluyla meydana gelmediğine dikkat çeken mahkeme, vakıf adına kayıtlı tapu kayıtlarının iptaline, İBB adına kayıt ve tesciline de karar verdi. İstinaf ve Yargıtay aşamaları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlanırsa Gezi Parkı tamamen İBB mülkiyetine geçmiş olacak.

NELER OLMUŞTU?

Gazete Oksijen'in aktardığı detaylara göre mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait olan Gezi Parkı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Vakıflar Kanunu 30.maddesinde sayılan şartların mevcut olduğu iddialarıyla belediye uhdesinden çıkartılmıştı. Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı adına 12 Mart 2021'de tapuda tescil edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi derhal hukuki yollara başvurdu. Tescil işleminin hukuka aykırı olduğu iddialarıyla da 9 Nisan 2021'de dava açmıştı. Söz konusu bu dava, İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesince görüşüldü.

Gezi Parkı mahkeme kararıyla yeniden İBB’nin!

Yargı aşamasında mahkemeye, uzman ve akademisyenlerin yer aldığı 4 vakıf hukukçusunun bilirkişi raporları sunuldu. Söz konusu bu raporlarda; dava konusu taşınmazlarda Sultan Beyazıt Hanı Hazretleri Vakfı’nın mülkiyet hakkının olmadığı, vakfiyeden ilgili parsellerin vakıf yolu ile oluşturulmuş kültür varlığı olduğuna dair bir çıkarım yapılamayacağı, söz konusu taşınmazların vakıf yoluyla vücuda getirilmediği ve taşınmazda vakıf kültür varlığının bulunmadığı görüşlerine yer verildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yaşanan bu durum üzerine gezi parkı içinde bir tarihte yer alan Topçu Kışlası'nın kültür varlığı olduğu itirazını mahkemeye sunmuştu. Mahkeme de konunun bir de Topçu Kışlası açısından değerlendirilmesini talep etmişti. Arkeoloji ve Sanat Tarihi alanında uzman ve akademisyen 4 sanat tarihçisi bu konuda da mahkemeye görüşlerini belirtti.

Sunulmuş lan raporda; bugün mevcut olmayan Taksim Topçu Kışlası'nın da vakıf yoluyla yapılmadığı, yani vakıf kültür varlığı olmadığı, Taksim Topçu Kışlası'nın arşiv belgeleri üzerinden inşa süreçlerine ve tarihsel süreçlerine bakıldığı zaman da herhangi bir belge ya da yayında vakıf malı olduğuna dair ibarenin bulunmadığı, dava konusu olan taşınmazların yer aldığı parsellerde bugün herhangi bir kültür varlığının izine de rastlanmadığı; bu itibarla 5737 sayılı Vakıflar Kanunu m.30'da bildirilen şartın gerçekleşmemiş olduğu ve dava konusu taşınmazın vakfı adına tescilinin mümkün olmadığı kanaati bildirildi.

Kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiriyor! Kirasını yüzde 25 artışla ödemek isteyen kiracıya şok karar!

Asgari ücreti bilen Fatih Portakal'dan emekliye seyyanen zam iddiası!

Azure Villas Reşadiye'de teslimler haziranda!


Geri Dön