Ekonomi

Gıda ürünlerine yeni zam dalgası!

Döviz kurunun yükselmesi ile tarım ve gıda da yeni zam dalgası gündeme geldi. İşte detaylar!Yapılan hesaplamalara göre dört kişilik bir ailenin gıda harcaması aylık 10 bin TL’yi geçmiş durumda

Döviz kurunda yaşanan hareketlilik vatandaşın sofrasına da yansıyacak. Yapılan hesaplamalara göre dört kişilik bir ailenin gıda harcaması aylık 10 bin TL’yi geçmiş durumda. Bu konuya dair Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, bir açıklamada bulundu.

İşte ayrıntılar…

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Dolar kurun nerede duracağını bilmediğimizden fiyatlara yansıması ne kadar olur şu anda net olarak konuşamıyoruz” diye konuştu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı olan Remzi Suiçmez de “Dövizdeki artışlar yeni başladı. Mazot gübre, yem, ilaç ve tohum gibi girdilerin fiyatları da artıyor. Bu yaşanan durum tabii ki ürün fiyatlarında artışlara neden olacak" dedi.

Cumhuriyet’te yer alan haberde ise, Hüseyin Demirtaş şu değerlendirmelerde bulunmuştu;

NE KADAR ÜRÜN VAR BİLMİYORUZ!

“Soyayı, yağlı tohumu ithal ediliyor. O ithal edilmez ise karma yem yapamayacağız. Saman ve otu dışarıdan alınıyor. Senede 50 milyon ton ota ihtiyaç duyulur, bunun 25 milyon tonu ithal ediliyor. Mazot ithal. Pamuk ve ayçiçeğinin yarısı da ithal. Yaş çaya ise yüzde 64 zam verilirken buğdayda belirtilen taban fiyat kabul edilemezdir.

TMO geçen yıl durmadan stok yaptı. Ne kadar ürün var şu anda bilemiyoruz. Bu sene devlet 20.5 milyon ton buğday üretimi beklemektedir. Ama zamansız yağışlar ve sellerden kaynaklı bu 20 milyon tona düşebilir.

Bu yaşanan maliyet artışları ile doğalgaz, elektrik, asgari ücret fiyatı da hesaba katıldığında, ekmek fiyatı gramaja göre en az 8-10 lira olur.”

BUĞDAYDA AÇIKLANAN TABAN FİYAT ÇOK DÜŞÜK!

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez de “Dövizde artışlar yeni başladı. Mazot gübre ile ilaç, tohum, yem gibi girdilerin fiyatları artmaktadır. Bu artışlarda ürün fiyatlarını artıracak. Buğdayda duyurulan taban fiyat düşük, üretimi bırakan çiftçi sayısı yükselir. TMO deposunda şu anda ne kadar stok bulunmaktadır, bu yıl ne kadar ürün alacak henüz bilmiyoruz.

Şu sıralarda çiftçiler TMO’dan randevu alamıyor. Buğday taban fiyatı geçtiğimiz sene yaşanan enflasyona göre açıklanmış olsaydı prim ile beraber 11 liranın üzerinde olacaktı. Çiftçi bu sene buğdayı fazla ekmişti. Ama eğer maliyetini karşılayamaz ise gelecek yıllarda tekrardan buğday ekiminden vazgeçebilir” şeklinde konuştu.

Bakan Yumaklı açıkladı! Üniversite ve liselilere 300 milyonluk hibe!

2023 Haziran ayı mazot ve gübre desteği ne zaman ödenecek? Haziran ayı mazot ve gübre desteği yattı mı