Gıdada ‘kuraklık’ tehlikesi! Havalar böyle giderse yiyecek meyve-sebze bulamayacağız!
Son yıllarda giderek etkisini daha çok hissettiğimiz kuraklık üreticileri kara kara düşündürüyor. Uzmanlar, kuraklığın tarımsal ve doğal dengeyi bozduğunu dile getirirken, tarımsal üretimdeki azalma ister istemez fiyatlara da yansıyacakDr
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Türkiye'de son yıllarda kuraklığın etkisinin daha çok hissedilmeye başladığını belirterek bu durumun Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, İç Anadolu ve kısmen de Akdeniz ve Marmara bölgelerinde tarımsal ve doğal dengeyi bozduğunu bildirdi.
Türkiye'nin yüzde 60'ının yarı kurak iklimin etkisinde olduğunu söyleyen Çullu, kurum tarımın yapıldığı kırsal bölgelerde bir damla suyun bile önemli olduğuna işaret ederek, “2021 yılında ve 2022'de yağışların dağılımı düzensiz. Ayrıca yıllık ortalamanın da çok altında gerçekleşti. Mevcut su kaynaklarının iyi yönetilmesi gerekiyor” dedi.
Gıdada Türkiye'yi bekleyen tehlikeler neler?
ÜRETİMDE CİDDİ SIKINTILAR OLACAK
Çullu, yağışların yeterli olmamasının hem tarımsal üretimi azalttığını hem de yeraltı sularının, göllerin beslenmesini ve su rezervlerini etkilediğini vurgulayarak bunun da tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti. Üniversitelerin tarımsal araştırmalarını yaptığı akıllı ve hassas sulama teknolojilerinin mutlaka uygulanması gerektiğini kaydeden Çullu, ürünün deseninin mutlaka gözden geçirilmesini önerdi.
Ayrıca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde fıstık ağaçlarında kuraklıktan dolayı bazı hastalıkların açığa çıktığına da işaret eden Çullu, benzer durumun diğer ürünlerde de görüldüğünü söyledi. İklim değişikliğinin bitkilerin fizyolojisini bozduğunu ve verimi etkilediğine değinen Çullu, “2023 yılı sorunlu başladı. Yağışların düzensiz gitmesi çok düşündürücü. Belki 2-3 ay sonra iyi yağış olacak ama düzenli olmadığı için bitkisel üretimde ciddi sıkıntılar yaşanabilir” diye konuştu.
YAĞIŞLAR AZ, EKMEYE KORKUYORUZ
Çiftçi Mehmet Belit ise tarlasına buğday ektiğini belirterek, geçen yıl kuraklık olduğunu, bu yıl da yağışların çok az gerçekleştiğinden yakındı. Çiftçi Tuncay Dağlı da yağış yetersizliği nedeniyle tarlasına diktiği fidanları erken kaldırmak zorunda kaldığından dert yandı. Dağlı, geçen yıl diktiği fidanların çoğunu sattığını vurgulayarak, 2023 yılında da yağışların yetersiz olması nedeniyle çoğu çiftçinin fidan dikmeye korktuğunu ifade etti. Dağlı, “Maalesef çoğu fidanımız elimizde kaldı. 2022 yılına kıyasla yağışlar çok az. Bu aylarda inşallah istenen yağış olur” dedi.