Ekonomi

Gıdadan flaş haber! Dev şirketlere soruşturma açıldı!

Son dönemlerde artan gıda fiyatlarıyla ilgili zincir marketlere soruşturmalar açan Rekabet Kurumu, bu kez de dev gıda şirketleri hakkında soruşturma başlattı! Peki bu şirketler hangileri?.. Bunun son örneği, Türkiye’de faaliyette bulunan gıda şirketleri oldu

Türkiye’deki gıda fiyatlarında yaşanan artışla ilgili olumsuz gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor. Bunun son örneği, Türkiye’de faaliyette bulunan gıda şirketleri oldu.

Özellikle gıda fiyatlarındaki artışlarla ilgili daha önce hakında soruşturmalar açılan ve yüklü miktarlarda cezalar kesilen zincir marketlerlerden sonra, bir soruşturma da dev gıda şirketlerine açıldı.

Daha önce zincir marketlere başlattığı soruşturmalar ve kestiği dudak uçuklatan cezalarla adını sıklıkla duyduğumuz Rekabet Kurumu, bu sefer de Türkiye’de faaliyet gösteren dev gıda şirketlerine soruşturma başlattığını açıkladı.

Edinilen bilgiye Rekabet Kurumu, gıda sektöründe faaliyet gösteren Danone Tikveşli, Eti, Horizon ve Nestle hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

Gıda sektöründen önemli bir haber daha geldi ve Rekabet Kurumu, Danone Tikveşli, Eti, Horizon ve Nestle'nin bilgi paylaşımı yoluyla rekabeti ihlal ettiği iddiaları ile ilgili soruşturma açıldığını duyurdu.

 

Söz konusu bu şirketlerin rekabete ‘duyarlı bilgi değişimi’ yoluyla rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik yürütülen ön araştırmanın Rekabet Kurulunca karara bağlandığı açıklandı.

Yapılan ön araştırmada elde edilen bulguları yeterli bulan Rekabet Kurulu, 15 Aralık 2022 tarihli toplantısında yaptığı müzakereler sonucu Danone Tikveşli, Eti, Horizon ve Nestle Türkiye hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Açıklamaya göre, Rekabet Kurumu Terimler Sözlüğü’nde ‘bilgi değişimi’ kavramı, “İki veya daha fazla rakip teşebbüsün, rekabete ilişkin kararları etkileyebilecek nitelikte hassas ticari bilgileri birbirleri ile paylaşmaları” olarak tanımlanmakta.

NESTLE’YE BİR SORUŞTURMA DAHA AÇILDI

Gelen bilgilere göre diğer yandan Nestle Türkiye hakkında bir başka soruşturmanın da açıldığı bildirildi. Açıklamaya göre, Nestle’nin distribütörlerinin yeniden satış fiyatını belirlediği ve distribütörlerine bölge ve müşteri kısıtı getirdiği iddialarının soruşturulmasına karar verildi.

Buna göre Rekabet Kurulu ön araştırmada elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bularak Nestle Türkiye hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş oldu.

Edinilen bilgilere göre, söz konusu soruşturma için şirketler tarafından şu ana kadar henüz bir itiraz gelmedi.