Ulaşım

Giresun Eğribel Tüneli, 5.909 metre uzunluğunda olacak!

Giresun'da yapımına başlanan ve 5 bin 909 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun tünelleri arasında yer alacak Eğribel Tüneli, yaklaşık 5 dakikada karasal iklimden Karadeniz iklimine geçişi sağlayacak.

Giresun'da yapımına bir süre önce başlanan ve 5 bin 909 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun tünelleri arasında yer alacak Eğribel Tüneli, hem iki bölgenin geçiş kapısı olacak hem de yolu kullananlara iki farklı iklimi 5 dakika içinde yaşatacak.


Dereli ile Şebinkarahisar ilçeleri arasında yapılan, 2 bin 200 metre rakımlı Eğribel geçidini devre dışı bırakacak tünel, iklimler arası geçiş noktasında yer alıyor. Tünelin bir ucunda Karadeniz'in yeşil çayırları ve ormanları yer alırken, diğer ucunda ise karasal iklimin bozkırları bulunuyor.


Tünel, bu yönüyle, seyahat edenlerin 5 dakikada bozkırdan yeşile, yeşilden bozkıra geçişini sağlıyor.


Giresun Valisi Hasan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eğribel Tüneli'nin çift tüplü olarak 5 bin 909 metre uzunluğunda olduğunu söyledi.


Giresun'un iç bölgelerine ve Sivas'a ulaşımın Eğribel Tüneli üzerinden gerçekleşeceğini ifade eden Karahan, projenin Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan önemli yollardan biri olacağını belirtti.


Tünel inşaatının hızlı bir şekilde devam ettiğini dile getiren Karahan, şöyle konuştu:

"İki tüpte 325'er metre olmak üzere 650 metre şu anda ilerleme sağlandı ve çalışmalar gece gündüz 24 saat esasıyla devam ediyor. İç Anadolu ve Karadeniz arasında bu şekilde bu tünellerle daha rahat hale gelecek. Yol, 15 kilometre kısalacak. Giresun merkezden Şebinkarahisar ilçesine 2 saatlik ulaşım süresi 1 saat 15 dakikaya düşecek."


İklim değişikliği hoş bir tecrübe olacak

Karahan, bir süre önce sahilden sisli bulutlu havada yola çıktıklarını ve Eğribel geçidini aşarak tünel inşaatının yapıldığı yere ulaştıklarında güneşli bir havayla karşılaştıklarını belirterek, "Biz de o zamana kadar güneşe hasrettik dolayısıyla bu açıdan hoş bir tecrübe. İç Anadolu ve Karadeniz arasında tabii iklim farklılığı var, orası da bir geçiş yeri" dedi.


İç Anadolu'daki vatandaşların denize kolay ulaşacağını ifade eden Karahan, projenin hızlı bir şekilde bitirilmesini arzuladıklarını söyledi.


Şebinkarahisar Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç de çift yönlü olarak düşünüldüğünde yaklaşık 12 kilometre gibi bir mesafe katedildiğini dile getirerek, burasının İç Anadolu'nun Karadeniz'e açılan kapısı olacağını ifade etti.


AA