Giresun Müftüoğlu Camisi'nin temeli atıldı!
Giresun Müftüoğlu Camisi'nin temel çalışmaları başladı. Cami yaklaşık 2 bin 200 kişilik olacak ve toplam 72 metrekare kapalı alanı bulunacak.
Giresun'da Hacı Siyam Mahallesi'nde bulunan ve bir önceki yıl yıkılan Müftüoğlu Feyzullah Efendi Camisi’nin yeniden inşası için temel atma töreni yapıldı. Camide ortalama 2 bin 200 kişinin aynı anda ibadet edebilecek. Müftüoğlu Feyzullah Efendi Camisi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi. Müftüoğlu Feyzullah Efendi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Sadettin Okumuşsoy, caminin toplam kapalı alanının bin 72 metrekare olacağını söyledi.
Giresun Işık Gazetesi'nde yer alan habere göre, Sadettin Okmuşsoy, 'Cami Osmanlı mimari özelliklerine sahip olarak inşa edilecek. Bodrum katında 750 metrekarelik kapalı otoparkı bulunacak, zemin katta 52 metrekarelik sohbet alanı, tuvalet ve abdest alma yerleri yer alacak. Zemin kat, asma kat ve üst kattan oluşacak camide 2 bin 200 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Camimiz çift minareli, çift şerefeli olacaktır. Cami alanının temeli balçık olması sebebiyle çok zorluklar çektik. Bu sebeple fore kazık yapmak zorunda kaldık. Şu ana kadar 1 milyon 650 bin TL’ye yakın bir maliyet çıktı. Camimizin tamamlanması için de toplamda 14 milyon 500 bin TL’lik bir rakama ihtiyaç var. Değerli halkımızın bu noktada desteklerini bekliyoruz. Camimizin hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Katılan tüm misafirlerimize teşekkür ediyor selam ve saygılarımı sunuyorum.' dedi.
24 saat hizmet verecek
Giresun İl Müftüsü Muhittin Oral, caminin 24 saat Giresunlulara hizmet edeceğini ifade ederek, 'Hocamız açılışta ayeti kerimeler okudu. Allah’ın mesajından daha güzel bir mesaj yok. En güzel mesaj Allah’ın mesajıdır. Rabbim buyuruyor ki ‘O halde, gücünüz yettiği kadar Allah’a karşı gelmekten sakının. Dinleyin, itaat edin, kendi iyiliğiniz için harcayın. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir. Eğer siz Allah’a güzel bir borç verirseniz Allah onu size, kat kat öder ve sizi bağışlar.’ İşte bu müjdelerdir ki bu millet yıllardan beri Allah’a güzel bir borç vermenin bilinciyle bu hizmetleri destekliyor. Bu hizmetlerin yanında oluyor, bu hizmetler de bizim övüncümüz oluyor. şeklinde konuştu.
Okumuşsoy sözlerine, 'Bu vesileyle bundan 150 sene önce Giresun’da ecdadımız Çınarlar, Kapu, Kale, Hacı Miktat, Hacı Hüseyin, Gemiler Çekeği, Soğuksu camilerini inşa ettiler. Bu camilerin ilki ise yaklaşık 500 sene önce Giresun’un manevi silüetine damga vurmuş Taşbaşı Parkı’ndaki Sultan Selim Camii’dir. Bugün Giresunlular ecdadlarının hatıralarının yanına güzel bir eser daha bırakacaklar. Allah razı olsun ilk adımını Feyzullah Efendi’nin evladı rahmetli Albay’ımız yapmış. Bu vesileyle katkı sunacak tüm kardeşlerimizi Ramazan ayının şahitliğinde yapacakları hayırları Cenab-ı Hakk katından kabulünü niyaz ediyorum. İnşallah bizlerde ecdadımıza layık bir şekilde güzel hatıralar bırakacağız. şeklinde devam etti.
Okumuşsoy, 'Bu camimizde engellilerimiz de düşünüldü. Giriş çıkışları, lavabo, şadırvanları engelliler düşünerek yapılacak. Ayrıca hutbeler işitme engelliler için işaret diliyle ekrandan yansıtılacak. İnşallah 24 saat Giresun’umuza hizmet edecek. Rabbim yapacağınız yardımları dergahında kabul eylesin.' ifadelerini kullandı.
Camiler sadece ibadet yeri değil
Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ise camilerin sanatsal değerinin de olması gerektiğini belirterek şu ifadelere yer verdi, 'Caminin ismi Müftüoğlu Feyzullah Efendi’den geldiği için kendisine Allah rahmet diliyorum. Mirasçılarına ve çocuklarına teşekkür ediyorum. Şehrimizin uzun yıllar ibadet ihtiyacını karşılayan cami miadını doldurunca böyle bir hayra girildi. Değerli kardeşlerim, camiler sosyal ihtiyaçların da karşılandığı alanlardır.' dedi.
Aytekin Şenlikoğlu sözlerine, 'Camimizin projesine baktığımız zaman bir takım ihtiyaçları karşılayan bir fonksiyonu ifa ediyor. 2 bin 200 kişilik cemaatte gerçekten rakam olarak yüksek. Bu bölge biliyorsunuz şehrimizin en hareketli noktası büyük bir ihtiyacı karşılayacak inşallah. Geçmişten bize miras kalan birçok camimiz var. İstiyoruzki gerçekten sanatsal değeri de olan bir mimariyle yapalım ki bizler de geleceğe bu mimari eseri bırakabilelim. Camiler esasen bu yurdun bu memleketin Müslümanlara, milletimize ait olduğunu gösteren tapulardır. Ben emeği geçen herkese şehrimiz adına çok teşekkür ediyorum. Rabbim hayrınızı kabul etsin diyorum. Camimiz tüm ihtiyaçlarımızı karşılayacağımız bir merkez olsun diyorum. Tekrar teşekkür ediyorum.' şeklinde devam etti.
Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları ise camilerin yaşayan mekanlar olduğunu dile getirerek, 'Camimizin proje safahatından bu noktaya varıncaya kadar çok değerli İl Müftümüzle beraber gelişmelere hep vakıf olduk. Hep müdahil olduk. Bu konuda fedakarlıkta bulunan kardeşlerimiz oldu. Onları da burada ifade etmeden geçmek istemiyorum. Hepsine teşekkür ediyorum. Gerçekten müftümüz caminin bu merhaleye gelmesi noktasında çok büyük gayretler sarfetti. Ona da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Elbette bu zamana kadar yapılan hayırlar ve bundan sonra yapılacak hayırlarla inşallah vücut bulacak camimiz. Ve hepimize kapılarını açacak Allah’ın izniyle. Camilerimiz yaşayan mekanlar, bu noktada külliyemizin bir noktası da 4-6 yaş grubundaki yavrularımıza hizmet verecek. Onların eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak. Yaptığınız ve yapacağınız hayırları rabbim kabul etsin diyorum.' dedi.