Giresun'daki tarihi evler restore edilecek
Giresun'un başta tarihi Zeytinlik Mahallesi olmak üzere kent merkezindeki tescilli tarihi evler restore edilerek, turizmin hizmetine sunuluyor
İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeytinlik Mahallesi ve Sokakbaşı semtinde 125 ve bununla birlikte il genelinde toplam 402 tarihi evin tescillendiğini ifade etti.
Giresun Kalesi'nin güney doğusunda yer alan Zeytinlik Mahallesi'nde eski tarihi Giresun evlerinin yoğun şekilde yer aldığı, kentsel sit alanı olarak koruma altında olan ve kentin geçmişteki dokusunu yansıtan mahalle olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:
"Kentin 150-250 yıl öncesini gösteren siyah-beyazlı fotoğraflarda kalan silüeti yeniden oluşmasını istiyoruz. Valiliğimizce Zeytinlik Mahallesi'nde satın alınan 2 tarihi evin restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. Tarihi ve kültürel zenginliğe sahip bölge konaklamaya çok elverişlidir. Alınan evler restore edilerek, geleneksel Giresun evi özelliklerini taşıyan örnek konaklama tesisi haline getirilecektir. Bununla bölgede turizm işletmeciliği teşvik edilecektir. Bu mahallede Dik Sokak'ta bulunan tarihi 26 evin sokak sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında rölöve ve restorasyon projeleri tamamlanmış ve koruma kurulunca onaylanmıştır. Bu evlerin cephe giydirilmesi ile ilgili çalışmalara başlanılmıştır. Söz konusu mahallede bulunan diğer evlerin sahipleri tarafından bir an önce restore edilmesi önem arz etmektedir."
-HEDEF SAFRANBOLU VE BEYPAZARI OLMAK-
Zeytinlik Mahallesi'ndeki bazı tarihi evlerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca Sivil Mimarlık Örneklerinin Onarımına Katkı Fonu'ndan ödenekler sağlanarak, restore edildiğini analatan Yılmaz, "Bununla ilgili 5 kişiye sahip oldukları tarihi evleri restore etmeleri için 25 ile 45 bin lira arasında değişen miktarda para aktarımı yapıldı. Bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir.
Tarihi Giresun evlerinin bölge turizmi açısından da çok büyük önemi vardır.
Turizm potansiyelini bir bütün olarak ele almak istiyoruz. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde buna benzer yöreler var. Bunun en iyi örnekleri Safranbolu ve Beypazarı'dır. Hedefimiz bir Safranbolu, bir Beypazarı olmaktır" diye konuştu.
-AVRUPA'DAN DÖNDÜ KENDİNİ TARİHİ EVLERİN RESTORASYONUNA ADADI-
İsviçre'de 35 yıl kaldıktan sonra Giresun'a dönen ve dedesinden kalan tarihi evi restore eden Levent Özertan ise yaklaşık 5 yıla yakın bir sürede yapılan çalışma ile evi restore ederek, örnek olmaya çalıştıklarını söyledi.
Evin 3. kuşak sahibi olduğunu anlatan Özertan, şunları kaydetti: "Bu civardaki tarihi evlerin restore edilmesine de yardımcı oluyorum.
Kendi bilgilerimi onlara sunuyorum. İsviçre'de, Fransa'da ve İtalya'da eski eserlerin restorasyonu üzerine kurs aldım. Eski mobilya ve antikaları tamir etme işi üzerine çalıştım. Orada öğrendiğim kültürü ülkeme getirerek burada güzel şeyler yapmaya uğraş vererek, buna çaba sarf ettim. Bu uğraştan çok mutluyum.
Şehrimize güzel bir şey kazandırdığım için çok mutluyum. Evimin her katı antika eşyalarla donatılmış durumda. Bunların da çoğu dedemden kalmadır. Turist konuk ederek tarihimizi ve kültürümüzü onlarla paylaşmak istiyorum. Ben bunu kendime görev gördüm. Burada tarihe ve kültüre sahip çıkma anlamında güzel şeyler yaşanmaya başlanmış durumda, bundan da çok mutluluk duyuyorum."
AA