29 / 04 / 2024

Giriş katta oturanlar asansör giderlerini ödemek zorunda mı? 

Giriş katta oturanlar asansör giderlerini ödemek zorunda mı? 

Zemin katta oturan kişiler, asansör kullanmadıklarını belirtse de genel olarak asansör gideri ödemelerinden kaçınamıyorlar. Fakat bu durum binanın yönetim planlarına göre değişebiliyor. Peki zemin katta oturan kişiler asansör giderlerini ödemek zorunda mı? Asansör giderlerinden muaf tutulur mu?



ZEMİN KATTA OTURAN KİŞİLER İÇİN ASANSÖR GİDERLERİNİ ÖDEMEK ZORUNLU MU?

Zemin katta daire sahipleri için asansör masrafları konusunda yönetim planının belirlediği gider tanımları önem taşır. Yönetim planında öngörülen durumlar doğrultusunda, asansör masrafları bazı durumlarda istisna olarak kabul edilebilir.  Ancak, eğer yönetim planında böyle bir düzenleme bulunmuyorsa, zemin katta oturan kişiler, asansörü kullanmasalar dahi asansör giderlerini karşılamak zorunda kalabilirler.

Bir apartman ya da site ile ilgili karşılaşılan sorunlarda ilk başvurulması gereken kaynak, yönetim planıdır. Yönetim planı bir apartmanın temel anayasası gibidir. İçerisinde yer alan hükümler, kurallar ve düzenlemeler apartman sakinlerinin hak ve yükümlülüklerini belirler. Yönetim planı, genellikle apartmanın bağlı olduğu tapu müdürlüklerinden temin edilebilir.

 Giriş katta oturanlar asansör giderlerini ödemek zorunda mı? 

HANGİ DURUMLARDA GİRİŞ KATTA OTURAN KİŞİLERDEN ASANSÖR GİDER ÖDEMELERİ ALINMAZ?

Binanın giriş katında oturan kişilerin asansör masraflarını ödeme durumu hakkaniyet açısından sorgulanabilir. Ancak, yönetim planı içeriği, giriş ve zemin katında yer alan kat maliklerinin asansör bakım giderlerine katılmayacaklarına dair bir karar içerebilir. Bu tür bir düzenleme, bu katlarda oturan kat maliklerine özel bir muafiyet tanır. Bu düzenlemeleri içeren apartman yönetimi kapsamında asansör gideri masrafları bu kat maliklerinden alınmayabilir.

GİRİŞ KATTA OTURANLAR ASANSÖR GİDERLERİNİ ÖDEMEKTEN MUAF TUTULUR MU?

Apartman yönetim planında, zemin ve giriş katlarında ikamet eden bireylerin asansörü kullanma ihtiyacının olmadığı öngörüldüğü takdirde, bu kişiler harcamalardan muaf tutulacaklardır. Bu hüküm, yönetim planına dahil edildiği sürece, zemin ve giriş kat sakinleri asansör bakım giderlerini ödemek zorunda kalmaz. Ancak, bu tür bir madde yönetim planında yer almıyorsa, zemin ve giriş katlarında oturan bireyler, asansörü kullanıp kullanmamış olsalar bile, diğer kat sakinleriyle aynı şekilde asansör masraflarını ödemekle yükümlüdür. Bu noktada apartman yönetimindeki maddeler esas alınmalıdır. 

Türkiye asansör ihracatında dünyada 9’ncu sırada!

Apartman yöneticileri dikkat! Bunu yapmazsanız cezası var!

Asansör giderleri oturulan kata göre değişir mi?


Geri Dön