Ekonomi

Girişimlere yapılan yatırımlarda rekor kırdık! Türkiye’den 2023 yılında yeni Unicorn’lar çıkacak!

Dünya genelinde girişimlere yapılan yatırımlar düşerken, Türkiye’de özellikle oyun ve fintek girişimlerine yapılan yatırımlarda rekor kırıldı. Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki fintek şirketlerinden bir veya birkaç unicorn çıkması bekleniyor.Geçen yıl dünya genelinde girişimlere yapılan yatırımlar gerilerken, Türkiye ise bu süreçten çok fazla etkilenmedi

Girişimcilik dünyasına yoğun ilgi gözleniyor. Geçen yıl dünya genelinde girişimlere yapılan yatırımlar gerilerken, Türkiye ise bu süreçten çok fazla etkilenmedi. 2022 yılında özellikle oyun ve fintek girişimlerinde tüm zamanların yatırım rekorunun kırıldığı belirtiliyor.

Global melek yatırımcı ağı Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, geçen yıl 11 girişimin 20 milyon liralık yatırımına aracılık ettiklerini açıkladı. “Türkiye Girişim Ekosistemi 2022 Raporu’na göre, girişimlere yapılan yatırımların 2022 yılında dünya genelinde düşerken, ülkemizin bu süreçten sınırlı şekilde etkilendiğini kaydeden Duygu Eren, 2022 yılında özellikle oyun ve fintek girişimlerinde yatırım rekoru kırıldığına dikkat çekti.

Eren’in verdiği bilgilere göre, 2022'de 46 girişim, kitle fonlama ile 1 milyar 6 milyon dolar yatırım almayı başardı. Buna göre, 2021 yılında 69 milyon dolar olan fintek yatırımlarının büyüklüğü geçen yıl 90 milyon dolara ulaştı.

TÜRKİYE FİNTEK CENNETİ

Yine 2021'de 265 milyon dolar olan oyun girişimlerinin yatırımlarının hacmi ise 362 milyon dolara çıktı. Keiretsu Forum Türkiye olarak bu yıl da yatırımlarına aralıksız devam ettiklerini açıklayan Eren, 2023 yılı yatırımlarından oldukça ümit. “Bu yılki yatırımlarımızdan unicorn çıkmasını bekliyoruz” diyen Duygu Eren, Türkiye’nin tam anlamıyla bir fintek cenneti olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bankacılık alanında dünyanın çok önünde olduğunu ifade eden Eren, Türkiye’den fintek şirketlerinden bir veya birkaç unicorn çıkacağını düşündüğünü dile getirdi.

GİRİŞİM POTANSİYELİ YÜKSEK

Eren, Türkiye’nin girişimcilik alanında çok büyük bir potansiyeli olduğunu savunurken, teknolojik ve dijital devrimi yaşadığımız şu günlerde girişimcilerle kurumsal yatırımcıları bir araya getirmenin giderek daha önem kazandığının altını çizdi. Eren, Türkiye’den dünyada adından söz ettiren büyük girişimlerin çıkacağına olan inancını vurgularken, bu alanda altyapımız ve yeterli insan kaynağımızın olduğunu ifade etti.

HER AY 100 BAŞVURU ALIYORUZ

Türk girişimlerinin artık çok ciddi yatırımlar aldığını kaydeden Eren, Keiretsu Forum Türkiye olarak her ay 100’den fazla başvuru aldıklarının altını çizdi. Eren, son 3 yıldır en çok yatırım yapan melek yatırım platformu olduklarını belirterek Türkiye’de melek yatırım ağlarının sayısı artması gerektiğini, bu sayının artmasıyla daha iyi girişimlerin daha doğru yatırımlar alma imkanı bulacağını savundu.