Genel

Girme Barajı'nın inşaatı ne zaman tamamlanacak?

Girme Barajı inşaatının hedeflenen sürede bitirilip bitirilmeyeceği meclis gündemine taşındı. CHP'li Girgin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Girme Barajı inşaatının hedeflenen sürede bitirilip bitirilmeyeceğine ilişkin soru önergesi hazırladı. Girgin, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Girgin, ''DSİ Genel Müdürlüğü Muğla İli, Yatağan ilçesinde mümbit toprakların su ile buluşturulması, vatandaşların içme ve kullanma suyu ihtiyacının temini ve derelerdeki taşkın riskinin azaltılması amacıyla GİRME BARAJINI Planlamış ve inşaatını başlatmıştır. Bölgede yaptığımız araştırmalarda Girme Barajı inşaatı tamamlandığında; Yatağan İlçesi Kapubağ, Bozüyük, Madenler, Bozarmut, Şahinler, Eskihisar ve Yatağan Merkez Yeni Mahallelerinde yaklaşık 10 bin nüfusa su sağlayacağı ve 21 bin 510 da tarım arazisinin sulanacağı bilgisi edinilmiştir. Yine yaptığımız araştırmada Muğla-Yatağan Girme Barajı 750.000 m3 gövde hacmine ve temelden 71.50 metre yüksekliğe sahip olup, iş kapsamında ulaşım yolları, dolusavak, derivasyon tüneli ve batardo imalatları tamamlanmış ve gövde dolgusu imalatları devam etmektedir. Barajla ilgili yaptığımız araştırma ve inşaat alanında yapılan incelemelerde işin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 40-50 seviyelerinde olduğu değerlendirilmektedir'' diye konuştu.

Girgin, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Girme Barajı projesinin tamamlanması; vatandaşlara iş imkânı ile tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlaması yanında, bölgede taşkın zararlarını önleyecek ve boşa akmakta olan yüzey suyundan azami derecede faydalanılacaktır. Proje ile yeraltı suyu kullanımı azalacak, bireysel pompaj sulamaları yerine cazibeli sulama veya toplu basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi sonucu, kullanılan enerjiden tasarruf edilecektir. Bu yolla üretim maliyetlerinin düşürülmesi, su depolama kapasitesinin arttırılması ve mevsimsel yağmur sularının değerlendirilmesi sağlanacaktır. Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı projenin hedeflenen surede tamamlanması için gerekli ödeneğin çıkarılması ve projenin tasarruf tedbirleri dışında tutularak bir an önce bitirilmesi bölge halkının beklentisidir.''

 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in soruları:
1- Yatağan İlçesine bağlı 7 Mahallede yaklaşık 10 bin nüfusa ve 21 bin 510 da araziye su sağlayacak olan Girme barajı inşaatı projede hedeflenen süresinde bitirilecek midir?

2- Baraj inşaat alanında 8 Ağustos tarihinde yaptığımız gözlem sırasında iş makinesi ve hafriyat kamyonlarının büyük bir kısmının park halinde olduğu tespit edilmiş olup, Baraj inşaatındaki iş yavaşlamasının ödenek yetersizliği ile ilgisi var mıdır?

3- Baraj inşaatında işin fiziki gerçekleşmesinin takriben % 40-50 seviyesinde olduğu tespit edilmiş olup, mevcut çalışma şekliyle projenin hedeflenen zamanda bitirilemeyeceği değerlendirilmektedir. Baraj inşaatında çalışmaların hızlanması ve projenin hedeflenen sürede tamamlanabilmesi için bir çalışmanız var mıdır?