Kent Haberleri

Girne Belediyesi'nin yeni hizmet binası açıldı!

Girne Belediyesi’nin çağdaş çizgiler ve modern bir mimariyle tasarlanan yeni hizmet binasının resmi açılış töreni gerçekleşti.

Girne Belediyesi’ tarafından temelleri 6 yıl önce atılan ve belediyenin öz kaynaklarıyla 26 milyon TL harcanıp, Girne’ye kazandırılan yeni hizmet binası gerçekleştirilen törenle açıldı. 

AÇILIŞ TÖRENİNE YOĞUN KATILIM…

Girne Belediyesi yeni hizmet binasının açılışına, Türkiye ve KKTC’den yetkililer, Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Marmara Boğazlar Belediyeler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nden yetkiler, milletvekilleri, belediye meclis üyeleri ve Girneliler katılım gösterdi.

Açılış töreninde, İdlib’te şehit düşen askerler ve Lefkoşa Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çıkan yangın ve yaşamını yitirenlerin nedeniyle protokol konuşmaları ve gösteriler yer almadı.

İŞİTME ENGELLİLER UNUTULMADI…

Törende işitme engelliler de unutulmadı… KİKEV İşaret Dili Eğitmeni Dr. Aslı Önay Akçay törene katılıp, açılıştaki konuşmaları işaret diliyle aktardı…

Törenin açılışın Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü yaptı. Güngördü konuşmasına İdlib’te şehit düşen askerler için Türkiye’ye ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde çıkan yangın nedeniyle hayatını kaybedenler için baş sağlığı diledi.

1974'te Girne’de nüfusun 3500 kişi civarında olduğunu, yıllar geçtikçe Girne’nin cazibe merkezi oldu bölgenin nüfusu ve inşaat faaliyetlerinin arttığına dikkat çeken Güngördü, 1992'de bölgede bulunan hızlı gelişmeleri kontrol altına alabilmek için bir imar emirnamesi yayınladığını söyleyerek, “2010 yılı Mayıs ayına kadar 3 katlı binalara izin verildi. Bu süreç 17 yıl devam etti. 2010 yılının Mayıs ayında yapılan kural değişikliği ile merkezi hükümet, kente 10 katlı binalara izin vermeye başladı. Dolayısıyla bugün şehirde kaotik ortam meydana geldi. Trafik, kanalizasyon, okul, hastaneler, polis idari binalar ve belediyeler nasibini aldı” diye konuştu.

GÜNGÖRDÜ: “İMAR PLANI İLE KENTE DÜZEN GETİRMEYE ÇALIŞTIK”

2014'te göreve gelmesiyle İmar Planı çalışmalarını başlattıklarını söyleyen Güngördü, “Bu çalışmalarla birlikte kente yeni bir vizyon ve bakış açısıyla kural getirmeye çalıştık. 5 katlı binaları kabul ettiremedik, bizden sonra da 5 ve 7 kat olarak devam etti. Bu süreçte hükümeti zorlayarak, bir ara emri yayınlandı. 10 katlı binalar 7 kata, mahalle aralarındaki binalar 5 kata indirildi” dedi.

2016 yılında İmar Planı’na başladıklarını ve 48 ayın ilk 23 ayını bu plana ayırdıklarıdan bahseden Güngördü, “İlk aylarımız ciddi bir mücadele ile geçti. Sonuç olarak 2018 yılı Şubat ayında Girne-Çatalköy Ortak İmar Planı hayata geçti. Şehir bir nebze de olsa nefes almaya başladı. Şehircilik diliyle yoğunlukla oynayarak kente bir düzen getirmeye çalıştık. Şehirde maksimum kat yüksekliği 5 ile sınırlandı. Kentimize, çocuklarımıza, planlı bir şehir bırakıyoruz. Bu plan sayesinde yapılaşma kurallarına uyulmasıyla önemli bir mesafe kat edeceğiz” açıklamasında bulundu.

“RADİKAL BİR DEĞİŞİKLİĞE İMZA ATTIK, KONUT VE TİCARİ ALANLARI AYIRDIK”

İmar Planı sürecinin kolay olmadığından bahseden Güngördü, Boğaziçi-İskele İmar Planı’nda tartışılanların görüldüğünü ifade etti.  Konut alanları ile ticari alanları birbirinden ayıracak radikal bir değişikliğe imza attıklarından bahseden Güngördü, ilerideki nesillerin 20 yıl boyunca yapabileceklerini ortaya koyduklarını belirtti.

2014 yılının Temmuz ayından bu zaman kadar yatıkları faaliyetleden bahseden Güngördü, “İmar Planı, trafik ve ulaşım planı, altyapı çalışmaları, asbest boru değişimi, iki yeni pompa istasyonu, kaldırımlar, 32 bin ton asfalt, 26 adet düzenlenmiş yeşil alan, halkımızı ikinci plana kavuşturduk. Hayvan Barınağı, Yıkık Kule tamiri, Sanat Galerisi, Leymosun Kültür Evi’nin tamamlanıp hizmete açılması, müze için adım atılması, bölgemizde kamu okuluna harcamalar, yeni hizmet binası” dedi.

“YENİ HİZMET BİNASI BELEDİYENİN ÖZ KAYNAKLARIYLA YAPILDI”

2014 yılı Nisan ayında temeli atılan yeni hizmet binası için çok uğraş verdiklerinden bahseden Güngördü, “Yeni hizmet binasını tamamen belediyenin öz kaynaklarıyla inşa ettik” diye konuştu. Herhangi bir kurum veya kuruluştan katkı almadıklarını kaydeden Güngördü, hiçbir olanaktan yararlanmadıklarını kaydetti.

“GURURUMUZUN EN BÜYÜK PAYI GİRNELİLERİNDİR…”

“Bugün bu gururu yaşıyorsak en büyük pay Girnelilerindir” diye konuşan Güngördü, binanın belediyenin kendi mimarları tarafından dizayn edildiğini vurguladı. Çevre ve engelli dostu bir bina olduğunu söyleyen Güngördü, binanın ekolojik ve kendi elektrik üretimini yaptığını ifade etti.

Yeni hizmet binasının 400 kişilik bir kültür merkezi barındırdığından bahseden Güngördü, “Orkestra Çukuru yer alıyor” şeklinde konuştu. Girne’nin 50 yıl boyunca yeni bir binaya ihtiyacı olmayacağını söyleyen Güngördü, yeni hizmet binasına katkı koyan herkese ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Açılış töreninde söz alan yeni hizmet binasının proje mimarı Ali Yapıcıoğlu ise, Güngördü ve belediye meclis üyelerine teşekkürlerini ileterek, “Müşterisiz bir mimari olamaz. Mimarlar kendi vizyonlarını kağıttan taşa dönüştürmek isteseler de, müşteri vizyona etki veren etkendir” şeklinde konuştu. 

Açılış konuşmalarının ardından sertifika takdiminin yapılması ve gerçekleştirilen kurdele kesimiyle, yeni hizmet binasının resmi açılışı yapıldı…