GİSP 'METAVERSE ve Gayrimenkul' konularını masaya yatırdı!
GİSP gündemde merak uyandıran “METAVERSE ve Gayrimenkul” konularını gerçekleştirdikleri toplantıda değerlendirdi.
Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP), moderatörlüğünü GİSP Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş’ün gerçekleştirdiği, girişken Alphan Manas’ın ön görülerini sunduğu, YouthHolding Kurucusu Emrah Kaya’nın, YellowX Kurucu Ortağı Ozan Sönmez’in ve Roofstacks CEO’su Burak Soylu’nun katıldığı toplantıda konuşmacılar “METAVERSE ve Gayrimenkul” konularınının emlak sektörüyle ilgisini değerlendirdi.
Katılımcılar, METAVERSE kavramının emlak sektörüyle ilgisi hakkında münakaşada bulundular. Öte yandan Avatar,NFT, Web 3.0, Blockchain, teleport (ışınlanma)İkinci Deri (Second Skin), gibi konular dünyayla aynı zamanda GİSP öncülüğünde tartışmaya sunuldu.
Kullanıcı tecrübesinin ilertemesiyle birlikte toplumun sanal gerçeklik (VR), yükseltilmiş gerçeklik (AR), koonularına ve sanal dünyaya hemen uyum sağlayacağını vurgulayan Alphan MANAS, geleçekteki 3 sene içinde günlük yaşantımızın büyük ölçüde farklılaşacağını, iş toplantılarını bundan sonra Metaverse’te gerçekleştirileceğini söyledi.
Öte yandan Emrah Kaya Web 3.0 teknolojisi üzerinden veri raporlarının önemine değinirken yaşantımızın her bölgesinde kullanıma açılan dijital asistanların “Davranışsal Veri”yi, nasıl incelendiğini ve teknoloji firmaları için bu analizlerin çok önemli olduğunu belirtti.
METAVERSE geliştiricisi olan Roofstacks CEO’su Burak SOYLU ise tartışmada “Beyoğlu ve Harput Zaman Kapıları” projesiyle dünyanın ilk sanal kentlerini bundan dört sene önce inşa ettiklerini söyledi. Öte yandan blockchain teknolojisi ile beraber Metaverse dünyasında gayrimenkul yatırımı yapmanın mümkün olduğuna vurgu yaptı. Soylu, parekende sektöründe hizmet veren birden fazla kurumsal firmanın Metaverse dünyasında yer almak için sanal mağazalar tasarlattığını pazarın 2030 senesinde 50 Milyar Euro’ya ulaşıcağını anlattı.
Ozan SÖNMEZ, Metaverse’ün son zamanlarda popüler hale geldiğini dünya genelinde ki örneklerle açıkladığı sunumunda, Covid-19 salgınının etkisiyle çabucak değişim gösteren alışveriş trendleri,yaşam ve çalışma anlayışı gibi rutin yaşam kavramlarının Metaverse'yi benimsenmesine pozitif katkıda bulunduğunu anlattı.Günümüz dünyasında 24 ay sürede tamamlanan gayrimenkul projesinin Metaverse’te ile 4 saatlik bir zaman diliminde tamamlanan Onbinde bir fiyatla tamamlamanın mümkün olduğunu ve karlı satışa sunulabileçeğini anlattı.
Geçtiğimiz zamanlarda Decentraland’da 2.400.000$, Sandbox’da ise 650.000$ bedelle yapılan sanal arsa yatırımları Metaverse içindeki gayrimenkul sektörünün nasıl yön alacağına yönelik öngörü sağlıyor. Bugün NFT satışları ve sanal arsa ile 32 Milyar dolarlık fiyata ulaşan Decentraland gibi Metaverse ortamları sadece bir yatırım fırsatı değil, aynı zamanda iç mimarlar, mimarlar ve tasarımcılar için de çalışma alanı sunuyor.
GİSP Başkanı Hakan Gümüş, İkinci deri teknolojisiyle birlikte hissetme; Sanal Gerçeklik gözlüklerinin gelişmesiyle görme ve duyma; yeni çalışmalarla koku ve tat duygularının da eklenmesiyle ‘Gerçeklik’ algımızın yön değişeceğinden yola çıkarak önümüzdeki zamanlarda dünya nüfusununu belli bir kısmının METAVERSE’de yer alacağını aktardı. METAVERSE’teki gayrimenkul akışının şimdilik başlangıç seviyesinde olduğundan bahsetti. Son olarak Gümüş, GİSP’in METAVERSE konusunda öncü çalışmalarını sürdüreçeğini devam edeceğini de ekledi.
GİSP taşınmaz değerlemede CBS kullanımını masaya yatırdı!