Gize piramitlerini köleler değil, paralı işçiler inşa etmiş
Dünyaca ünlü Gize piramitlerini sanıldığı gibi köleler değil, paralı işçiler inşa etmiş
Dünyaca ünlü Gize piramitlerini şu ana kadar iddia edildiği gibi köleler değil paralı işçiler inşa etmiş. Mısır Tarihi Eserler Genel Sekreteri Zahi Havas, piramitlerin hemen yanı başında ortaya çıkarılan ve işçilere ait olan mezarların, yıllardır devam eden bir iddiayı çürüttüğünü iddia ediyor. Ancak Havas'ın iddiası, uluslararası arkeologlar tarafından henüz desteklenmiş değil. Piramitlerden Keops, binlerce yıl dünyanın insan yapımı en yüksek eseri olmuş, on yıldan fazla süren inşaatı boyunca binlerce işçi çalıştırıldığı söylenmişti. Ancak piramitlerin nasıl yapıldığı kadar, çalışanların hürriyeti de yıllardır tartışma konusu olmuştu.
M.Ö. 2 bin 700'lerde inşa edilen ve ağırlıkları 50 tona kadar çıkabilen taşların kullanıldığı piramitlerin kölelerce inşa edilmediğini yıllardır söyleyen Havas'a göre, son bulgular da tezini destekliyor. Ancak hür insanların piramitlerin yakınına gömülebileceğini söyleyen Havas, kölelere böyle bir ayrıcalık tanınmasının söz konusu olamayacağını belirtiyor.
Mısır'da keşfedilen 100'den fazla piramitin en büyüğü olan Keops, Kefren ve Mikerinos, Kahire yakınlarındaki Gize'de her yıl milyonlarca turisti çekiyor. Bölgede 90'larda işçilere ait başka mezarlar da bulunmuş ancak Havas son kalıntıların 21. yüzyılın en önemli bulgularından biri olduğunu söylüyor. Keops ve Kefren'i inşa eden işçilere ait mezarlardan birinin duvarındaki `Keops'un arkadaşları' yazısının da ortaya çıkarıldığını ifade eden Havas, bunun da bu kişilerin köle olmadığının işaretlerinden biri olduğunu belirtiyor.
Milli proje, vergi muafiyeti var
Havas, ülkenin kuzeyinde ve güneyindeki çiftçilerin işçilerin öğle yemeği için her gün 21 büyükbaş hayvan ve 23 tane de koyun gönderdiğini, bu çiftçilerin gönderdikleri hayvan başına ödedikleri vergilerden muaf tutulduklarını, bunun da halkın milli bir projede çalıştıklarının işareti olduğunu anlatıyor.
Akdeniz'den Sudan'ın içlerine kadar 3 bin yıldan fazla hüküm süren firavunlar Nil Nehri boyunca büyük medeniyetler inşa ettiler. Onlardan günümüze kadar kalanlar, hâlâ dünyanın en fazla ilgi gösterdiği eserlerin başında geliyor.
Radikal