Sektörel

Global Enerji’ye Şırnak Termik Santrali’nde yeni ortak!

Global Enerji’nin yürütmekte olduğu 270MW gücündeki, asfaltite dayalı ve akışkan yatak teknolojisiyle inşa edilecek Şırnak Termik Santral Projesi’nin hisse devrine ilişkin olarak Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme A.Ş.’le ön mutabakata vardıgını açıkladı.

Global Yatırım Holding, %100 bağlı ortaklığı olan Global Enerji’nin yürütmekte olduğu 270MW gücündeki, asfaltite dayalı ve akışkan yatak teknolojisiyle inşa edilecek Şırnak Termik Santral Projesi’nin hisse devrine ilişkin olarak Akkök Sanayi Yatırım ve Geliştirme A.Ş.’le ön mutabakata vardıgını açıkladı.



Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Rekabet Kurumu izinlerinin alınması ve Akkök tarafından gerçekleştirilecek hukuki surecin ardından Akkök, Global Enerji’nin yüzde 85’ine sahip olduğu Galata Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Geliş Madencilik Enerji İnşaat Ticaret A.Ş. sirketlerindeki yüzde 55’e tekabül eden hisseleri devralması planlanıyor.




Hisse devrine ilişkin ticari koşullar nihai anlaşmanın yapılarak hisse devirlerinin tamamlanmasının ardından açıklanması bekleniyor.



Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticilerinen biri olan Akkök Grubu ile Şırnak Termik Santrali’nde kuracakları ortaklık konusunda henüz kesin olmamakla beraber bir ön mutabakata vardıklarını söyleyen Global Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Emiroğlu, “Akkök Grubu, kurulu güç bakımından Türkiye’deki en büyük üretim şirketlerinden biri.  Grup olarak kendileri de sanayi elektriği kullanıcısı. Ayrıca tesis insaasi, elektrik dağıtımı ve ticaretindeki uzmanlıkları Şırnak’ta Akkök Grubu ile görüşmelere başlamamızda önemli bir etken oldu” dedi.



Emiroğlu, “Proje hayata geçtiğinde elektrik üretim maaliyetleri açısından Türkiye’deki en verimli üretim tesislerden biri olacak. Yüzde yüz yerli kaynaklarla üretim gerçekleştirileceğinden tesis cari açığın en önemli kalemlerinden biri olan enerji ithalatında azalma saglayacak. Geliş Madencilik’in sahip olduğu lisans alanındaki asfaltit kaynaklarıyla ilk etapta 135+135 MV’lık santral kurulması planlanıyorsa da lisans alanındaki maden hacminin kurulu gucu onemli olcude artirabilmeye olanak taniyacagi tahmin ediliyor. Proje aynı zamanda bölgenin en büyük sanayi tesisi olacak. Santral, bölgenin en önemli özel sektör iş vereni olarak yalnızca Şırnak’a değil çevre illere de istihdam sağlayacak” şeklinde konuştu.