GMKA'dan yenilenebilir enerji sektörüne 9,6 milyon Euro kaynak!
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Balıkesir Üniversitesi (BAÜ)'nin ortaklaşa hazırladığı 9.,6 milyon Euro bütçeli "Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Yeniden Sen" başlıklı proje, AB tarafından desteklenmeye hak kazandı...
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Balıkesir Üniversitesi (BAÜ)'nin ortaklaşa hazırladığı 9.,6 milyon Euro bütçeli "Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Yeniden Sen" başlıklı proje, AB tarafından desteklenmeye hak kazandı. Toplam 37 proje arasında birinci olan çalışma ile bölgede 15-19 yaşları arasında 100 işsiz gence, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam olanağı verecek. Proje kapsamında BAÜ bünyesinde bir araştırma merkezi, Mühendislik Fakültesi'nde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ve Balıkesir Meslek Yüksekokulu'nda Yenilenebilir Enerji Programı kurulacak.
Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan GMKA'nın hazırladığı AB projesi, değerlendirme süreçlerini geçerek desteklenmeye hak kazandı. Proje, Güney Marmara Bölgesi'nin, altyapı projeleri dışında AB'den sağladığı en büyük kaynak özelliğini taşıyor. GMKA'nın ocak ayı toplantısı, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ve Çanakkale Valisi Ahmet Çınar başkanlığında yapıldı. Hizmet binasındaki toplantıya BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Bahçavan, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler ve GMKA Genel Sekreter Vekili Ekrem Özşen katıldı.
Toplantıdan önce projenin detaylarını anlatan Vali Turhan, bütçesinin yüzde 85'inin AB, yüzde 15'inin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanacağını söyledi. Amacının bölge 15-19 yaşları arasında işsiz gençlere, yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilmeleri için gerekli niteliklerin kazandırılması olduğunu anlatan Turhan, "Proje kapsamında 5 milyon Euro'luk, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik hibe çağrısına çıkılacak. Ayrıca 100 işsiz genç, yedi ay süreyle sertifikalı üç eğitim programına alınacak. Daha sonra bu gençlere girişimcilik kursları verilecek ve iş imkanına kavuşturulacaklar. Bu başarıyla GMKA'nın yaklaşık iki yıllık destek bütçesi kadar ek bir kaynak bölgeye kazandırılmış. Başarının kazanılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Bölgenin güneş enerjisi açısından 2 bin 430 saat güneşlenme süresiyle dünya lideri olan Almanya ortalamasının 1,5 katından fazla olduğuna dikkat çeken Turhan, "Ülkemizin ve dünyanın enerji talebi günden güne artmakta ancak geleneksel enerji kaynakları da her geçen gün azalıyor. Bu sebeple enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi kaçınılmaz olmakta. Cari açığımızın büyük bir kısmı da enerji ithalatından kaynaklanıyor. Bu çerçevede yerli ve çevreci bir kaynak olan yenilenebilir enerji üretiminin hızla yaygınlaşması gerekiyor. Günümüzde toplam enerji üretimimizin yaklaşık yüzde 2'si, yenilenebilir enerjiden oluşuyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu payın yüzde 15'e çıkarılması, 2023 hedefleri arasında önemli bir yer tutmakta. Yenilenebilir enerji üretiminin hızlı artışında en büyük payı, Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretim potansiyeli en yüksek olan Güney Marmara bölgesi alacak. Bölge olarak yenilenebilir enerji sektörünün lideri olmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde en az 30 milyar Euro katma değer yaratması beklenen bu sektörden daha fazla pay almak, en büyük hedeflerimizden biri." ifadelerini kullandı.
Güney Marmara bölgesi olarak enerji üretmenin yanısıra sektörün ar-ge, makine ve ekipman üretimi, lojistik, danışmanlık ve bakım onarım gibi bütün unsurlarında liderliğe aday olduklarını aktaran Vali Ahmet Turhan, şöyle devam etti: "Bu gelişmeler ve hedeflerimiz, bizlere önemli sorumluluklar yüklemektedir. Bunların başında da sektörün ihtiyacı olan nitelikli personelin yetiştirilmesi gelmektedir. Bir sektörde lider olmaktan söz edebilmek için insan kaynaklarının en basit haline getirilmesi şarttır. Bunu da ancak üniversite, sanayi, kamu ve sivil toplum işbirliğiyle gerçekleştirebiliriz. Öncelikle İl İstihdam Kurulu'nda, meslek liselerinde yenilenebilir enerji bölümlerinin kurulmasını kararlaştırdık. GMKA, yenilenebilir enerji sektörünü mali destek programları vasıtasıyla desteklemekte. Şu anda hibe çağrısı olan 14,2 milyon liralık mali destek programının öncekilerinden biri de yenilenebilir enerji sektörüyle ilgilidir."
Maraş Gündem