26 / 11 / 2024

Gökçeada, yerli ve yabancı yatırımcının yeni gözdesi!

Gökçeada, yerli ve yabancı yatırımcının yeni gözdesi!

Sörfçülerin ve tatilcilerin yeni gözdesi Gökçeada, yerli yabancı turist akınına uğruyor. Uçak seferleriyle canlanan adada 50 bin euroya arazi, 35 bin euroya taş ev bulmak mümkün. Yunanlılar, Bulgarlar, Rumenler de adada mülk edinme peşinde...




TÜRKİYENİN en büyük adası, Deniz Tanrısı Poseidonun bolluk diyarı İmroz, namı diğer Gökçeadada son yıllarda bir canlanma yaşanıyor. Tarihle iç içe doğası, kültürel dokusu ve birçok su sporuna uygun pırıl pırıl denizine karşılık imar kısıtlamaları nedeniyle bugüne kadar yatırımlardan hak ettiği payı alamayan ada, nihayet hem turistlerin hem de yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı.

Bu gelişmede şüphesiz Gökçeadanın sakin şehir (cittaslow) listesine girmesi ve adaya Anadolu Jet ile Bora Jetin uçak seferlerine başlamasının rolü büyük. Bölgedeki butik otel ve pansiyon işletmecileri, son iki yılda Gökçeadaya gelenlerin sayısında ortalama yüzde 50 artış olduğunu vurguluyor. Bu yıl adaya toplamda 60 bini aşkın turist geleceği öngörülüyor. Önümüzdeki yıla yönelik beklenti ise 100 bin turist...
 
Gökçeadaya bu yoğun talep yatırımcıları da heyecanlandırmış durumda. Birçoğu şimdiden butik otel yapabilmek için arazi ya da Rum köylerinde taş bina arayışına başlamış bile. Ancak hemen ekleyelim, adanın bugüne kadar yatırımlardan hak ettiği payı almasına izin vermeyen imar kısıtlamalarıyla ilgili henüz bir değişiklik yok. Halen adanın büyük bir bölümü sit alanı. Sit alanında olmayan bölümlerde de yatırımcılar kat yüksekliği ya da askeri engellere takılıyor. Buna rağmen Gökçeadada faaliyet gösteren emlakçılar, adanın özellikle Rum köylerinde arazi ve taş bina fiyatlarının son yıllarda artış gösterdiğini belirtiyorlar.

150 BİN EUROYA TAŞ EV

Gökçeada Emlakın sahibi Akif Başaran, Rum köylerindeki 500 metrekarelik arazilerin fiyatının 50 ila 100 bin euro arasında değiştiğini belirtiyor. Başaran, bu büyüklükteki bir araziye ancak 2 katlı ve toplam 200 metrekare büyüklüğünde bir ev inşa etmenin mümkün olduğunu hatırlatıyor.

Adanın asıl parlayan bölgesi ise Eski Bademli (Gliki). Bir tepe üzerine kurulu olan bu köy, en güzel manzaraya sahip olduğundan hem ev sahibi olmak isteyenleri hem de butik otel yatırımcılarını cezbediyor. Başaran, bu köyde 3-5 dönümlük bir arazinin fiyatının 100 bin euro civarında olduğunu söylüyor.

Adada sadece boş arazilere talep yok elbette. Yine Rum köylerindeki taş binalara talep de epey artmış durumda. Akif Başaran, henüz restorasyonu yapılmamış taş evlerin 35 bin eurodan alıcı bulduğunu söylüyor. Restorasyonu tamamlanmış evlerin fiyatı ise o kadar cazip değil. 2 katlı hazır bir taş evin fiyatı 100 bin eurodan başlıyor. 300 metrekare arsa üzerindeki evlerin fiyatı ise 150-200 bin euro arasında değişiyor. 

YABANCILAR DA MÜLK PEŞİNDE

Gökçeadada butik otel, apart ya da pansiyon şeklinde 25e yakın konaklama merkezi bulunuyor. Ancak talebin artması özellikle de butik otel yatırımlarının hızlanacağını işaret ediyor.

Adanın en büyük yatırımlarından biri Gökçeada Sörf Okulu. Sörf alanları konusunda Gökçeadanın yakın bir tarihte marka olacağını düşünen işadamı Erdoğan Çınar, bölgeye 7 milyon TL yatırım yaparak Türkiyenin ilk konaklama hizmeti de sunan sörf okulunu açmış.

Silk&Cashmere markasının yaratıcısı Ayşen Zamanpurun da yakın bir zamanda Gökeçadada lüks bir butik otel açması bekleniyor.
Yatırım amaçlı olmasa da adadan mülk edinen bir diğer isim de Kezban Hatemi. Hateminin bir Rum köyünün zirvesinde malikane aldığı belirtiliyor. 

Adanın taliplileri sadece Türk yatırımcılarla sınırlı değil. Noel tatilinde bile adaya sörf için gelen yabancı turist geliyormuş. Bunlar arasında başta Bulgarlar, Rumenler ve Hollandalılar olmak üzere Avrupalıların ağırlıkta olduğu söyleniyor. Birçok yabancı yatırımcı da adada ev ve arazi arayışına girmiş.

Bu noktada, Lozan Anlaşması gereği adada yabancıların mülk edinmelerinin yasak olduğunu hatırlatalım. Ancak bölgedeki emlakçılar, yabancı yatırımcıların bu yasağı Türklerle ortak şirket kurarak aştıklarını söylüyor. Bu amaçla kurulan şirketler herhangi bir ticari faaliyet yürütmüyor. Şirketin yüzde 1 hissesi bir Türke veriliyor. Bu yolla bir Bulgar yatırımcının 40 dönüm arazi aldığı konuşuluyor. Söz konusu araziye sörf okuluyla birlikte lüks bir butik otel kurulacakmış. 

SÖRF, SEZONU UZATIYOR

Gökçeadanın turizmin parlayan yıldızı olmasında en büyük rol su sporlarına uygun havası ve denizi. 300 gün boyunca kesintisiz esen rüzgar arka kısından geldiği için denizde dalga yaratmıyor. Bu da rüzgar sörfü ve kite sörf tutkunları için çok elverişli bir ortam oluşturuyor.

Gökçeada, gerek Yunan adaları gerekse Çeşme Alaçatıyla kıyaslandığında daha geniş bir sörf parkuruna sahip. Kıyıya paralel bir parkur olması sebebiyle daha çok sayıdaki sörfçüyü aynı anda denizde tutabiliyor.

Sörf, elbiseyle yapılan bir spor olduğu için çok soğuk kış günleri hariç rahatça icra edilebiliyor. Gökçeadada normalde 45 gün civarında süren turizm sezonu, sörfle birlikte 8 aya kadar uzamış.

Gökçeadaya tur düzenleyen acentelerden Arnika Turizmin yetkilisi Erol Şahin, özellikle son 5 yıldır adaya ilginin arttığını vurguluyor. Sadece Arnika Turizm, yılda 500e yakın tatilciyi adaya taşıyormuş. Şahin, turlarla Gökçeadaya gidenlerin sayısının 3 bini aştığını söylüyor.

Arnika Turizmle Gökçeadada hafta sonu tatili yapmanın bedeli 240 TL. Bu fiyata ulaşım, rehberlik, seyahat sigortası, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil. Bu tura katılanlar gündüz denize girip, akşam saatlerinde rehber eşliğinde köy gezilerine ve günbatımı aktivitelerine katılıyor.

Yunan ve Bulgar turistlerse daha çok yortu zamanı Gökçeadayı tercih ediyor. Erol Şahin, ancak adanın yatak kapasitesi yeterli olmadığı için bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğine dikkat çekiyor.

Gökçeadaya hafta sonu konaklamalı tur düzenleyen bir diğer acente de Deep Nature Travel. Şirket yetkilisi Gökhan Özkan, ada turunun fiyatının 215-240 TL arasında değiştiğini söylüyor. Adaya özellikle sörf yapmak için çok sayıda yabancı turist geldiğini söyleyen Özkan, Birkaç günlük sakin bir tatil yapmak isteyenler de Gökçeadayı tercih ediyor diyor.

TAŞ EVLİ TATİL KÖYÜ KURACAK

Adada sınırlı sayıdaki butik otelden biri de Zeytindalı... Bu otelin sahibi Nurten Neşeli, bu yıl 600e yakın misafir ağırlayacaklarını öngörüyor. Zeytindalında konaklamanın oda başına bedeli, kahvaltı dahil 250-300 TL arasında değişiyor.
4 yıldır hizmet veren Ada Otelin sahibi Fatih Taylan ise feribot seferleriyle birlikte Gökçeadaya gelen sörfçü sayısında büyük bir artış yaşandığına dikkat çekiyor. Taylana göre, bu gelişme adadaki otel yatırımlarını önümüzdeki dönemde daha da hızlandıracak.

Ada Otel için 1.5 milyon TLlik yatırım yaptıklarını söyleyen Taylan, yaz sezonunda konaklamanın kişi başı 60 TLden başladığını belirtiyor. Taylan, önümüzdeki yıllarda plaja yakın konaklamak isteyenler için Aydıncık mevkiinde taştan evlerle bir tatil köyü kurmayı planlıyor.
 
Nasıl gidilir

Borajet, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından Gökçeadaya her perşembe saat 08.15, her cumartesi 15.30da sefer düzenliyor. Gökçeadadan Sabiha Gökçene ise perşembe günleri saat 09.55, cumartesi günleri de 17.10da uçak var.
Denizyoluyla gitmek isteyenlerse Geliboludaki Kabatepe Limanını ya da Çanakkale Limanını tercih edebilir. Geliboludan kalkan feribot 1 saat 45 dakika, Çanakkaleden kalkansa 2 saat 30 dakikada adaya ulaşıyor.
 
Yapmadan dönmeyin
* Gökçeadanın ıssız koylarında denize girmeden,
* Türkiyede güneşin en son battığı nokta olan Kaleköyde günbatımını izlemeden,
* Yorgonun ev yapımı şaraplarından tatmadan,
* Sörf eğitimi almadan,
* Kefalozda çamur banyosu yapmadan,
* Marmaros Şelalesini görmeden,
* Madamın dibek kahvesinden içmeden,
* Zeytinli Köyde sakızlı muhallebi yemeden,
* Rum köylerini gezip bol bol fotoğraf çekmeden...

Organik zeytincilik öne çıkıyor

Zeytin, zeytinyağı, bal, bağcılık, şarap, su ürünleri, sera, organik tarım, otel, pansiyon... Bu ve benzeri konularda yatırım planları olanlar için de Gökçeada uygun bir seçenek. Adada son yıllarda organik zeytincilik ön plana çıkmaya başlamış. Ekozey, Etis, Ezey ve Elta organik zeytinyağı üreten şirketlerden bazıları... Sertifikalı, en önemlisi de doğal yöntemlerde üretilen organik zeytinyağına yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çok fazla.

Gökçeadada yaşayanların önemli bir gelir kaynağı da arıcılık. Halen üretilen katkısız çam ve kekik balları adada tüketiliyor. Yaz aylarında ise Gökçeadaya gelen yerli ve yabancı turistler tarafından adeta kapışılıyor. Adanın diğer önemli bir geçim kaynağı ise bağcılık. Ancak üretilen üzümü işleyecek bir tesis yok. Bu da üreticiyi olumsuz etkiliyor.

Gökçeadada 35 TLye konaklayın
Otel Konum Fiyat İletişim
Zeytindalı: Zeytinliköy 250 (oda)0286 887 37 07  
Ada Otel: Merkez 60 0286 887 24 00  
Poseidon: Kaleköy 35 0507 736 46 54 
Reyna Apart: Kaleköy 50 0286 887 38 08
Taşhane Apart: Kaleköy 50 0535 742 06 10
Yakamoz Otel: Kaleköy 35-50 0286 887 20 57
Ayışı Çamlık Pansiyon: Yeni Bademli 35  0286 897 60 86
Deniz Kızı Apart: Yeni Bademli 50 0286 887 35 06
Gökçeada Sörf Eğitim Okulu: Aydıncık 80  0286 898 10 22
Çelik Pansiyon: Aydıncık 50 0286 898 10 11 
Eray pansiyon: Eşelek Köyü 40   0537 205 96 31
Yuvalı Plaj: Şirinköy 20 0 505 317 45 60

Hafta sonu adaya bir iki!
Acente Fiyat
Arnika 220
Folklorik Turizm 229
Bukla Tur 221
GeziciYAK 225
Back-Up Travel 450 (Windsurf paketi)
Back-Up Travel 695 (Kitesurf paketi)
Para/MELİS TOSYALI


Geri Dön