Kent Haberleri

Gökçeadalı Rumlar, izin almadan konut-arsa alabilecek!

Gökçeada’da yaşayan Ortodoks Türkiye vatandaşlarının Müslüman bir aileden gayrimenkul ve arazi alırken işlemlerin yavaşlatılması ve Ankara’dan izin alınması uygulaması İçişleri Bakanlığı kararıyla yürürlükten kaldırıldı

Gökçeada’da yaşayan Ortodoks Türkiye vatandaşlarının Müslüman bir aileden gayrimenkul ve arazi alırken işlemlerin yavaşlatılması ve Ankara’dan izin alınması uygulaması İçişleri Bakanlığı kararıyla yürürlükten kaldırıldı.


Gökçeada’da uygulanan bu ayrımcılığın nedenini merak eden Avukat Erhan Pekçe, bilgi edinme kanunu kapsamında Gökçeada Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne dilekçe yazdı. Pekçe, dilekçesinde “Müslüman bir vatandaş Ortodoks bir vatandaştan gayrımenkul alırken işlemi hemen yapılıyor ancak Ortodoks bir vatandaş Müslüman bir vatandaştan gayrımenkul alırken, işlemler yavaşlatılıyor” diyerek, bunun nedenini sordu. 


Talep, devlet sim olduğu gerekçesiyle reddedildi. Pekçe’nin konuyu taşıdığı Bursa İdare Mahkemesi, talebin milli güvenliğe aykırı olmadığı sonucuna vardı. Müdürlük, karann temyiz edilmesi için Danıştay’a başvurdu. Dava bu şekilde devam ederken İçişleri Bakanlığı’nm uygulamanın kaldırılmasına dair talimat yazısı Çanakkale Valiliği’ne iletildi. Talimat yazısı buradan da Gökçeada Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne gönderildi. Böylelikle Gökçeada’daki Rum vatandaşların gayrimenkul ve arazi alım işlemleri Ankara’nın iznine gerek duyulmaksızın hızlıca halledilecek.

Gelişmeyle ilgili Taraf’ a konuşan Avukat Pekçe “Bu gelişme bizi çok sevindirdi. Yıllardır uygulanan haksızlık ortadan kaldırılmış oldu” dedi.


Taraf