Genel

Gökdelenin çatısındaki yangına itfaiyenin boyu yetmedi!

Kadıköy'de 108 metre yüksekliğindeki binanın çatısında çıkan yangına itfaiyenin ne hortumu ne merdiveni yetti. Sonunda hortumlar birleştirilip içerden müdahale edildi

Kadıköy'de inşaat halindeki 36 katlı gökdelenin çatısında çıkan yangına itfaiye ekiplerinin merdivenleri yetersiz kalınca uzun süre müdahale edilemedi. İzolasyon çalışması yapıldığı sırada çıkan yangına hortumlar uç uca eklenerek müdahale edilebildi. Geç de olsa alevlerin bulunduğu noktaya içerden ulaşan İtfaiye ekipleri yangını yaklaşık 3 saatte tamamen söndürdü. Kadıköy, Acıbadem'de yapımına devam edilen Akasya Konutları'nda saat 20.30 sıralarında yangın çıktı. 36 katlı binanın çatı izolasyonu yapıldığı sırada çıkan yangın işçilere zor anlar yaşattı. Yangın tüpleriyle alevleri söndürmeye çalışan işçiler başarılı olamayınca itfaiyeden yardım istedi. Çevre ilçelerden alevleri gören vatandaşların da yoğun şekilde ihbarda bulunması üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevkedildi. Ancak itfaiye ekipleri en uzun merdivenlerinin 52 metre olması nedeniyle yangına müdahale etmekte zorlandı. Hortumları uç uca ekleyerek 36 katlı binanın merdivenlerini tırmanan itfaiye ekipleri, yangına 2 saat sonra içeriden müdahale edebildi. Alevleri kontrol altına almak için yoğun çaba sarf eden itfaiye ekipleri yangını yaklaşık 3 saat içinde tamamen söndürdü.

PROF. DR. ABDURRAHMAN KILIÇ (İstanbul Eski İtfaiye Müdürü):

İtfaiyenin müdahalesi 30 metreyle sınırlı

Dünya genelinde itfaiye dışarıdan en çok 10 kata kadar müdahale eder. O da 30 metreye karşılık gelir. Merdiven daha yüksek bile olsa, müdahale 30 metreyle sınırlıdır. Dünya standartlarında etkin bir şekilde merdivenle müdahalede 21 metre esas alınır. 21 metreden yüksek binaların özel yangın söndürme sistemleri olması gerekir. Yangın sadece dışarıdan su sıkmayla söndürülemez. 51 metreye kadar söndürme sistemi istenmiyor. Bu nedenle 50.5 metrelik proje getirilip, sistemin maliyetinden kaçmak istiyorlar."

EYÜP MUHCU (TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı):

İtfaiye daha fazlasını yapamaz

Gökdelenlerle ilgili mevcut yangın yönetmeliğinde eksiklikler var. Bu yapılarda yangınlarla ilgili hem yapım hem de kullanım sırasında çok ciddi tedbirler gerekir. Ciddi eksik ve boşluklar var. Yeni düzenleme yetersiz. Kamu kurumlarının denetimi ve müdahalesinde de yetersizlikler var. İşletmeciler de gerekli tedbirleri almayabiliyor. Tüm bunlar bir araya gelince yangının çıkması, söndürülememesi ve afete dönüşmesi kaçınılmaz oluyor. İtfaiyenin çok fazla yapabileceği bir şey yok.

SABAH