Gökhan Avcıoğlu Beşiktaş Balık Pazarı!
Gökhan Avcıoğlu Beşiktaş Balık Pazarı'nın tasarımını balıkçıların ürünlerini modern bir görünüme sahip hijyenik bir ortamda satabilmeleri için özel olarak yaptı. Tarihi Beşiktaş Balık Pazarı yeni tasarımıyla 2008 yılından bu yana hizmet veriyor...
Gökhan Avcıoğlu Beşiktaş Balık Pazarı!
Tarihi Beşiktaş Balık Pazarı Beşiktaş'ın en gözde yerlerinden birisidir. Tarihi çarşı balıkçıları ve yerli nüfusu buluşturan en önemli mekan özelliğindedir. Ancak tarihi çarşının zamana karşı artık dayanamayacak duruma gelmesi ve büyük marketlerin daha hijyenik olan balık reyonları çarşının yenilenmesi gerektiğinin sinyallerini veriyordu. Çarşı esnafı, Beşiktaş Belediyesi'nden yardım isteyerek tarihi çarşının yenilenmesini talep etti. Bu duruma öncülük eden belediye ve mimar Gökhan Avcıoğlu projeyi beşiktaş balık esnafına ve bölgeye kazandırdı.
Gökhan Avcıoğlu Beşiktaş Balık Pazarı'nın tasarımını balıkçıların ürünlerini modern bir görünüme sahip hijyenik bir ortamda satabilmeleri için özel olarak yaptı. Sponsorluğunu da Eczacıbaşı'nın üstlendiği Tarihi Beşiktaş Balık Pazarı 2008 yılının Aralık ayından beri hizmetlerini sürdürüyor.
Beşiktaş çarşısının simgesi haline gelen balık pazarı deniz kabuğundan esinlenerek tasarlanan bir çatı altında yer alıyor. Gökhan Avcıoğlu Beşiktaş Balık Pazarı projesini marketlerde olduğu gibi hem halka hem esnafa rahat alışveriş imkanı tanıyan bir çevre oluşturma fikrinden yola çıkarak tasarladı. GAD Architecture ile birlikte ilk işe koyulduğunda ise, 600 metrekarelik üçgen planlı alan içinde neye ellerini atsa çürüdüğünü gördü. Bu yüzden de üç ay içinde baştan aşağı her şeyi yıkarak yeniledi.
GAD Architecture'dan Özlem Avcıoğlu, projeyi bir deniz kabuğunu düşünerek tasarlamaya başladıklarını belirtiyor. Ekip bu kabuğun kenarlarını keserek pazaryerini, çevresini saran Arnavut kaldırımının gündelik yaşamına açıyor. Böylelikle tamamen yabancı olan tasarım, semtin tarihi dokusu içerisine giriyor.
Balık Pazarı’nın yeni tasarımı için seçilen malzeme; hijyenik, uzun ömürlü ve kaliteli beton ile paslanmaz çelik olarak belirlendi. Aynı zamanda çatının çok hafif olmasına, kolay müdahale edilmesine ve kolay temizlenmesine özen gösterildi. Örtü, kendini üçgenin köşelerinden destekleyecek şekilde yekpare olarak oluşturuldu ve bu sayede iç mekan tamamen serbest, kolonsuz olarak kurgulanabildi.
Tarihi Beşiktaş Balık Pazarı'nın yeni tasarımı insanların içinden rahatlıkla geçebileceği şekilde yapıldı. Hem açık hem de alanı koruyan bu sistemde, çatının üstüne yuvarlak bir boşluk açıldı. Sonuç olarak mekanın gökyüzüyle ilişkinin kopmaması ve güneşin tezgahlara daha net ulaşması sağlandı.
Beşiktaş Belediyesi’nin “Balık Pazarı Projesi”, dünyanın en saygın mimarlık ödüllerinden biri olan "The International Architecture Awards 2012" (Uluslararası Mimarlık Ödülleri 2012) kapsamında ödül aldı.