Gökhan Avcıoğlu: TOKİ, kentsel dönüşüm yapmasın!
Mimar Gökhan Avcıoğlu, kentsel dönüşümüdeğerlendirerek, "Belki de mimarlığın ve şehirciliğin yeni tanımı bu: Beklenti. Bu duruma geniş bir perspektiften bakacak olursak, politikacı ekonomik gelişmeyi tetikler" dedi
Dönüşümü aslında ekonominin ve politikanın bir beklentisi olarak ele alan Mimar Gökhan Avcıoğlu, Belki de mimarlığın ve şehirciliğin yeni tanımı bu: Beklenti. Bu duruma geniş bir perspektiften bakacak olursak, politikacı ekonomik gelişmeyi tetikler, ekonomi, çekim noktalarıyla gelişir. Bu çekim noktaları da şehirlerde ortaya çıkar. Konu bazen kentin tamamı olurken bazen parça parça ele alınır dedi.
Dönüşümlerin Türkiyede esas işi toplu konut ve yönetimi olan TOKİ tarafından yapıldığına dikkat çeken Avcıoğlu, Her nedense meydanın boşluğuna itilerek konuya dahil olmuş TOKİ tarafından yürütülemeyecek kadar önemli ve vizyonel işler. Aşağıda sayacağım bütün koşullar başta İstanbul olmak üzere bütün kentlerimizi ilgilendiren öneme sahip, bu yüzden bu konuda özel bir bakanlık kurulmasını bile hak etmekte diye konuştu.
Vurguladığı kentsel dönüşümün üç tip olduğunun altını çizen Avcıoğlu, Birincisi tarihi bir çevrenin eskimiş yapılarının yenilenerek, yeni fonksiyonlar ve ilavelerle kente kazandırılması ve ikincisini de endüstri alanlarının bu alanlardan geri çekilmesiyle elde edilen alanların şehirleşmede kullanılması olarak tasnif etti.
En sonuncusu şıkkı da deprem, sel, göç yada kalitesiz yapılma ve yapılanmalardaki yıpranmış konut bölgelerinin yenilenmesi olarak dile getiren Avcıoğlu, Bu bölgelerde aynı fonksiyonlar güncel farklı değerlerle yeniden ele alınır diye konuştu.
Ekonomiyi akılda tutan yaratıcı bakış açılarına ihtiyaç olduğunu söyleyen Avcıoğlu, Korkmadan kendi ihtiyaçlarımıza ve şehirsel ve sosyal mirasımıza, sorumluluklarımıza uygun Yaratıcı şehirler oluşturmalıyız. Kentsel dönüşümler proje süreçlerinde bile yeni perspektifler oluşturan önemli deney araçlarıdır ve şehirleri diri tutarlar diyerek sözlerini bitirdi.
Dönüşüm formülü:
1- Bu konuda özel bir bakanlık kurulmalı.
2- Korkmadan kendi ihtiyaçlarımıza, şehirsel ve sosyal mirasımıza, sorumluluklarımıza uygun Yaratıcı şehirler oluşturulmalı.
3- Kentsel dönüşümlerle proje süreçlerinde bile yeni perspektifler oluşturulmalı.
Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com