04 / 05 / 2024

Gökhan Demirağ: Foça'da turistik tesis yapacağız!

Gökhan Demirağ: Foça'da turistik tesis yapacağız!

“Biz ekip olarak belediye çalışanları değil Foça’nın aşığı olan kişileriz” diyen Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça’nın tanıtımı ve daha da gelişmesi adına yapılanları anlattı



“Biz ekip olarak belediye çalışanları değil Foça’nın aşığı olan kişileriz” diyen Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça’nın tanıtımı ve daha da gelişmesi adına yapılanları anlattı


Yenigün gazetesi yazarı Salih Erkek, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile Foça ilçesinde yapılacaklar ile ilgili konuştu; halkın taleplerini kendisine aktardı. Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça halkının merak ettiği Fransız Tatil Köyü ile ilgili imar planı çalışmalarında sona yaklaştıklarını söyledi.


Sevgili Başkanım halk Fransız Tatil Köyü’nü geri istiyor. Konu ile ilgili gelişmeler nelerdir?


Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2013 yılında yetki aldık, imar plan çalışmalarını yapıyoruz. Planlar tamamen bittikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na vereceğiz. İlerleyen günlerde de bir turistik tesis imar planı hazırlandı, ihaleye çıkacağız. Tabi Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsis paketinde olduğu için onlar çıkacak ama biz şu anda onların adına onlardan aldığımız yetkiyle beraber bir planlama çalışması yapıyoruz. Bu planda da son aşamaya geldik. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmanın içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da özel koruma bölgesi olmamızdan dolayı çalışmalarda titizlikle ilerleme gösteriyoruz.


Başkanım bu çalışmaları Foça halkı bilmiyor. Bizlere “Fransız Tatil Köyü’nü geri istiyoruz” dediler. Konu ile ilgili halk ne zaman bilgi sahibi olacak?


Bizler tabi ki bu konuyu zamanı geldiğinde daha doğrusu projeler bittiğinde halkımızla paylaşacağız. Şu anda yapılan ortak çalışmalar var, burası özel çevre koruma bölgesi olduğu için kendimize göre her türlü imar planını yapma gibi bir yetkimiz yok. Burada Foça’nın koşulları, otantik yapısına uygun bir şekilde imar planı hazırlıyoruz. Özel Çevre Koruma Kurumu’nun belirlemiş olduğu standartlarla hazırlanıyor.


Halktan marina ile ilgili istekler var. Bu konuda çalışmalarınız nelerdir?


Yat bağlama yeri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Zaten Yeni Foça’da şu anda bir çalışma söz konusu. Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte çalışmalarımızı yürütmekteyiz. İlerleyen günlerde tabi ki buda mümkün olacaktır. Foça’nın hem gelen turistlerle hem de buranın yerli halkı için kaliteli bir yaşam sürdürebilmesi adına elimizden geleni yapıyoruz.


Başkanım halk sizden memnun, sizi kendi evlatları gibi görüyorlar. Zaten doğma büyüme Foçalısınız. Fakat halk sizden Foça’nın tanıtımı adına daha geniş çalışmalar bekliyor. Foça’mızı herkes görsün, duysun, bilsin istiyoruz diyorlar. Bu konu hakkında çalışmalarınız var mıdır? Turistik açıdan çalışmalarınız nelerdir?


Biz ekip olarak belediye çalışanları değil Foça’nın aşığı olan kişileriz. Bu konuda gerek sosyal medyada gerek diğer yerlerde elimizden geldiğince tanıtım yapmaya çalışıyoruz. Belli bir marka değerimiz oluştu şu anda ve burası yaşayan bir ilçedir. İzmir’e yakın olmasından kaynaklı insanların buraya her mevsimde gelmesi mümkün oluyor. Tanıtım adına festivaller yapıyoruz. Şu anda turizm açısından tarihi sur duvarını  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa restorasyon çalışması yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi bu konuda bize oldukça destek veriyor. UNESCO geçişli miras listesine girdik. Bu bizim için önemli. Bir komisyon kurduk, hedef geçici listeden kalıcı listeye girmek. UNESCO listesine girersek bizim ve İzmir için turizm açısından büyük bir boyut kazanır. 


Yurt dışı çalışmalarınız var mı?


Tabi ki de çalışmalarımız var. Özellikle Yunanistan’dan Foça’ya gelen çok fazla turist mevcut. Günübirlik anlamında bile gelen giden oldukça yoğun ziyaret var. Burada tarihi, kültürü ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Mesela şundan da bahsetmekte fayda var. Hızlı yemeye karşı slowfood diye bir earth market unvanı aldık. Dünyadaki 28 pazardan bir tanesi. Hızlı yemeye karşı bir hareket. Foça Zeytin Dalı Kambiyumu bu işin başında. Her Pazar günü bir pazar açılıyor ve üreticilerimiz o gün ürettiklerini gelip satıyorlar. O earth market zincirinden bu sene dünya birinciliği kazandık. Ülke tanıtımı açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Foça ve İzmir açısından da ayrı önemi var. Foça’nın kimliği tarihiyle, doğasıyla, gelenekleriyle tanıtımını elimizden geldiğince yapıyoruz. Kalkınma biliyorsunuz çok önemli şu anda bunu Foça’da yaşıyoruz. Ve amacımız bunu daha üst seviyelere taşımak.


Yeni Foçalılardan talepler geldi. Yeni Foça’mızın da haberini yapın, tanıtımına destek olun dediler. Bizde oraya gideceğiz. Siz Foça ve Yeni Foça ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Yerinde bir talep olmuş. Şöyle bir şey var ki Foça Yeni Foçasız, Yeni Foça da Foçasız düşünülemez. Artık biliyorsunuz, belediye kanunlarında 2009 yılından beri birbirimize bağlıyız. Bir bütün olarak turizm hedefini yürütmekteyiz. Yeni Foça’da çok ciddi yatırımlar var. Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu kanalizasyon çalışmaları var. Alt yapı çalışmaları inanılmaz hızla yürümekte. Alt yapıdan sonra umuyoruz ki üst yapıda da değerli düzenlemelerimiz olacak. Zaten hedefimiz Eski ve Yeni Foçasıyla bir bütün olarak 225 kilometre kare yerde İzmir’in en marka ilçesi olmak. 225 kilometrekare yerde hem tarımı yapıyoruz, hem turizmi yaşıyoruz, balıkçılık yapıyoruz; çok farkı sektörleri bir arada barındırıyoruz. Bu bizim için çok önemli. Foça aşığı olarak Foça’nın kıymetini biliyoruz. Türkiye’deki 15 özel çevre koruma bölgesinden bir tanesiyiz. Tarihiyle, doğasıyla, Foça ve Yeni Foça bir arada bir bütün olarak turizmde marka olma noktasında emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.


Başkanım bizi ağırladığınız için çok teşekkür ediyoruz. Yolumuz Yeni Foça’ ya doğru. Sizlere yaptığınız işlerde başarılar diliyoruz.


Salih Bey ziyaret edip Foçamıza kulak verdiğiniz için bizler size teşekkür ederiz. Tekrar beklerim…


Yenigün


Geri Dön