Kentsel Dönüşüm

Gökhan Erel: Kentsel dönüşüm iyi değerlendirilmeli!

Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, kentsel dönüşüm konusuna da değinerek Ytong’un kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir rol üstleneceği söyledi.

Yapı malzemesi sektörünün lider ve çevreci kuruluşu Türk Ytong, fark yaratan ürünleriyle Uluslararası Yapı İstanbul Fuarı’nda yer aldı. Fuarda sektöründe bir ilk olarak ısı yalıtım performans değeri % 15 daha artırılan Ytong Blok 0,11 ürününü sergileyen Türk Ytong, yapı malzemeleri sektöründe devrim yaratan teknolojik gelişmelerle yol aldığını göstermiş oldu. Türk Ytong, Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri’nde “Ytong Blok 0,11” ile Yılın Cephe Sistem Bileşeni ödülü ile bu başarısını taçlandırdı.


Isı Yalıtım Değerinde Sektörde Bir İlk

Uluslararası Yapı İstanbul Fuarı’nda konuşan Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, "Dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen gazbeton üreticisi olarak, ülkemizde yarım yüzyıldır enerji verimli yapılar için referans noktasıyız ve müşterilerimizi bu yönde başarıya ulaştıracak çözümler sunuyoruz. Odak noktamızda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu bulunuyor. Enerji tasarrufunun sürdürülebilir gelecek için taşıdığı büyük önemin bilinciyle ve özverili Ar-Ge çalışmalarımızla sektörümüzde bir ilke imza atarak, blok ürünlerimizin basınç dayanımından ödün vermeden, ısı yalıtım performansını daha da artırmayı başardık. Ytong duvarların ısıl iletkenlik hesap değerini %15 daha iyileştirerek 0,13 W/mK'dan 0,11 W/mK'e düşürerek sağladığımız enerji tasarrufunu da aynı oranda artırmış olduk. Mimar ve mühendislerimiz, yatırımcılarımız Ytong kullanılan birçok projede binaların dış duvarlarından tüketilen enerjinin, TS 825 hesaplarında eskiye göre %15 daha azaldığını görecekler. Böylece 50 yıl boyunca 10 milyar doları aşkın bir enerji tasarrufu sağlayan Ytong’lu binalar, bundan böyle yapı sektörüne ve ülke ekonomisine çok daha önemli katkılar sağlayacak. Bu çabamızı da Çatı ve Cephe Malzemeleri Ödülleri’nde Yılın Cephe Sistem Bileşeni ödülü ile taçlandırmış olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.


Isı Yalıtım Plağı Üretimini 5 Kat Artırıyor

Türk Ytong’un, fuarda ilgi gören bir diğer ürünü ise kapasitesini 5’e katlamaya hazırlandığı “Ytong Isı Yalıtım Plağı” oldu. Bir inovasyon ürünü olarak yalıtım sektörüne sunduğu “Ytong Isı Yalıtım Plağı”nın ideal yalıtım şartlarını sağlaması nedeniyle büyük ilgi gördüğünü belirten Erel, sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye’de son yıllarda ısı yalıtım uygulamalarında ciddi düzenlemeler yapılmasına rağmen, enerjisinin %75’ini ithal eden bir ülke olarak hala Avrupa standartlarının oldukça gerisindeyiz. Ülkemizde bulunan 20 milyonluk konut stoğunun sadece yüzde 15'inin yalıtımlı olduğu ifade ediliyor. Ytong olarak sürdürülebilir yapılaşma, enerji verimliliği ve yangın güvenliği gibi konularda tüm beklentilere yanıt verebilen “Ytong Isı Yalıtım Plağı”nın üretim kapasitesini önümüzdeki yıl 5'e katlıyoruz. Bu kapasiteyle yapılarda, yılda 1 milyon metrekare mantolamaya alternatif yanmaz yalıtım ısı yalıtımına imza atacağız. Tamamen mineral esaslı, çevre dostu ve “A1 sınıfı yanmaz” bir malzeme olması, ürünü diğer yalıtım levhaları arasından öne çıkarıyor. Malzemenin en önemli farklarından biri de otopark ve bodrum katlardaki tavanların ısı yalıtımında ortaya çıkıyor. “Ytong Isı Yalıtım Plağı”nın bu alanlarda rakipsiz bir ürün olduğunu söyleyebilirim.”


Dört Mevsim Enerji Tasarrufu

Yaz aylarını karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde yanlış bilinenlere de dikkat çeken Erel, Türkiye’nin her köşesinin farklı iklim koşullarına sahip olması sebebiyle ısı yalıtım uygulamalarında da bölgelere göre özel yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Erel, “Gerek işçilik hataları gerek yetersiz yalıtım kalınlıkları ve gerek yangın yönetmeliğine aykırı uygulamalar sonucunda mevcut uygulamalardan çoğu kez verim alınamıyor. Isı yalıtımının sadece soğuktan korunma olarak algılanması da doğru bir yaklaşım değil. Soğutma için kullanılan enerjinin ısıtma için kullanılan enerjiden daha fazla maliyetli olduğu bir gerçek. Özellikle Antalya gibi güney illerimizde yaz aylarında mekanları soğutmak ve soğuk tutmak için ısı yalıtımına ihtiyaç artacak. Bu ise harcayacağımız elektriğin maliyetini ciddi boyutlarda artıracak” dedi.


Kentsel Dönüşüm İyi Değerlendirilmeli


Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel, kentsel dönüşüm konusuna da değinerek Ytong’un kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir rol üstleneceği söyledi: “Deprem açısından riskli, enerji verimliliği açısından uygun olmayan, mühendislik hizmeti almamış 6,5 milyon adet konutun kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ele alınması hedefleniyor. Bu süreçte yenilenecek binalarda kullanılacak malzemelerin seçimi büyük önem taşıyacak. Vatandaşlar yapılarda kullanılacak yapı malzemelerini, ısı yalıtım plaklarını seçerken ömrüne, kalitesine ve standartlara uygunluğuna dikkat etmeli. Türkiye’nin Çevre Etiketine sahip ilk markası olan Ytong, sürdürülebilir özellikleri sayesinde bu projelerde fark yaratan bir çözüm ortağı olacaktır” dedi.