Gökmen Mengüç: MİA alanındaki yapıların yüzde 50'sinin ruhsatı yok!
MİA projesi hakkında bilgi veren Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Başkanı Gökmen Mengüç, bu alan içinde bulunan yapıların yüzde 50 ’sinin ruhsatı olmadığını söyledi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan Merkezi İş Alanları (MİA) projesi ile ilgili son gelinen noktanın paylaşılması için toplantı düzenlendi. Toplantının başkanlığını Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak yaptı. Toplantıya eski Saybahçe Belediye Başkanı Metin Alan, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, üniversite yetkilileri, ilimizdeki meslek odalarının başkanları, derneklerin başkanları, meclis üyeleri ve İl Genel Meclisi yeleri katıldı.
DÖNÜŞÜM PROJESİDİR
Başkan vekili Zekeriya Özak, bu projenin önemine değinerek "MİA için 2 yıldır uygulama imar planları üzerinde çalışıyoruz. Bu proje Kocaeli'nin dönüşüm projesidir. Kocaeli'nin geleceğini etkileyecektir. Uygulama imar planı içerisinde sizlerden de katkı vermenizi rica ediyorum. Bizler bu çalışmaları yaptık. Amaç; kentimizi daha iyi bir yere taşımak, insanlar için daha huzurlu bir kent ortaya çıkarmaktır" dedi.
465 HEKTARLIK ALAN
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökmen Mengüç de MİA ile ilgili sunum yaparak, "Bölgede sanayi ile konut alanı iç içe girdiği için kendimizi bu sorunlarla boğuşur halde bulduk. ‘Kocaeli'nin merkezi neresi olmalı?` diye düşündük. 2006 yılında bu planlama çalışmalarını yaparken 2025 hedefini için düşündük. Kocaeli'de yeni bir merkez için hemfikir olduk ve bu yeri bulduk. Bu yer 465 hektar. Merkezi iş alanı olarak kullanılma kararı alındı" diye konuştu.
42 EVLER PLANDA YOK
MİA`nın aslında Kocaeli'nin içinden geçen ulaşımın ortasında yer aldığını belirten Mengüç, “Bu bölge Kocaeli'nin geometrik orta noktasına da denk geliyor. Alan içinde bin 623 parsel, bin 22 tane yapı, 468 tesisimiz var. 42 Evler ve Sanayi Mahallesi MİA'nın dışında yer alıyor. Planlama süreci 2 yıldır sürüyor. Bugüne kadar analiz çalışması, kurum görüşmeleri, çalıştayların düzenlenmesi, bilgilendirme toplantıları gibi çalışmalarda bulunduk" şeklinde konuştu.
HURDACILAR ALANI SORUN
Mengüç, alanın planlama çalışmaları ile ilgili bilgiler de vererek "MİA projesinin bulunduğu alanın yüzde 37'si dolu, yüzde 65'ise boş durumdadır. O bölgenin en büyük problemi olan hurdacılar alanın yüzde 11'ini kullanılıyor. Alan için yaptığımız araştırmada yapıların yüzde 50'sinin ruhsatının olduğu, diğer yüzde 50`sinin ise ruhsatının olmadığını gördük. Yine yapılan araştırmalarda yapıların yüzde 28'sinin iskanı var, diğerlerinin ise yok" dedi. Sunumun ardından toplantı basına kapatıldı.
Bizim Kocaeli