Genel

Gökşin Ilıcak Kapadokya'da iki butik otel yaptı!

İletişimci Gökşin Ilıcak, 10 yıl önce gittiği Kapadokya'ya hayran kaldı. Üçhisar köyünün kimsenin ilgilenmediği, harabeye dönmüş iki mahallesindeki evleri yıllar içinde alarak restore etti

Kapadokya'da iki harabe mahalleyi butik otel yaptı

İletişimci Gökşin Ilıcak, 10 yıl önce gittiği Kapadokya'ya hayran kaldı. Üçhisar köyünün kimsenin ilgilenmediği, harabeye dönmüş iki mahallesindeki evleri yıllar içinde alarak restore etti, 10 milyon Euro'ya mal olan 40 odalı bir butik otele dönüştürdü. Bu süre içinde 25 ünlü taradığına da oradan ev aldıran Ilıcalı odaları yetmediğinde by evleri de kâr paylaşımlı olarak kiraya veriyor.

Doğa harikası peribacaları, vadileri, kayadan oyma kiliseleri ve yer altı kentleriyle Kapadokya son yıllarda Türkiye'nin yurt dışındaki en önemli turizm markalarından biri haline geldi. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısı her geçen yıl artarken Kapadokya ya yönelik yatırım yapan girişimci sayısında da paralel bir arüş söz konusu.Bu girişimcilere son örnek ise sağlık iletişimi alanındaki çalışmalarıyla bilinen Argos İletişim'in sahibi olan Gökşin Ilıcalı. 15 yıl önce Kapadokya'ya giden ve oraya aşık olan Ilıcalı, 10 yıl içinde tüm birikimini yatırarak Uçhisar köyün de iki mahalleyi satın alıp burayı 10 yılda restore etti. Yaklaşık 10 milyon Euro'ya mal olan bu operasyonla bu mahalleleri 40 odalı büyük bir otele dönüştürdü. Geçen yıl açılan Argos in Cappadocia da yüzde 100 doluluğa ulaştıklarını söylen Ilıcalı, kendi odalarının yetmediği durumlarda da çareyi arkadaşlarının evini otel misafirlerine kiralamakta bulmuş. Kar paylaşımı modeliyle yaklaşık 25 evi de kiralayan Ilıcalı, ortaklık ve başka bölgelerde de otel yatırımı konusunda teklifler aldığını belirtiyor.

Organik havuzu da olacak

Gökşin Ilıcalı'nın Kapadokya macerası buraya bir turistik gezi yapmasıyla başlamış. Bölgeyi özellikle de Üçhisar köyünü çok seven Ilıcalı, önce burada ev almak istemiş. Ama gezerken bir görmüş ki terk edilmiş iki mahallede birçok ev var. O anda bu evlerin tamamını alıp otel haline dönüştürebileceği fikri doğmuş. Ama bu projesini gerçekleştirmesi zaman almış. 10 yıl içinde tek tek binaları satın almış.Restorasyon yapmak istediğinde bi yapı şirketi kurmanın doğru olacağını düşünmüş ve dışarıdan mimarlarla anlaşarak Argos Yapı'yı kurmuş. Argos Yapı uzun bir restorasyonla bu iki mahalle bir otele dönüştürmüş. Binaların ilk inşa hallerine baktıklarında bunların birer konak olduğunu görüklerini anlatan Ilıcalı,bu yapıyı bozmadıklarını söylüyor. 6 konaktan  otelde şu anda 34 oda bulunduğunu  ancak bunu 40'a çıkaracaklarını ifade eden Ilıcalı, restorasyon sırasında doğal yapıyı bozmamaya gayret ettiklerini söylüyor.

AKARCALI'YA DA OTEL YAPTI

Gökçin llıcalı'nın Argos İletişim çatısı altındaki iletişim danışmanlığı şirketindeki ortağı eski bakanlardan Bülent Akarcalı. Ilıcalı, Akarcalı'nın da kanına girmiş ve onu da turizm işletmeciliğine sokmuş. "Bülent Bey'e de 20 odalı bir otel yaptık" diyen Ilıcalı, köyün altında bir mahallenin daha Akarcalı'ya ait olduğunu mahallenin restorasyonuyla buranın 30 odalı bir otele dönüşeceğini söylüyor. Taş Konaklar ismindeki otelin yapımının daha kısa zamanda tamamlandığını anlatan Ilıcalı geçen sene Akarcalı'nın otelini hizmete açtığını da belirtiyor.konak olduğunu gördüklerini anlatan Ilıcalı, bu yapıyı bozmadıklarını söylüyor. 6 konaktan oluşan otelde şu anda 34 oda bulunduğunu ancak bunu 40'a çıkaracaklarını ifade eden Ilıcalı, restorasyon sırasında doğal yapıyı bozmamaya gayret ettiklerini söylüyor.

Harabeden dönüştürdü

Ilıcalı, yoktan yarattığı otel konsepti ile ilgili olarak şöyle konuşuyor: "Bizim ilk ve en önemli işlerimizden biri olan Argos in Cappadocia Otel kompleksinde, birçok turizm yatırımcısından farklı olarak ayakta duran ve kısmi onarım gerektiren yapılar yerine, harabe halinde olan ve ayağa kaldırılması gereken kalıntılarla uğraşmayı seçtik. Mimar olarak rahmetli Turgut Cansever'le çalışmaya başladık. Restorasyon sırasında bir dönem kilise.olarak kullanılmış eski bir manasür çıktı. Sadece onun restorasyonu üç yıl sürdü. Daha sonra yer altı tünelleri çıktı. Onları adam etmek de zamanımızı aldı."Otel her ne kadar geçen yıl misafir ağırlamaya başlasa da henüz tamamlanmamış. Zira otelin yanında bulunan büyük bir peribacasının müze yapılması ve binaların altında bir mahzen çalışması hala sürüyor. llıcalı'nın bir projesi de otelin önünde yer alan alana organik bir yüzme havuzu yapmak. Bitkilerle temizlenen bir yüzme havuzu inşa edeceklerini ifade eden Ilıcalı, burada dağ başında pırıl pırıl bir gölde yüzüyor havası yaratacaklarını belirtiyor.

Evlerini kiraya veriyorlar

llıcalı'nın turizm girişimi bu otelle de sınırlı değil. Kapadokya'ya onun gibi aşık olan arkadaşları kendilerine de ev almak istediğinde hep Ilıcalı'ya başvurmuşlar. Hem ev seçimi hem de restorasyon konusunda destek vermiş Ilıcalı. Ak Sanat Genel Müdürü Derya Biga'lı, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, eski bakanlardan Bülent Akarcalı bu konuda llıcalı'nın şirketi Argos Yapı'dan hizmet almış. Bu şekilde 25 tane ev yaptıklarını anlatan Ilıcalı, oteli açtıktan sonra gelen talebe yetişemeyince yurtdışında gördüğü bir sistemi uygulama kararı almış. Bu uygulamayı Ilıcalı şöyle anlatıyor:"Bu 25 evin sahibi yılda birkaç defa evlerine geliyorlar. Gelmedikleri dönemde evler boş kalıyor. Ben onlara evin temizliğinden bahçe düzenlemesine kadar her türlü hizmeti vermeyi bunun karşılığında da evlerini gelen otel misafirlerine kiralamayı teklif ettim. Kiralama gelirinin de bir kısmını ev sahipleriyle paylaşıyoruz. Bu teklifimi kabul ettiler. Şimdi isteyen misafirleri bu evlerde konaklatıyoruz."

Ortaklık teklifleri geliyor

2013'te otelin tam olarak biteceğini söyleyen Ilıcalı şarap mahzenleri, baskı teknikleri atölyesi, müzik stüdyocu gibi ünitelerin de bu süre içinde otele ekleneceğini söylüyor. Otel ve çevresi için bugüne kadar 10 milyon Euro'luk bir yatırım yaptığını ifade eden Ilıcalı bu yıl sonunda otelden 1,5 milyon Euro'luk bir ciro elde etmeyi planladıklarına da değiniyor. 2014 yılında ise bu ciroyu 3 milyon Euro'ya çıkartma hedefinde olduklarını anlatan Ilıcalı, otelin hep butik hizmet vermesini istediğinin de altını çiziyor. Otel doluluk oranlarının ilk yılları olmasına rağmen çok yüksek olduğunu söyleyen Ilıcalı, geçen hafta Kapadokya'ya gittiğinde otelde yer olmadığı için bir arkadaşının evinde kaldığını anlatıyor. Otelin açılışıyla beraber ortaklık ve başka şehirlerde de otel yapılması yönünde teklifler aldıklarını söyleyen Ilıcalı İstanbul, Alaçatı ve Bozcaada'da yeni otel kurulması için kendileriyle görüşmeler yapıldığını anlatıyor ve "Önce Kapadokya'daki oteli tam olarak oturtmak istiyorum. Kısa vadede böyle bir şey düşünmesem de orta vadede gelen teklifler karşısında baştan çıkabilirim" diye konuşuyor.

Ekonomist

KAP