Genel

Gölbaşı Şehir Geçişi Projesi'nin tamamlanma süreci mecliste!

Gölbaşı Şehir Geçişi Projesi'nin tamamlanma süreci meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Oral, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, Gölbaşı Şehir Geçişi Projesi'nin tamamlanma sürecine ilişkin soru önergesi hazırladı. Oral, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Oral, ''Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapi Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Oral, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Gölbaşı Şehir Geçişi Gölbaşı Belediyesi tarafından projelendirilmiş ancak 2015 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü ile yapılan bir protokolle bakanlık yatırımı haline dönüştürülmüştür. Şehir geçişi 5 yıllık süre içerisinde tamamlanamamış özellikle son iki yıllık süreçte şehrin ortasındaki bir şantiye alanıyla hem ulaşımı zor sokmuş hem de çevredeki esnafın sorun yaşamasına sebebiyet vermiştir. Bu sürecin sonunda geçiş yolu 26 Aralık 2020 tarihinde açılmıştır. Geçiş yolunun üst kısmında ise henüz yaya üst geçici ya da trafik ışıklarıyla yaya güvenliği sağlayacak bir hazırlık yapılmamıştır. Ayrıca yatırımın yapım sürecinde yüklenici firmalar arasında anlaşmazlıkların çıktığı, hakkedişlerin geç ödendiği ve maliyetin çok arttığı iddia edilmiştir. Bu hususta Gölbaşı Belediye Başkanı Sayın Ramazan Şimşek, 19 Haziran 2019 tarihinde basına verdiği bir demeçte şu ifadeleri kullanmıştır: “Yolla ilgili ihaleyi iki firma almıştı. Aralarında anlaşmazlık çıkınca bir firma kaldı. Bu çalışmanın da hızlanmasını bekliyoruz.” Çok daha kısa sürede bitebilecek bu yatırımın uzun sürmesi sebebiyle şantiye maliyetlerinin arttığı en baştan söylenebilir.''

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'ın soruları:
1- Protokolü 2015 yılında imzalanan Gölbaşı Şehir Geçişi neden beş yıl gibi bir uzun sürede tamamlanabilmiştir? Sürecin uzamasına sebep olan hadiseler nelerdir? 
2- Gölbaşı şehir geçişinin yatırım programına girdiği ilk dönemdeki hedeflenen maliyeti nedir? Proje için bakanlık kaç Türk lirası harcamıştır? 
3- Projeyle ilgili ihaleler hangi usulle yapılmıştır? 
4- Gölbaşı Belediye Başkanı Sayın Şimşek'in yukarıdaki beyanları doğrultusunda, projeyi hangi firmalar yürütmüştür? Bu firmalardan hangisi proje tamamlanmadan ayrılmıştır? Firmanın projeden ayrılma sebebi nedir? Bu durum bir kamu zararı yaratmış mıdır? Projeye yeni bir firma girmiş midir? 
5- Proje kapsamında yaya üst geçidi yapılması planı var mıdır? Varsa ne zaman tamamlanacaktır? 
6- Bakanlık geçiş üstündeki alandaki yaya güvenliğiyle alakalı bir çalışma yürütecek midir?