Gölbaşı'nda Köyünü Yaşat projesi için mimarlık öğrencileri çalışıyor!
Mimar Sinan Üniversitesi tarafından başlatılan “Köyünü Yaşat Projesi” Gölpazarı'nı ihya etti. İlçeye gelen mimarlık öğrencileri, yıpranmış pencere, kapı ve sıvaları sökerek, kullanılabilecek hale dönüştürüyor.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MSGSÜ-YUAM) tarafından yürütülen ve birçok üniversitenin gönüllü olarak katıldığı “Köyünü Yaşat Projesi” kapsamında Bilecik'e gelen öğrenciler, Gölpazarı ilçesinde binaların inşaatı ve onarımıyla uğraşıyor. Gölpazarı ilçe merkezi ve Tongurlar köyünde 2013'te başlatılan projeye, Karadeniz Teknik, Uludağ, Okan, İstanbul Teknik ile Anadolu Üniversitelerinden akademisyen ve öğrenciler olmak üzere 200 kişi katılıyor.
BİN BAŞVURU OLDU
Bölgedeki 4 ayrı kampta biraraya gelen gruplar, mimari uğraşılarının yanısıra sanat çalışmaları da gerçekleştiriyor. Gönüllülerden oluşan ve bine yakın başvuru arasından seçilen öğrenciler, yıpranmış pencere, kapı ve sıvaları sökerek, kullanabilecek hale dönüştürüyor.
200 ÖĞRENCİ ÇALIŞIYOR
Projeyle ilgili bilgi veren MSGSÜ-YUAM Müdür Yardımcısı Yardımcı Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, staj programı kapsamında, kullanılmayan köy okulunu ve evini inşa etmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Türkiye'nin birçok yerinde terk edilmiş köy okullarını canlandırmaya çalıştıklarını belirten Arpacıoğlu, şöyle devam etti: “İki grup halinde çalışıyoruz. Bir grubumuz okul binasıyla ilgilenirken diğer grubumuz evin inşasıyla uğraşıyor. Akşamları da ilçenin ihtiyacı olan mimari projeleri çiziyoruz. Şu an 200'e yakın mimarlık öğrencisi, projeleri hayata geçirebilmek için çalışıyor.”
Uzaktan bakıyorduk
Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, ilçede uzun yıllardır ilk defa kapsamlı çalışma yapıldığını anlattı. Uzaktan takip ederken, kendilerini projenin içinde bulduklarını dile getiren Kazıcı, “Başımıza talih kuşu kondu. Tatillerini bırakıp, hiçbir şey beklemeden bedelsiz olarak çalışan akademisyenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
AA