Kentsel Dönüşüm

Gölcük'te 300 milyonluk kentsel dönüşüm başlıyor!

Gölcük Belediyesi, ilçeyi daha yaşanabilir hale getirmek ve canlandırmak için 300 milyon TL’ye mal olacak bir kentsel dönüşüm başlatıyor.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin merkez üssü Gölcük’te kentsel dönüşüm başlıyor. Depremin izlerini kısa sürede kısmen de olsa silen Gölcük, yeniden inşa edilecek. Daha önce açıklanan kentsel dönüşüm projesi bugün, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin katılımıyla imzalanan protokolle resmiyete kavuştu. Gölcük’te Denizevler, Sanayi ve kent merkezi olmak üzere 3 bölgede yapılacak kentsel dönüşüm için Kazıklı Kervansaray’da bir protokol imza töreni gerçekleşti.

 

ELLİBEŞ HEYECANLIYDI

Bakan İdris Güllüce’nin yanı sıra; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, belediye başkanı Mehmet Ellibeş, belediye meclis üyeleri, STK Temsilcileri ve çok sayıda davetli de törene katıldı. Kentsel dönüşüm projesi hakkında bakan Güllüce’ye bilgi veren Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, şunları dile getirdi: “Heyecanlıyız. Bizim için çok güzel bir gün.

 

FELAKETİ YAŞADIK

6 yıl önce çok kötü bir felaket yaşadık. O acılı günü hiçbirimiz unutmadık. Unutmayacağız asla. Bizler o acılı günü ağıt yakarak değil, geleceğimizi daha sağlam temeller üzerine atarak atlatmalıyız. Bizler Gölcük’te eksik olan, yapılması gerekli olan bir yapının inşasına başlıyoruz. Bu gerekli yapı kentsel dönüşüm idi. Tabi bu kentsel dönüşüm sadece bizimle hayata geçirilecek proje değildi. Bizler bu gerçekten yola çıkarak, 3 bölgeden bu dönüşümü başlatmanın kararını aldık.

 

DENİZEVLER UYGUN DEĞİL

Birinci bölge Denizevler bölgesi. Zemin depremde iki metre çökmüştü. O bölgede yaşayan insanlarımız afete maruz kalmış bölge olmasına oturmaya devam etmiş. Olası bir depremde o bölgede yaşayan insanlarımıza bir şey olsa bunun hesabını veremezdik. O bölgede ‘tek katlı evde olsa burada oturabilir miyiz?’ diye bizlere istekler sunuldu. Yetkililerin çalışmalarıyla o bölgenin zemin etüdünü yaptırdık ve o bölgenin konuta uygun olmadığı anlaşıldı. İkinci bölgemiz ‘Sanayi’ bölgesi. Orada sanayi esnaflarımızı uzun yıllardır bazı sıkıntılar yaşadı.

 

SANAYİ VE KENT MERKEZİ

Bizler de Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile birlikte esnaflarımızın isteklerini yerine getirmek için ,esnaflarımızın daha rahat çalışabilmeleri için sanayi bölgemizde kentsel dönüşümü başlatıyoruz. Üçüncü bölge ise kent merkezi. Gölcük’ün merkezinde belli başlı sorunlar var. Kentin merkezinde vatandaş dükkanlarını, evlerini 70 bin liraya satamıyor. Bu durum çok kötüydü. Merkezi canlandıracak, sosyal alanların bol olduğu, insanların mutlu olacağı bir Gölcük’ü inşa edeceğiz. Ben bu projeden büyük bir mutluluk duyuyorum. Ben bakanımıza, milletvekillerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”

 

KENTİ BAĞLAYACAK PROJE

Ardından söz alan Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Kentler aslında medeniyetin eşiğidir. İnsan nüfusu her gün artıyor. Kentleşme artıyor. Kentler bir bütünlük olarak insanların ihtiyaçlarını bünyesinde bulunduran, insanları mutlu eden alanları içinde barındıran, insanların bir arada yaşamasını sağlayan alanları ihtiva ediyor. Gölcük, Donanma’nın da yer aldığı çok güzel, insanların çok sevdiği bir ilçe. 17 Ağustos depreminde hepimizin ders alması gerekiyor. Ben bu projeyi çok önemsiyorum. Bu dönüşüm sadece 3 bölgeyi değil, tüm Kocaeli birbirine bağlayan bir projedir” dedi.

 

BAKAN: ACILARI İYİ BİLİRİM

Kürsüye ‘Gölcük seninle gurur duyuyor’ sloganları eşliğinde gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de şunları dile getirdi: “Bu bölgeyi hem komşuluk hem de deprem durumuyla bilirim. Ben Tuzla’da uzun dönem belediye başkanlığı yaptım. Belediye başkanımızla belediyedaşlık yaptık. Bu bölgenin acılarını iyi bilirim. Depremin birinci gününde tanıdıklarımızı enkazdan biz çıkarmıştık. Bu bölgedeki depremde psikolojim bozulmuştu. Bu bölgede kentsel dönüşüm şundan gerekli; Artık 2023’ü hedeflemiş, 2051’i gören, 2071’i hedeflemiş bir Türkiye var. O eski Türkiye gitti. Şimdi sokaklarımız, caddelerimiz artık yeni Türkiye’ye uymuyor.



İSTİHDAM SORUNU YOK

Soruları yapıcı olan muhalefete ihtiyacımız var. İstihdam projelerimizle artık işsizlik sorunu kalmadı. Bu konuda bile bize iftira atıyorlar. Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz istihdam projelerimizle birlikte artık Türkiye 2020’li yıllarda işçi sorunu yaşanacak. Yani işveren artık çalıştıracak işçi bulamayacak. Bizlerde Almanya’nın Türkiye’den aldığı işçiler gibi yabancı işçi çalıştıracağız. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, ülke genelindeki belediyelere örnek olacak projeleri hayata geçirmiştir. Ben belediye başkanlarımıza, emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”

 

MALİYETİ 300 MİLYON

Konuşmaların ardından bakan Güllüce ile Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Kentsel Dönüşüm Projesi’nin protokolünü imzalandı. İmza sonrası başkan Ellibeş, bakan Güllüce’ye günün hatırası olan hediye takdim etti. Daha sonra tören Protokolün fotoğraf çekimiyle sona erdi. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’in çabalarıyla kesinleşen bölgedeki kentsel dönüşüm projesinin yaklaşık maliyetinin 300 milyon TL olacağı açıklandı. Kentsel dönüşüm alanında evi ve işyeri bulunan her vatandaş, malının tam karşılığını alacak. Bölgede yapılacak yatırım için finansmanın tamamını Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında devlet karşılayacak. İhaleleri ise Gölcük Belediyesi yapacak.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAK BÖLGELER

-1'İNCİ BÖLGE: GÖLCÜK MERKEZ

D-130 Karayolu’nun kuzeyinde, Amiral Sağlam Caddesi-19 Mayıs Caddesi 20’nci sokak arasındaki 40 dönümlük alan. Tamamı depremden etkilenmiş 107 bina bulunuyor. Bu binalarda 500 konut, 107 işyeri var. Aynı alanda yeni binalar yapılacak. Her konut ve işyeri sahibine, yeni konut veya işyeri verilecek. Evlerinden çıkacak konut sahiplerine, 18 ay kira yardımı yapılacak. Gölcük’ün cazibe merkezi yenilenecek.

 

-2'NCİ BÖLGE: SANAYİ SİTESİ

D-130 Karayolu’nun kuzeyinde; Adnan Menderes Bulvarı57’nci Sokak-54’ncü Sokak arasındaki 37 dönümlük alan. 105 adet hepsi tek katlı binalarda 109 işyeri bulunuyor. Büyük bölümü kullanılamaz haldeki bütün binalar yeniden inşa edilecek. Gölcük modern bir sanayi sitesine kavuşacak. Yine aynı kapsamda Ford Otosan’ın güneyinde, Asardere’nin doğusundaki 104 dönümlük alandaki sanayi sitesi binaları da tamamen yenilecek.

 

-3’ÜNCÜ BÖLGE: DENİZEVLER

Depremle birlikte iskana kapanan Çelebi Caddesi, Sahil Caddesi ile dere arasındaki bölge. Burada konutu bulunanlara ayrı bölgede yeni ve sağlam konutlar yapılacak. Her hak sahibi bire bir alacak. Mevcut alan depolama sahası haline dönüştürülecek.



Bizim Kocaeli