Genel

Google ve Facebook şimdi ne yapacak? Kürtaj yasası teknoloji devlerini zora sokuyor

ABD'nin yeni kürtaj yasası teknoloji firmalarını karıştırdı. Başta Google olmak üzere pek çok firma sakladığı verilerden dolayı zor durumda kalabilir.  Karardan sonra kürtajı sınırlayan eyalet yasaları devreye girerken, teknoloji ticaret temsilcileri Reuters'e, polisin müşterilerin arama geçmişi, coğrafi konum ve hamileliği sonlandırma planlarını gösteren diğer bilgiler için izinler alacağından korktuklarını söyledi

ABD Yüksek Mahkemesi'nin aldığı kürtaj kararının ardından teknoloji endüstrisi hamilelikle ilgili verileri kolluk kuvvetlerine teslim etmek zorunda kalmanın rahatsız edici olasılığına hazırlanıyor. 

Karardan sonra kürtajı sınırlayan eyalet yasaları devreye girerken, teknoloji ticaret temsilcileri Reuters'e, polisin müşterilerin arama geçmişi, coğrafi konum ve hamileliği sonlandırma planlarını gösteren diğer bilgiler için izinler alacağından korktuklarını söyledi. aynı zamanda savcılar da bir mahkeme celbi yoluyla aynı bilgilere erişebilir.

Google, Facebook'un ana şirketi Meta Platforms Inc.  ve Amazon gibi şirketlerin veri toplama uygulamalarının kürtaj arayanları devlet için nasıl suçlama potansiyeline sahip olduğunu yansıtıyor. Nitekim bu yasaya Silikon Vadisi'ndeki birçok kişinin karşı çıkıyor. 

Ford Vakfı'nda teknoloji görevlisi olan Cynthia Conti-Cook, "Bu teknoloji şirketlerinden arama geçmişleri ve ziyaret edilen web siteleriyle ilgili bilgi talep edilmesi çok muhtemel" dedi.

Google ise şimdilik yorum yapmaktan kaçındı. Amazon ve Meta temsilcileri, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Teknoloji firmaları tüketiciler hakkında hamilelikle ilgili hassas bilgileri uzun süredir topluyor ve zaman zaman ortaya çıkarıyor. 2015 yılında kürtaj karşıtları, bölgedeki akıllı telefonları tanımlamak için sözde geofencing teknolojisini kullanarak üreme sağlığı kliniklerine giren bireylere "Hamilelik Yardımı" ve "Seçenekleriniz Var" yazan reklamları hedef almıştı.