Gördes'e sürülen Romanlar, Salihli'ye yerleştiriliyor
Roman temsilcileriyle görüşen Manisa Valisi Celalettin Güvenç geri dönmek istemeyen Romanların iş imkânı nedeniyle Salihli'ye yerleştirileceğini açıkladı
Manisa'nın Selendi ilçesinde çıkan olaylardan sonra Gördes'e sürülen Romanlar, Salihli'ye yerleştiriliyor. Roman derneklerinin temsilcileriyle görüştükten sonra açıklama yapan Manisa Valisi Celalettin Güvenç, geri dönmek istemeyen Romanların iş imkânı nedeniyle Salihli'yi tercih ettiklerini söyledi. Manisa Valisi Celalettin Güvenç, dün sabah İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener ve Başkan Yardımcısı Nurullah Ağkanat ile birlikte bir toplantı yaptı. Romanların iş imkanları bakımından Salihli'yi tercih ettiklerini ve prefabrik konutlar yapılıncaya kadar Salihli'de ev kiralanacağını, isterlerse de Kızılay çadırlarında kalabileceklerini söyleyen Güvenç, "Selendi'de 3 mülkiyetleri var. İsterlerse oraya da dönebilirler. Kendi istekleri doğrultusunda hareket edecekler. Ayrıca kendilerine çocuklarının eğitiminde kullanmaları için ilk etapta bin TL harçlık vereceğiz" dedi. Salihli Kaymakamı Mesut Yıldırım da, 3 ev kiraladıklarını belirterek "Tuttuğumuz evlerin kirasını devlet olarak bizler karşılayacağız. Bu sorun kalıcı olarak çözülene kadar da kiralarını ödemeye devam edeceğiz"dedi.
'SELENDİ'YE YERLEŞTİRİRİZ'
Manisa'nın Selendi ve Gördes ilçelerinde inceleme yapan TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin ve CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü dün Gördes ilçesinde Şen Romanlar Derneği'ni ziyaret etti. Mengü dönmek isteyenleri Selendi'ye yerleştireceklerini söyledi.
Sabah /Fatih Mehmet ATALAY-Rıdvan KÖRPE-Adem ÇAKIR-Emre SAÇLI-Metin BURMALI
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
‘Roman vatandaş' değil birinci sınıf vatandaşlık planı
Romanların başka ilçeye gönderilmesine varan Manisa'daki gerginliklerin ardından Bakan Çelik rapor hazırladı. Raporda “Romanlara ev yapılacak, yasada kalan ‘Çingene' maddesi iptal edilecek” gibi bölümler var.
MANİSA'nın Selendi İlçesi'nde iddialara göre çay vermeme ya da sigara tartışmasıyla başlayıp büyüyen olayler nedeniyle Gördes'e nakledilen Romanlarla ilgili tartışmalar sürerken, Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Birinci sınıf vatandaş olmak istiyoruz” diyen Romanların sorunlarının ele alındığı çalıştayın sonuç raporunu Başbakan Tayyip Erdoğan'a sundu.
İtilmiş hissediyorlar
Raporu değerlendiren Bakan Çelik, yürürlüğe konacak bazı çalışmaların şekillendiğini belirterek, şunları söyledi: “Romanlar, dezavantajlı gruplar arasında. Gerek oturdukları alan gerekse eğitimden aldıkları pay son derece yetersiz.
Kendilerini itilmiş, ötekileştirilmiş hissediyorlar. Öncelikle konut sorunları var. Sağlık ve eğitim sorunları var. Toplu Konut İdaresi aracılığıyla konut sorunlarını çözebiliriz.
Konutları yeniden elden geçirilebilir. Romanların yoğun olduğu bölgelerde yaşam tarzlarına uygun tek katlı ya da iki katlı bahçeli konutlar yapılabilir. Okullarda çocukların dışlanmışlık sorunları var. Uyum için çalışma yapılabilir.
Yaşadıkları yerlere yakın okul ve sağlık ocağı yapılabilir. İnsan yerine konulmak istiyorlar. Okula gitmemiş, temel eğitime katılmamış, gençlerin mesleki eğitime yönlendirilmesi sağlanabilir. Birinci sınıf vatandaş olma talepleri var.
Çingene maddesi çıkarılacak
1950 tarihli Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkındaki Kanunun 21'inci maddesinde ‘Tabiyetsiz veya yabancı devlet tebası olan Çingenelerin ve Türk kültürüne bağlı olmayan yabancı göçebelerin sınırdışı edilmeleri İçişleri Bakanlığı'nın onayına bağlıdır' hükmü de kaldırılacak.”
MANİSA VALİSİ GÜVENÇ
‘76 Roman Salihli'ye yerleştirilecek'
MANİSA Valisi Celaletin Güvenç, Selendi'deki olayların ardından can güvenliği için Gördes İlçesi'ne gönderilen Romanların Salihli'ye yerleşmeye karar verdiklerini söyledi. Güvenç, dün düzenlediği basın toplantısında şu bilgileri verdi:
“Roman vatandaşlarımız, iş ve meslek durumu daha iyi olan Salihli'ye yerleşme konusunda karar kıldılar. Ancak, Selendi'ye dönmek isteyenler olursa da bunların can güvenliğini sağlayacağız.”
Hürriyet/Nuray Babacan
Gönüllü sürgün
Selendi'deki olaylar, Roman vatandaşların Salihli'ye yerleşme kararıyla sona erdi. Kent değişiminde gönüllülük ilkesi uygulansa da Selendi'den göç eden Roman grubun yüzünde ayrılığın hüznü vardı
Manisa'nın Selendi İlçesi'nde yılbaşı gecesi başlayan olaylar, Roman vatandaşların Salihli'ye yerleşme kararının ardından sona erdi. Makamında İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener, Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkan yardımcısı Nurullah Ağkanat ve Emniyet yetkilileriyle 4 saat görüşen Vali Güvenç Romanların kendi istekleri doğrultusunda Salihli'de yaşayacaklarını söyledi.
EVLERİN KİRASI VE ÖDENEK VERİLECEK
Olayın gerçekleştiği andan itibaren tüm Roman dernekleriyle temas halinde olduklarını belirten Gönenç, “Türkiye özgür ve demokratik bir ülkedir. Biz olayın başından bu yana Romanların istediği yerde yaşama hakkına sahip olduklarını söyledik. Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde Romanlar, iş gücü ve meslek sorunları için Salihli'de yaşamak istediklerinin belirttiler. Ayrıca kendilerine çocuklarının eğitiminde kullanmaları için ilk etapta bin TL harçlık vereceğiz. Bir süre için kaldıkları evlerin kirasını da biz ödeyeceğiz” dedi.
DERNEKLERDEN SAĞDUYU ÇAĞRISI
Toplantı sonrasında İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da, “Biz öncelikle Roman vatandaşların Selendi'ye dönmelerini talep ettik. Vali memnuniyetle kabul etti. 76 kişinin can güvenliği konusunda sıkıntılarımız vardı ve can havli ile Selendi'den kaçtılar. 65 milyon insanı sağduyuya davet ediyoruz. Yaşananları etnik bir çatışma olarak değerlendirmiyoruz.
ORTADA ETNİK AYRIM YOK ADİ BİR OLAY
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi de inceleme yapmak için Selendi'deydi. Tanrıverdi, ‘'Aldığım bilgiler ve yerinde yaptığım gözlemler sonucunda, buradaki olay adi bir olaydır. Kesinlikle Selendililer'in ırk ayrımı meselesi değildir'' dedi. Olayaların ardından CHP de bölgeye inceleme için bir heyet gönderdi. MHP de inceleme için harekete geçen partiler arasında. • AZİZ GÜL MANİSA
Olaylar iki farklı ilde protesto edildi
İzmir ve Bursa'da yaşayan Romanlar, Selendi'de yaşanan olayları protesto etti. Karşıyaka ilçesi Örnekköy semtinde toplanan yaklaşık 500 Roman vatandaş, Manisa'nın Selendi ilçesinde yaklaşık bin kişinin Roman vatandaşların ev ve işyerlerini taşlayıp, otomobil ve minibüslerini devirmesine tepki gösterdi. Sloganlar eşliğinde tepkilerini dile getiren Roman vatandaşlar, yürüyüşün ardından olaysız bir şekilde dağıldı. Bursa Roman Kültürü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Efkan Özçimen de, olayların Roman çalıştayının başlamasının ardından meydana gelmesinin manidar olduğunu söyledi. Özçimen, “Bu bir provokasyondur, oyuna gelmeyeceğiz” dedi.
SALİHLİ'DE 3 EV KİRALANDI
Gördes'e götürülen Romanlar için Salihli'de kiralık ev teminine başlandı. Salihli Kaymakamı Mesut Yıldırım, devletin yapması gereken her şeyin yapılacağını belirterek, “Vatandaşları barındırmak için ev kiralama yoluna gittik ve 3 ev kiraladık” dedi.
Star
Romanlar hemfikir: Bu bir provokasyon, oyuna gelmeyelim
Manisa'nın Selendi ilçesinde yılbaşında başlayan olaylarla ilgili Roman derneklerinden sağduyu çağrısı yapıldı. 'Roman açılımı'nın ardından bu tür olayların cereyan etmesini manidar bulan Bursa ve İzmir'deki dernek başkanları, "Biz, Türkiye Cumhuriyeti'nin aslî unsurlarıyız. Bu bir provokasyondur, oyuna gelmeyeceğiz. Uyanık olmalıyız." mesajı verdi.
Manisa'nın Selendi ilçesinde bir kahvehanede yılbaşı gecesi sigara içme kavgasıyla başlayan olayların ardından Roman dernekleri, sağduyu çağrısı yaptı. İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, hükümetin başlattığı demokratik açılım sonrası halkın sokağa çekilmek istendiğine dikkat çekerken Bursa Roman Kültürü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Efkan Özçimen, "Bu bir provokasyondur, oyuna gelmeyeceğiz." dedi.
Selendi'deki olayların büyütülmemesi gerektiğini belirten Efkan Özçimen, yıllarca birlikte yaşadıkları kardeşlerinden böyle bir tavır almalarını 'provokasyon' olarak yorumladı. Özçimen, "Oyuna gelmeyeceğiz. Halkımızı sağduyulu davranmaya çağırdık. Olayın sıcaklığı ile vatandaşlarımız ilçeden ayrılmıştır, ancak bir süre sonra kardeşlerinin yanına tekrar dönecekler. Roman açılımının ardından böyle bir olayın gerçekleşmesini manidar görüyoruz. Halkımızı sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin asli unsurlarıyız. Roman, bizim ikinci kimliğimiz. Bizler Türk oğlu Türkleriz." diye konuştu. Roman çalıştayında aktif olarak görev yapan Özçimen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Roman vatandaşların sorunlarını içeren 2 sayfalık mektup göndererek Roman açılımının başlamasında önemli rol oynamıştı. Özçimen sözlerini şöyle sürdürdü: "Olayların büyütülmesine gerek yok. Biz kendi arkadaşlarımızla görüştük. Durum sakinleşince tekrar evlerine dönecekler. Olayların ardından devletimiz üzerine düşeni yapmıştır."
HALK SOKAĞA ÇEKİLMEK İSTENİYOR
İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır ise hükümetin başlattığı demokratik açılım sonrası halkın sokağa çekilmek istendiğini söyledi. Romanlar olarak, tertiplenen oyunun parçası olmayacaklarını, sağduyunun hain emellerin önüne geçeceğini belirten Cıstır, "Bunun bir oyun ve tertip olduğu yönündeki kanaatimiz çok yüksek. Bir asayiş olayının bu dalga boyunda büyümesine imkan yok. Bütün sağduyulu insanlar buna karşı hazırlansa, bu çapta bir işi beceremezler." dedi.
Nifak tohumu ekenlerin son dönemde toplumu bir hayli gerdiğini ve bazı olayların buna kıvılcım oluşturması için zemin hazırladıklarını belirten Cıstır, "Edirne'deki olayları da yakından takip ediyoruz. Romanlara karşı yapılan bu ayrımcı tutumun ve önyargıların bir an önce bitirilmesi ve toplumsal barışa katkı olunmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Abdullah Cıstır, şunları dile getirdi: "Bu devlet, elinde Kalaşnikof tüfeği olan aşiret ağalarını bile barıştırıyor ve irade ortaya koyuyorsa, başka nifak tohumları ekenlere malzeme bırakmamak için Romanlar için de iradesini ortaya koymalı ve toplumu uzlaştırmalıdır."
Selendi'den sürgün edildik artık devlet istese de dönmeyiz
Manisa'nın Selendi ilçesindeki olaylar sonrasında ilçeyi terk etmek zorunda kalan Romanlar, "Resmen ilçeden sürgün edildik. Devlet istese bile Selendi'ye dönmemiz söz konusu değil." açıklamasında bulundu. Selendi'de yıllardır yerli halkla birlikte yaşayan Romanlar, yaşanan gerilimin ardından Gördes'e gitti. Olayların sigara içme tartışmasıyla başladığı şeklindeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savunan Roman vatandaşlar, son bir yıldır kendilerine yönelik olumsuz davranışların artarak devam ettiğini ileri sürdü.
Selendi'de galericilik yapan Romanlardan Erdal Çetin, araç alım-satımı adı altında tefecilik yaptıkları suçlamalarını yalanladı. Esnaf olduğunu ve yaklaşık 50 bin lira alacağı bulunduğunu belirten Çetin, "Cami imamına kadar çok sayıda kişiye araba sattım. Tefecilik yapsak, altımızda son model araba olur. Ben kimseyle zorla alışveriş yapmadım." dedi. Kahvehanede sigara içerek olayların başlamasına sebep olduğu söylenen Burhan Uçkun, bunun, asıl sebebin üstünü örtmek amacıyla ortaya atıldığını öne sürdü. Yılbaşı akşamı alkollü olarak kahvehaneye gittiğini doğrulayan Uçkun, "Bira içmiştim ama sarhoş değildim. 'Çingene'ye çay vermem' dedikleri için kavga çıktı." diye konuştu. Selendi'den sürgün edildiklerini dile getiren Uçkun, "Kimse ocağını bırakıp gitmez ama bu saatten sonra Selendi bizim için bitti." dedi.
Bu arada Selendi'de, dün iki evin arandığı iddia edildi. Burhan Uçkun ve ismi belirlenemeyen diğer bir kişinin evlerinde, savcılık talimatıyla yapılan aramada balyalanmış 2 ton tütün ve yaklaşık 500 adet senet bulunduğu öne sürüldü.
Zaman/Özdemir Özkan