Görevini yapmayan apartman yönetimi nereye şikayet edilir?
Bir apartmanda kat malikleri genel kurulu tarafından seçilen apartman yönetiminin yapması gereken bazı görevler bulunuyor. Peki, görevini yapmayan apartman yönetimi nereye şikayet edilir?
Görevini yapmayan apartman yönetimi nereye şikayet edilir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre 8 veya daha fazla bölümden oluşan apartmanlarda, apartman yönetimi seçilmesi zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. Apartman yöneticiliğini ister apartman içerisinden bir yöneticiye, isterse profesyonel apartman yönetimi hizmetleri sunan bir firmanın yapması mümkün oluyor.
Bir aparmanda yönetimin oluşabilmesi için o binada ikamet etmekte olan kat maliklerinin üçte birinin Genel Kurul çağrısı ile toplantı yapması gerekiyor. Apartman Yöneticiliği için adaylığını koyan kat malikleri arasından birinin yüzde 51 veya daha fazla oy alması yönetici seçilmesi için yeterli oluyor. Ayrıca 3 kişilik bir yönetim kurulu da seçilebiliyor.
-Yönetici; Kat malikleri ile yapılan toplantı sonucunda yönetime bir kişi atanmışsa, "Yönetici" unvanını alıyor.
-Yönetim Kurulu: Kat malikleri ile yapılan toplantı sonucunda yönetime en az üç kişi atanmışsa "Yönetim Kurulu" unvanına sahip olunuyor.
Apartman yöneticisinin yapması gereken işler genel itibari ile 3'e ayrılıyor. Bunlar: Genel yönetim işlerinin görülmesi; Defter tutulması ve belgelerin saklanması ve işletme projesinin yapılması. Peki, apartman yönetimi görevini yapmazasa ne yapılır?
Ortada genel kurulun yapılması ve uygulanması için aldığı bir karar varsa ve yönetici bu kararı yapmamak da ısrar ediyorsa konuyla ilgili, apartmandaki kat malikleri ve sakinleri yöneticinin görevini ihmal ettiği
iddaası ile Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yaparak dava açabiliyor ve hakimin,yöneticinin genel kurulun kararlarını uygulaması konusunda mütalaasını isteyebiliyor.
Tabi bu dava sürecinden önce,öncelikle denetçiler yöneticiye bu konuda ikazda bulunmaları gerekiyor. Yönetici bu ikaza da dikkat etmeyerek alınan kararı uygulamamak da kararlı ise ve kat maliklerinin çoğuda bu konuda rahatsız ise bir olağanüstü yönetim kurulu toplantısı yaparak yeni yöneticinin seçilmesine ve yeni yöneticin bahsi geçen kararı uygulaması ve görevlerini eksiksiz yerine getirmesini talep etmeleri dava açmaktan daha hızlı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.
Bina yöneticisinin yetkileri nelerdir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com