Ekonomi

Görüşmeler tamamlandı! Maaşlara yüzde 34 ek zam! 180 bin kişiyi etkiliyor!

Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikalarından yapılan ortak açıklamaya göre; metal sektöründe çalışan 180 bin kişi için toplu sözleşme oranının üstünde yüzde 34 ek zam yapılacağı duyuruldu. İşte açıklamanın detayları... Beyaz eşya, Otomotiv, elektronik, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren önemli işyerlerinde örgütlü Türk Metal Sendikası, ek maaş talebiyle işverenle müzakerelere başlamıştı

Artan hayat pahalılığı ve bozulan ücret dengesizliği sendikaları harekete geçirmişti ve ek zam talebi gündeme gelmişti. Beyaz eşya, Otomotiv, elektronik, demir çelik sektöründe faaliyet gösteren önemli işyerlerinde örgütlü Türk Metal Sendikası, ek maaş talebiyle işverenle müzakerelere başlamıştı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ise 11 fabrika için grev kararı almıştı.

Fakat TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk-Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavrak, "MESS ile bugün gerçekleştirilen daha önce açıklamadığımız görüşmeler neticesinde sonuca vardık. Detaylar internet sitesinde... Hayırlı olsun" paylaşımını yaptı.

Buna göre; metal sektöründe çalışan 180 bin kişi için toplu sözleşme oranının üstünde yüzde 34 ek zam yapıldı.

ÜÇ SENDİKADAN ORTAK AÇIKLAMA

Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikalarından yapılan ortak duyuruda  şu ifadelere yer verildi:

"Ülkemizde başta işçiler olmak üzere, emeği ile geçinen tüm kesimler, olumsuz ekonomik şartların ve yüksek enflasyonun sebep verdiği hayat pahalılığı ve ortaya çıkan geçim sıkıntısı ile mücadele etmektedir. Buna ilaveten asgari ücrete gelen zam da, örgütlü olduğumuz şirketlerde ücretler arasında yakınlaşmaya ve ücret dengesinin bozulmasına sebep olmuştur.

Bu durum, Sendikalarımız Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’in, Metal Sanayicileri İşveren Sendikası MESS ile 12 Ocak 2022 günü imzaladığı ve 1 Eylül 2021-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında geçerli olan Grup Toplu İş Sözleşmesinde kıdem zammına dayalı yeni bir düzenlemeyi mecbur  kılmıştır.

Bu amaçla, bir süredir süregelen müzakerelerin sonuncusu bugün (17 Ocak 2023 Salı günü) MESS Genel Merkezi'nde yapılmış ve taraflar aşağıdaki mutabakatın kamuoyuna duyurulması konusunda ortak bir karara varmıştır.

Buna göre;

İşçilerin 31 Aralık 2022 günkü saat ücretleri önce 48,04 Türk Lirası'na yükseltilecektir.

Daha sonra, yürürlükteki toplu iş sözleşmesi gereğince, 2023 yılı Mart ayında ödenmesi gereken dördüncü dilim ücret zammı, Mart ayını beklemeden, yukarıda belirtilen düzenlemenin ardından yüzde 15 olarak hayata geçirilecektir. Fakat Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 15’i aşması durumunda, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacaktır.

Bu düzenlemeden sonra her kıdem yılı için saat ücretlerine, 10,5 Türk Lirası'nı geçmemek üzere, 70 kuruş eklenecektir.

Böylece anlaşmayla beraber elde edilen toplam zam oranı yüzde 34 'e yükselmiştir."

Ehliyet alacaklar dikkat! Yaş şartı değişti!

Jandarma Astsubay ve uzman çavuş maaşları ne kadar oldu? İşte 2023 yeni, zamlı Astsubay ve Uzman çavuş maaşı!

Doğal gaz fiyatları ucuzlayacak mı? Vatandaşlara ücretsiz gaz verilebilir mi? Bakan Fatih Dönmez açıkladı!